Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Razlika između drug-free apstinencije i apstinencije pod supstitucijom

30.01.2014. 23:00
Razlika između drug-free apstinencije i apstinencije pod supstitucijom


Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat nastavila je jučer sa svojim programom predstavljanja terapijskih zajednica pri provođenju projekta „Budi snažan budi zdrav.” Tako je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice predsjednik udruge Porat Siniša Kabić Peters održao predavanje u kojem je predstavio rad Terapijske zajednice Moji dani iz Krapine. Ovo je bilo treće takvo predavanje nakon prethodna dva u kojima su predstavljene zajednice Papa Ivan XXIII. i Mondo Nuovo.
– Ova predavanja organiziramo s ciljem približavanja načina života u terapijskim zajednicama i procesa oporavka u njima, pri čemu pojašnjavamo postupak ulaska u ovakve zajednice kako bi se što veći broj ovisnika privolio na liječenje. Kroz ovakva predstavljanja nastojimo popularizirati rad terapijskih zajednica, ali i ukazati javnosti na kvalitativnu razliku između drug-free apstinencije i apstinencije pod supstitucijom, naglasio je Siniša Kabić Peters, navodeći kako je svojevremeno veliki interes za ovakvim načinom liječenja ovisnosti bio velik, ali je s rastom metadonskih terapija u međuvremenu opao, što se nastoji promijeniti.
– Također želimo ukazati na kvalitetu liječenja u terapijskim zajednicama u odnosu na metadonsku terapiju, pri čemu imamo podršku i potporu i mnogih liječnika, rekao je Kabić, napomenuvši da se predavanjima želi ohrabriti osobe s problemima ovisnosti u njihovoj odluci za odlazak na liječenje.
Jedan od prisutnih na predavanju bio je i 35-godišnji Jure Živković koji je prošao dugogodišnju borbu s ovisnošću s kojom se borio od svoje petnaeste godine, a bio je jedno vrijeme i u komuni. On rad terapijskih zajednica ne gleda previše idealistički, te kaže:
– Ovisnicima se u komunama nameće nagla promjena i preko noći ih se stavlja u situaciju da se moraju svega odreći, uključujući i cigareta, što je za mnoge neizdrživo. Isto tako, moje je mišljenje da su komune previše vezane uz vjeru i religiju odnosno uz Katoličku crkvu, a nije svaki ovisnik vjernik. S druge strane, i metadonska terapija je pogrešan način liječenja jer društvo na takve ljude gleda kao na manje vrijedne. Trebao bi se pronaći neki srednji način kroz koji bi se udružile medicina i crkva, smatra Živković.
Terapijska zajednica Moji dani predstavljena je uz prikazivanje kratkog filma o životu ove zajednice koja je osnovana 2003. godine u Đurmancu u Hrvatskom zagorju i kojoj je cilj smanjivanje širenja ovisnosti pri čemu se kroz zajednicu i pravila ponašanja u njoj pomaže oporavku ovisnika, ali i njihovim obiteljima.