Pirotehničare natjerali da desetke hektara šume razminiraju ručno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Hrvatski centar za razminiranje potvrdio je kako četvorica vlasnika zemljišta u Paljuvu, gdje se već tjednima provodi veliki projekt razminiranja, jako otežavaju provedbu toga projekta te posredno ugrožavaju živote pirotehničara, koji su natjerani da se izlože stradanju na način da područje razminiraju ručno, umjesto strojno.

Veći rizik

- Još od započinjanja posla na ovom projektu nekoliko tamošnjih vlasnika zemljišta protivi se razminiranju strojnom metodom, tvrdeći da će im se na taj način oštetiti šuma. Htjeli bismo napomenuti kako se idejni projekti HCR-a izrađuju na način da se, gdje je god moguće, a radi veće sigurnosti pirotehničara, izvoditeljima omogućava primjena strojne metode razminiranja, uz obveznu napomenu odnosno obvezu zaštite prava vlasništva, stoji u odgovoru HCR-a na naš upit. Iz Centra navode kako su njihovi predstavnici u kontekstu rješavanja navedenog problema održali sastanak s mještanima.

- Postignut je dogovor da se razminiranje površina prema navedenom ugovoru izvrši, no nije postignut dogovor izvođenja poslova razminiranja na parcelama tih vlasnika sukladno izvedbenom projektu izvoditelja. Ovu problematiku naše nadležne osobe od početka koordiniraju s tim vlasnicima, tako da će se zasigurno iznaći rješenje navedenog problema- ističu u toj državnoj ustanovi.

Da su njih četvorica sumještana Paljuva, koji su usto i rođaci i prezimenjaci Baraba, ustrajni da se najveći dio njihova zemljišta razminira ručno, bez obzira što se time pogibelji od opasnih protupješačkih mina izlažu pirotehničari, priznao je i jedan od vlasnika "spornih" zemljišta, Mladen Baraba Gogo.

"Nisu našli nikakve mine"

- Usprotivili smo se strojnom razminiranju, budući da na našim parcelama raste šuma stara nekoliko stotina godina. Održan je i sastanak s nama četvoricom vlasnika, a na njemu je dogovoreno da se naši tereni razminiraju ručno. Od moje šume, koja je minski sumnjiva, dosad je ručno razminirano oko dvije trećine. No nikakve mine nisu nađene, naglasio je Mladen Baraba, a slično zbori i njegov rođak Ante Baraba Čiča, čija je šuma u cijelosti razminirana i to opet - ručno.

- Da smo im dopustili da rade strojevima, našu šumu bi strašno devastirali. Tamo ne bi stablo više naraslo 100 godina. Stoga sam dopustio da strojevi čiste samo na 20 posto moje minski sumnjive površine, gdje nema šume. Ostatak od mojih ukupno tri hektara zemljišta razminirali su ručno, rekao je Ante Baraba Čiča te dodao kako mine nigdje nisu našli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno