Tko je tajanstvena dama u plavom?

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Neveliko, ali aktivno društvo sudjelovalo je u vrlo interaktivnoj večeri

Iščitavajući hrvatske pjesnike mlada profesorica Valentina Grbić naišla je na zanimljiv motiv koji se ponavlja - nedostižna djeva u plavoj haljini. Upravo simbolici boje i plavoj haljini bila je posvećena književna večer u Klubu mladih "Klooz" održana u utorak navečer.

- Moje pitanje izniklo je kroz čitanje hrvatskih pjesnika: zašto hrvatski autori djevu uvijek prikazuju u plavom, zapitala se voditeljica večeri Valentina Grbić.

Neveliko, ali aktivno društvo sudjelovalo je u vrlo interaktivnoj večeri pokazavši kako za razgovor o književnosti uvijek ima zainteresiranih sugovornika.

Svoju tezu Grbić je potkrijepila čitanjem pjesama hrvatskih pjesnika u rasponu 19. i 20. stoljeća nakon čega se razvila živa rasprava o simbolici boja u književnosti i motivu žene u plavoj haljini. Kako su zaključili sudionici večeri plava bi mogla označavati čežnju, ali isto tako i mistiku.

- Želimo ovakvim tematskim večerima potaknuti ljude da predlažu teme na koje naiđu i koje ih zanimaju. Nismo ovdje da dajemo odgovore, ovdje smo da zajednički postavljamo pitanja, rekla je Grbić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno