Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tko je tajanstvena dama u plavom?

Autor: Valentina Mlađen

30.01.2013. 23:00
Tko je tajanstvena dama u plavom?

Foto: Vedran SITNICA



Iščitavajući hrvatske pjesnike mlada profesorica Valentina Grbić naišla je na zanimljiv motiv koji se ponavlja – nedostižna djeva u plavoj haljini. Upravo simbolici boje i plavoj haljini bila je posvećena književna večer u Klubu mladih “Klooz” održana u utorak navečer.
– Moje pitanje izniklo je kroz čitanje hrvatskih pjesnika: zašto hrvatski autori djevu uvijek prikazuju u plavom, zapitala se voditeljica večeri Valentina Grbić.
Neveliko, ali aktivno društvo sudjelovalo je u vrlo interaktivnoj večeri pokazavši kako za razgovor o književnosti uvijek ima zainteresiranih sugovornika.
Svoju tezu Grbić je potkrijepila čitanjem pjesama hrvatskih pjesnika u rasponu 19. i 20. stoljeća nakon čega se razvila živa rasprava o simbolici boja u književnosti i motivu žene u plavoj haljini. Kako su zaključili sudionici večeri plava bi mogla označavati čežnju, ali isto tako i mistiku.
– Želimo ovakvim tematskim večerima potaknuti ljude da predlažu teme na koje naiđu i koje ih zanimaju. Nismo ovdje da dajemo odgovore, ovdje smo da zajednički postavljamo pitanja, rekla je Grbić.