Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lončar: Mislili su staviti naše građane na muku, ali nisu uspjeli jer imamo kvorum!

Autor: Ivana Burica

30.01.2013. 23:00
Lončar: Mislili su staviti naše građane na muku, ali nisu uspjeli jer imamo kvorum!

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon 60 minuta pozicija je uspjela zbiti redove te je utvrđeno da sa 23 vijećnika postoje uvjeti za nastavak sjednice. Željko Lončar je vijećnicima koji su napustili sjednicu uputio oštre kritike, a njihov je čin okarakterizirao kao klasičan primjer političke destrukcije


Jučer (na kraju ipak) održana sjednica Županijske skupštine prekinuta je uoči glasovanja o trećoj točki dnevnog reda, a nakon 10-minutne stanke koju je u skladu s Poslovnikom Zadarske županije, a uime kluba vijećnika SDP-a tražila Renata Sabljar Dračevac i na nju pozvala sve vijećnike koji se osjećaju dijelom oporbe.
Naime, vijećnici SDP-a, HNS-a i HSS-a su nakon 10-minutnog dogovora napustili sjednicu te je ponovnim prebrojavanjem glasovanja utvrđeno da nema kvoruma.
Na sjednici su uz vijećnike HDZ-a ostali i vijećnici HSU-a te SDSS-a.
“Kamen spoticanja” bila je točka s prijedlogom odluke o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje i davanju jamstva za ispunjenje obveza Županijskoj upravi za ceste.
Naime, zadarski ŽUC je nakon provedenog postupka nabave dugoročnog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna za građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta na području Zadarske županije kao najpovoljniju prihvatio ponudu Privredne banke Zagreb, Podružnice Zadar te sad, u skladu sa zakonim i propisima, traži suglasnost Županijske skupštine.
Stanci od 10 minuta, a potom i odlasku oporbenih vijećnika prethodio je istup Duška Vidova (SDP) koji je naveo razloge zbog kojih se on i stranački mu kolege protive podizanju kredita.
Županiji nepotrebni novi dugovi
– Izražavam žaljenje što se nije sastao Odbor za gospodarstvo. Smatram da nije u redu da se odluka o kreditnom zaduženju donosi bez mišljenja odbora. Nisam za ovaj kredit jer smo na kraju mandata. Krediti su nepovoljni i ne vidimo razloga da se Županija dodatno optereti dugovima, rekao je Vidov.
Na objašnjenje župana Stipe Zrilića da je jedan od razloga zbog kojih zadarski ŽUC mora ići u kredit činjenica da je ovaj ŽUC jedini u povijesti ŽUC-ova kojemu za jednu godinu, konkretno za 2013. godinu, nije osigurana niti jedna lipa iz interventnih sredstava koje dodjeljuje resorno ministarstvo, Vidov je odgovorio da uzrok tomu možda leži u činjenici da ŽUC nije u svom planu detaljno obrazložio u što će uložiti 38,5 milijuna kuna koliko je u 2013. godini predviđeno za redovito održavanje lokalnih i županijskih cesta.
Župan Zrilić na to je odgovorio da svi ŽUC-ovi u Republici Hrvatskoj planove rada i financijskog poslovanja izrađuju na jednak način.
– Vi ste sad na brzinu smislili jedan ad hoc odgovor, ali vam pokušaj nije uspio, rekao je župan.
Uslijedila je 10-minutna stanka, a potom i odlazak oporbenih vijećnika. Kako više nije bilo kvoruma, predsjednik Skupštine Željko Lončar iskoristio je mogućnost da zatraži dodatnu stanku od sat vremena.
Nakon 60 minuta pozicija je uspjela zbiti redove te je utvrđeno da sa 23 vijećnika postoje uvjeti za nastavak sjednice.
No prije negoli je objavio rezultate ponovnog prebrojavanja glasova predsjednik Lončar je vijećnicima koji su napustili sjednicu uputio oštre kritike, a njihov je čin okarakterizirao kao klasičan primjer političke destrukcije.
Nakaradna rabota
– U trenutku kad je trebalo donijeti odluku o sanaciji Opće bolnice Zadar, kad je, dakle, trebalo donijeti najvažniju odluku za građane ove i okolnih županija, dogodila se ova nakaradna rabota. Svi koji su u njoj sudjelovali nanose nemjerljivu štetu nekoliko stotina tisuća žitelja, među kojima su brojni nemoćni starci i djeca. Siguran sam da neće imati miran san zbog odluke koja u pitanje dovodi liječenje građana Zadarske i okolnih županija. Ovo je još jedan primjer arogancije i socijalne neosjetljivosti toliko svojstven svim razinama Kukuriku koalicije. Mislili su staviti naše građane na muku, ali nisu uspjeli jer imamo kvorum, zaključio je Lončar nakon čega se Velikom vijećnicom prolomio pljesak.
Sjednica je nastavljena prema planu te je ŽUC dobio suglasnost i potrebno jamstvo Županijske skupštine za kreditno zaduženje. Sljedeća stepenica je traženje suglasnosti ministra financija, a župan Stipe Zrilić izrazio je uvjerenje da nema nikakvog razloga da ŽUC ne dobije i tu suglasnost.
Opozicijski vijećnici na svoja su se mjesta vratili kad je na dnevnom redu bila točka o donošenju Odluke o podnošenju zahtjeva Vladi Republike Hrvatske za provođenje postupka sanacije Opće bolnice Zadar.
Prije rasprave vijećnicima se obratila dosadašnja predsjednica UV-a OB Zadar Grozdana Perić koja je ponovila podatak da dugovanja zadarske bolnice do 31. prosinca 2012. godine iznose 130 milijuna kuna, ali da su u kratkom razdoblju obveze Bolnice smanjene sa 146 na 130 milijuna kuna.
(Ne)sporna prodaja nekretnina
– Uprava Bolnice se odgovorno ponašala prema državnim sredstvima. HZZO za to vrijeme kroz tri godine nije pokrio potraživanja od barem 50 milijuna kuna što je ukupno oko 150 milijuna. Uprava i UV Bolnice su u nekoliko navrata najprije Ministarstvu zdravstva, a potom i Ministarstvu zdravlja pisali zahtjeve da nam se priznaju potraživanja barem u iznosu koji su liječnici, sestre i tehničko osoblje potrošili za materijalne troškove. Dakle, da se  prizna ono što se stvarno utrošilo za čovjeka kojeg su u skladu s liječničkom etikom bili dužni primiti. To se nije učinilo. Štoviše, nitko se čak nije ni udostojio razgovarati ni s upravom, a niti s osnivačem Bolnice. Da je HZZO smanjio svoje obveze za barem 30 posto, odnosno za nekih 45 milijuna kuna, Bolnica bi mogla servisirati svoje obveze i na taj način bi sustav mogao disati. Trebamo poštovati odluku Vlade jer Županija s proračunom od oko 200 milijuna kuna ne može servisirati ono što je problem ne samo Bolnice nego i sustava, rekla je Perić.
Za raspravu se javio Nikola Turčinov (SDP) koji je dopustio da je riječ o problemu koji se gomilao godinama.
– Nije sporno da Bolnica mora ići u sanaciju, ali su sporne 6., 7. i 8. točka. Naime, u isto vrijeme kad država preuzima goleme dugove, iz vlasništva Bolnice izuzimaju se vrijedne nekretnine. Ovakve odluke nisu u skladu s dobrim odlukama poslovanja, rekao je Turčinov.
U raspravu se uključila Grozdana Perić (HDZ) naglasivši da istinu treba kazati do kraja. A istina je da u ugovoru za izgradnju Poliklinike stoji da je Županija dužna osigurati 70 milijuna kuna za njeno opremanje i funkcioniranje.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU