Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šampionska maraština Srećka Troskota

Autor: Ante Vidović

30.01.2013. 23:00
Šampionska maraština  Srećka Troskota

Foto: A. SITNICA



Organizirala se prva degustacija u Stankovcima i ja sam se prijavio. Na svih šesnaest sam sudjelovao i osvajao medalje. Sad sam iznimno sretan što sam osvojio šampionsku titulu za maraštinu. To mu je nagrada za sav trud i žrtvu koje sam ulagao godinama, kaže Srećko Troskot


Maraština Srećka  Troskota proglašena je najboljom maraštinom na ovogodišnjoj šesnaestoj po redu stankovačkoj degustaciji vina sjeverne Dalmacije „Vinkovo 2013″ koja  je održana proteklog vikenda. Tema ovogodišnje  stankovačke degustacije  bila je upravo maraština, a  sve s ciljem da se popularizira ova sorta  grožđa autohtona za prostor Zadarske županije i  od nje stvori vinski brend  ovog prostora. Troskotova  maraština proglašena je  šampionskom u konkurenciji jedanaest pristiglih  s prostora Zadarske i susjedne Šibensko-kninske  županije. Ocjenjivačka  komisija koja je sve pristigle uzorke vrednovala  metom 100 bodova dala  joj je 83 boda. Kvalitetom  svoje šampionke Troskot  je nadmašio neke renomirane proizvođače poput  PZ Maslina i vino iz Polače i pirovačkog ugostitelja s ostrovičkim vinogradom Željka Dobrovića čija je maraština bila  pobjednik prvog benkovačkog Vinefesta.
– Vinogradarstvom se  bavim skoro trideset godina. Vinogradi se nalaze  u Kašiću, Općina Pirovac.  Kašić i Banjevci su prije  bili jedno selo pa su se  odcijepili, iako imamo istu  crkvu i župu, počinje svoju priču Srećko Troskot  uspješni vinogradar s podrumom u Zadru.
Troskot je inače veteran  Domovinskog rata u kojem je sudjelovao od  početka. Ukupno je u Hrvatskoj vojsci proveo trinaest godina. Danas kaže  da ima malu mirovinu od  koje se teško može živjeti,  ali on ne misli puno o  tome. Svakodnevni poslovi u vinogradu i podrumu odvraćaju ga od  svakakvih misli i problema koje čovjeku lako mogu zavrtjeti glavu ako im  se prepusti. Posao u vinogradu radi odlično. Dokaz za to jest što je do  sada sudjelovao na svim  stankovačkim degustacijama i sa svih se vraćao  kući s pobjedničkim medaljama. Šampionska titula na ovogodišnjem Vinkovu je kruna nad krunama i potvrda za dosadašnji rad.
 – Nakon petnaest godina  što sam radio s ocem,  odlučio sam sam posaditi  vinograd i sam pravim vino. Pokojnom ocu bilo je  teško zamisliti da radim  bijelo vino. On je samo  gleda žutino. Reka sam da  ću raditi kako ja znam i  tako je bilo, opisuje praktično prijelomni trenutak  u svom bavljenju vinogradarstvom te nastavlja:
– Organizirala se prva  degustacija u Stankovcima i ja sam se prijavio. Na  svih šesnaest sam sudjelovao. Šesnaest godina,  šesnaest medalja. Svake  godine jedna. Sad sam iznimno sretan što sam osvojio šampionsku titulu za  maraštinu. To mu je nagrada za sav trud i žrtvu  koje sam ulagao godinama. Maraštinu je teško  održavati na našem podneblju. Ona je osjetljiva,  sve je napada. Prema njoj  se treba odnositi s posebnom pažnjom.
Uz maraštinu Troskot u  svom vinogradu od 3.000  loza ima debit, babić, sitnu i krupnu plavinu. Samo domaće sorte. Ne prizna francuske introducirane sorte već se drži provjereno vinogradarskog recepta koji se pisao stoljećima. Domaće sorte  imaju i svoju cijenu. Kaže  da i danas iz šibenskog  Vinoploda dolaze u njegovo selo i plaćaju ljudima  za kilogram babića dvanaest-trinaest kuna. Sve  su to dokazi kako vrijedni  ljudi mogu zaraditi i živjeti od truda koji ulože u  svoju zemlju. Zemlja svakoga može prehraniti i  dati veliko zadovoljstvo  kao što je to u slučaju  ovog našeg šampiona.


Vrstan vinar i proizvođač whiskija




Osim što je vrstan vinar, Troskot proizvodi i domaći whisky.  Radi ga od više vrsta voća i povrća. Uspio je dobiti miris, jakost  i boju renomiranih škotskih whiskija.
– Proizvesti whiski je iznimno zahtjevno. Proces vrenja treba  trajati skoro godinu dana. Mogao bih još raditi na aromi i drugim  detaljima, ali to mi nije potrebno. Proizvodim ga zbog osobnog  zadovoljstva i da mogu počastiti prijatelje, kaže Troskot.