Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Vukovaru će biti Kancelarija državne uprave

Autor: Dražen Ciglenečki

30.01.2013. 23:00
U Vukovaru će biti Kancelarija državne uprave


Na tablu Općinski sud u Vukovaru dodat će i ćirilićni, srpski prijevod – Opštinski sud, Ministarstvo financija bit će i Ministarstvo finansija, a ćirilićni natpisi stajat će na svim službenim zgradama u Vukovaru


Vukovarski Srbi odlučili su da će se u službenoj upotrebi koristiti ekavicom i ćirilicom. Nakon što je među njima samima bilo prijepora, jer dio ih je navijao za ijekavicu, Srpsko narodno vijeće iz Vukovara se u odgovoru Ministarstvu uprave opredijelilo za ekavsku varijantu srpskog jezika.
– Činjenica je da ima Srba u Vukovaru, a pogotovo u nekim okolnim selima, koji govore ijekavicom. Ali, u konzultaciji i s jezikoslovcima i s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem, zaključili smo da se većina Srba u gradu još odavno ipak služi ekavicom. A dvojezičnost se uvodi jedino u Vukovaru, rekao nam je šef vukovarskog SNV-a Đorđe Macut.
Ministarstvo uprave tražilo je da im iz SNV-a dostave što točno žele da piše na dvojezičnim tablama koje će uskoro biti postavljene na sjedištima državnih institucija u Vukovaru.
Prosvjedni skup
Tako će ubuduće uz natpis Ured državne uprave, Vukovarsko-srijemska županija, ćirilicom pisati i Kancelarija državne uprave, Vukovarsko-sremska županija. Na tablu Županijsko državno odvjetništvo dodat će se srpski prijevod – Županijsko državno tužilaštvo. Općinski sud u Vukovaru bit će i Opštinski sud. Ispostava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobit će tablu na kojoj će pisati i Hrvatski zavod za penzijsko osiguranje. Svoje ustanove u Vukovaru će uz Ministarstvo financija imati i Ministarstvo finansija. Ministarstvo unutarnjih poslova u vukovarskom SNV-u preveli su u Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa će na policijskim zgradama biti postavljeni ti ćirilićni natpisi.
– Nama je tu najvažnija ćirilica. Nećemo, primjerice, inzistirati da ured bude kancelarija, ako vlasti i jezikoslovci misle da treba biti ured. Samo neka se krene sa stavljenjem tabli i sa ćirilicom jer to u skladu s našim ustavnim i zakonskim pravima. Nema se razloga više odugovlačiti, smatra Macut.
Ipak, premda je bilo predviđeno da uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru započne u petak, predsjednik SNV-a u gradu na Dunavu pristaje da s tim poslom krene nešto kasnije.
– Za subotu je u Vukovaru najavljen skup protiv dvojezičnosti i dobro je zato malo pričekati. Treba smanjivati napetosti. Realno je da prve nove table budu stavljene na državne institucije sredinom idućeg mjeseca, zaključuje Macut.
Zahtjev za moratorijem
No, protivnici dvojezičnosti ne popuštaju. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirat će u subotu prosvjed “Ne ćirilici”, sa zahtjevom moratorija na službenu upotrebu tog pisma, iako je prema zadnjem popisu stanovništva udio Srba u Vukovaru prešao jednu trećinu. U akciji su i političke stranke. Ruža Tomašić, predsjednica HSP dr. Ante Starčević, predala je jučer predsjedniku Sabora Josipu Leki peticiju s četiri tisuće i 343 potpisa prikupljenih u Vukovaru. Peticijom se traži parlamentarnu raspravu o tome da se službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice na području grada odgodi za deset godina.
– Popis stanovništva ne pokazuje pravu sliku Vukovara. Nekoliko tisuća pripadnika srpske nacionalne manjine ne živi u Vukovaru nego u Srbiji, a jednom mjesečno dolaze u Hrvatsku po mirovine i dječje doplatke, rekao je na prigodnoj press konferenciji u Saboru predsjednik vukovarskog ogranka te pravaške stranke Marijan Pavliček.
Ruža Tomašić pojasnila je da oni nisu generalno protiv ćirilice u Hrvatskoj nego konkretno u Vukovaru.
– U tom gradu još uvijek ima previše otvorenih problema između Srba i Hrvata da bi se sada uvodila ćirilica koja ima lošu simboliku za Hrvate. Suživot se ne može postići batinama, silom ni prisilnom dvojezičnosti, nego samo razgovorima, istaknula je predsjednica HSP dr. Ante Starčević koja podržava subotnji prosvjed.
Ćirilica u Vukovaru uznemirava i zadarske branitelje. Njihovih 18 udruga otvorenim pismom traže od Vlade, Sabora i političkih stranaka da se ispita koliko Srba ima stvarno prebivalište u Vukovaru. “Kao što ste utvrdili da mnogi Hercegovci godinama glasaju u Hrvatskoj, a žive u BiH, kao što ste utvrdili da Hrvati koji žive u Europi i svijetu ne plaćaju porez ovoj državi, te da ne mogu glasati u njoj, sada tražimo da utvrdite stvarno prebivalište za 34,87 posto Srba koji odjednom žive u Vukovaru”, navodi se u pismu. Zadarski branitelji podsjećaju da prebivanje zakonski podrazumijeva “stalno i kontinuirano korištenje objekta odnosno stanovanje u istom, radi zadovoljavanja i ispunjavanja svakodnevnih životnih i stambenih potreba”.


Zadarski branitelji: Ako traže suživot, moraju i participirati




“Od političara tražimo i da objasne Srbima koji žive u Hrvatskoj, u Vukovaru, Gračacu, Benkovcu, Obrovcu, Petrinji da tamo može živjeti stotine drugih nacionalnosti, ali da će ti gradovi i sela uvijek i zauvijek biti hrvatski. Neka im kažu i da moraju poštovati zemlju u kojoj žive i njezina obilježja ispod kojih spava 20 tisuća ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu. Ako Srbi traže suživot, moraju u njemu participirati, za početak bi se mogli snalaziti čitati na latiničnom pismu jer njima je ova zemlja poznata, znali su se snaći kad su je rušili i palili, pa će znati i sada kad smo je mi sami obnovili, bez da su oni platili ratnu štetu”, poručuju zadarski ratni veterani.