Bespovratna sredstva dodijeljena su KB Dubrava, Sveučilištu u Splitu te Benkovcu i Petrinji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
POTPISANO OSAM UGOVORA ZA EU PROJEKTE VRIJEDNE 115 MILIJUNA KUNA
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a događaju je prisustvovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić te pomoćnik ministrice za znanost i obrazovanje Stipe Mamić.

Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna iz područja zdravstva, obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, od čega su 85 milijuna kuna (74%) bespovratna sredstva iz EU fondova:

  • Klinička bolnica Dubrava - Obnova i prilagodba prostora za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava

  • ukupna vrijednost projekta 49.650.527,51 HRK, bespovratna sredstva 49.650.527,51 HRK

  • Sveučilište u Splitu - Rekonstrukcija studentskog doma „Bruno Bušić“

  • ukupna vrijednost projekta 61.643.911,00 HRK, bespovratna sredstva 32.550.000,00 HRK

  • Grad Petrinja - 1 ugovor Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima

  • ukupna vrijednost projekta 1.999.087,50 HRK, bespovratna sredstva 1.699.224,37 HRK

  • Grad Benkovac - 5 ugovora Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima

  • ukupna vrijednost projekta 1.402.700,00 HRK, bespovratna sredstva 1.192.295,00 HRK

„U 2018. krećemo s još intenzivnijim provođenjem Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, za koji nam je iz EU fondova dodijeljeno 900 milijuna kuna. Riječ je o važnom programu koji je specifičan po tome što su u izradi tog dokumenta sudjelovali i lokalni partneri, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. I upravo je to naš cilj, decentraliziranim pristupom omogućiti kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova, a time i brži regionalni razvoj Hrvatske. Stoga, pozivam sve zainteresirane da se uključe u izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. i zajedno oblikujemo Hrvatsku kakvu želimo“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Projektima ulaganja u zdravstvo povećat će se isplativost i održivost zdravstvenog sustava kroz poboljšanje učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele. Tijekom 2017. godine u zdravstvo je uloženo 1,5 milijardi kuna iz EU fondova.

Cilj modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja je doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, kao i povećanje kapaciteta studentskih domova kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih.

Svrha intervencijskih planova za revitalizaciju ratom pogođenih područja je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja (Vukovar, Beli Manastir i Darda, Petrinja, Benkovac i Knin) s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)