Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krivac za zamjenu identiteta je u MUP-u

Autor: Gabrijela Galić

30.01.2013. 23:00
Krivac za zamjenu identiteta je u MUP-u

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Kako neslužbeno doznajemo, u HT su svjesni pogreške u postupku ovrhe te će oštećenoj Antoniji Kolarić vratiti oduzeti novac. Iz MUP-a čekamo objašnjenje o tome kako je do pogreške došlo


Nemar, površnost, aljkavost. Drugim riječima teško je opisati situaciju u kojoj se netko, samo zbog toga što nosi isto ime i prezime, našao u situaciji da mu se s računa zaplijene sredstva na ime duga kojeg nije počinio. Zagrepčanki Antoniji Kolarić ovrhom je s računa skinuto 239,06 kuna duga za telefonski račun iako je riječ o dugovanju njene imenjakinje i rođakinje s kojom je dijeli i adresa i razlika u godinama. Istina, u jednom životnom periodu dvije su Antonije Kolarić dijelile istu adresu, no oštećena na toj adresi nije prijavljena od 1984. godine. Sporni dug za telekomunikacijske usluge datira iz 2005. godine.
Bez provjere
Grešku u lancu koji je doveo do pljenidbe novca s računa krive osobe, očigledno je počinio MUP koji je odvjetniku koji je vodio ovršni predmet dostavio osobne podatke krive osobe. Te podatke nitko dalje nije provjeravao, već je na temelju priskrbljenog OIB-a Antoniji Kolarić, pogrešno lociranoj dužnici, ovršen račun. Iz MUP-a čekamo objašnjenje o tome kako se dogodilo da je MUP odvjetniku koji je vodio ovršni predmet dostavio podatke krive osobe.
Prema postupku provođenja ovrhe na temelju vjerodostojne isprave, što su u ovom slučaju neplaćeni telefonski računi, javni bilježnik, odnosno ovrhovoditelj, dužan je ovršeniku dva puta na adresu pokušati dostaviti ovršni prijedlog. Ako su oba pokušaja dostave neuspješna, odnosno ovršni prijedlog nije preuzet, ovršno rješenje se izvjesi na oglasnu ploču općinskog suda. U ovom slučaju, prema dokumentaciji koju je oštećena Antonija prikupila, javni bilježnik je tijekom ljeta 2006. godine, odnosno 2007. godine na adresu dužnice u Dubravskoj 9 bezuspješno pokušao dostaviti dokumentaciju. Nakon toga vjerojatno je ovršno rješenje izvješeno i na oglasnoj ploči, a kako nitko na njega nije uložio prigovor u propisanom roku krenulo se korak dalje, u potragu za računom dužnice kako bi se ovrha mogla realizirati.
Obustava ovrhe
I tu je nastao “kuršlus” koji krivo ovršenu Antoniju Kolarić stoji i novca i živaca. HT, u čije ime je ovrha provedena, oduzeta sredstva oštećenici će vratiti. Međutim, to neće pokriti njenu kompletnu materijalnu štetu, a ni činjenicu da su joj nečijom greškom u policiji kompromitirani osobni podaci.
U svoti od 239,06 kuna dug za telekomunikacijske usluge iznosi 145,06 kuna dok je ostatak od 94 kune naknada koju je naplatila Fina za postupak provedbe ovrhe. To znači da bi oštećena Antonija Kolarić i od Fine trebala zatražiti povrat oduzetih sredstava, a to ne može učiniti dok od HT-a ne dobije odgovor na prigovor uložen prije devet dana. Kako neslužbeno doznajemo u HT su svjesni greške koja je počinjena u postupku ovrhe te će oštećenoj Antoniji Kolarić vratiti oduzeti novac. Istovremeno bi i cijeli postupak ovrhe koji se nad njom provodi zbog propusta u postupku trebao biti obustavljen. Naime, s računa oštećene ovršen je tek dio dugovanja, s obzirom da je ukupan iznos ovršnog rješenja 607,59 kuna te 170,80 kuna javnobilježničkih troškova.