Trg Gospe Loretske pretvoren u parkiralište svatova, Fontana na meti vandala

Slika korisnika valentinam
MO ARBANASI
Trg se u jutarnjim satima i subotom poslijepodne, kad su pirevi, pretvori u veliko parkiralište. To bi trebalo što prije riješiti. Koliko sam upoznat plan postoji, a prema njemu bi veći dio trga bio pješačka zona, a manji parkiralište koje bi se onda proširilo na školsko igralište, a školi bi se ustupio drugi teren, uz more, kaže Rogić
Arif SITNICA
Stanovnike Arbanasa najviše muči uređenje središnjeg Trga Gospe Loretske

U zadarskom predjelu Arbanasi prošle je godine završena izgradnja javnog sustava odvodnje otpadnih voda vrijedna 12 milijuna kuna, većina ulica asfaltirana je i osvijetljena, a usvojen je i urbanistički plan stambene zone Karma, oko kojeg su se godinama „lomila koplja“. Nedavno su obnovljene i zgrade osnovne škole te područnog ureda Gradske knjižnice. Zbog atraktivnog položaja naselja u kojem prevladavaju obiteljske kuće, posljednjih godina tamo je otvoreno čak pet hostela i jedan hotel, a i lokalno stanovništvo, čiju većinu čine potomci Arbanasa koji su na taj predio doselili početkom 18. stoljeća iz okolice Skadarskog jezera, sve više se bave turizmom.

Trg i igrališta

- Izgradnjom komunalne infrastrukture – kanalizacije i vodovodne mreže, stekli su se preduvjeti za turizam. Nadamo se da će uskoro biti asfaltirana Ulica Andrije Kačića Miošića koja je trenutno u lošem stanju pa se nakon kiše stvaraju lokve. U Ulici kralja Tvrtka pa do Autobusnog kolodvora nema ulične rasvjete što nam je također jedan od prioriteta. No, ono što stanovnike ponajviše muči jest uređenje središnjeg Trga Gospe Loretske, a onaj muški dio populacije htio bi da se NK Arbanasi vrati doma. U klubu ima ukupno 200-tinjak igrača od najmlađe dobi pa do ovih starijih, a treniraju na Stanovima, kaže nam Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi te dodaje kako je nekoć, na prostoru gdje se kasnije smjestila "Zadranka" u Uvali Bregdetti, postojalo igralište gdje je najstariji nogometni klub u Dalmaciji, NK Arbanasi, osnovan davne 1910. godine, imao sve uvjete za treninge i igranje utakmica. Bile su tu, kaže, i tribine i svlačionice, a onda je klub izmješten zbog gradnje željezničke pruge koja godinama već nije u funkciji. Stoga je, kaže nam Rogić, većina mještana za povratak kluba na tu poziciju gdje je i bio.

Inače, na tom mjestu trenutno postoje dva manja igrališta – nogometno i košarkaško, no ona su rekreacijskog tipa i nedovoljna za potrebe škole nogometa koja okuplja 200-tinjak djece i mladih, a tu su još i pioniri, kadeti i veterani.

Što se tiče središnjeg arbanaškog trga, on nije više mjesto okupljanja mještana, otkako tamo nema ugostiteljskih sadržaja. U prostoru gdje je godinama bilo kultni kafić, mjesto gdje su se mještani družili, razmjenjivali informacije, igrali društvene igre, danas je dječji vrtić. U susjednoj zgradi smješteni su Udruga umirovljenika, Udruga zadarskih Arbanasa, Mjesni odbor, još jedan dječji vrtić i trgovina, a u trećem objektu su brijačnica i prostorije Udruge „Vicko Zmajević“.

Bezimena ulica - taksistima jurilica

- Da, nedostaje ugostiteljskih sadržaja na trgu gdje bi se ljudi družili uz kavicu. Nadamo se da će se i to riješiti, ali veći problem je što se trg u jutarnjim satima i subotom poslijepodne, kad su pirevi, pretvori u veliko parkiralište. To bi trebalo što prije riješiti. Koliko sam upoznat plan postoji, a prema njemu bi veći dio trga bio pješačka zona, a manji parkiralište koje bi se onda proširilo na školsko igralište, a školi bi se ustupio drugi teren, uz more, kaže Rogić napominjući kako se nada da će se uskoro krenuti i u rekonstrukciju jedinstvenog mula ispred Carske fontane na Kolovarama, objekta koji je sagrađen još u 15. stoljeću i služio za snabdijevanje brodova, ali i stanovništva vodom.

- Nedavno je uređen pristup Fontani tako da sada ovo baš lijepo izgleda, no žalosti nas što se svako malo bunar napuni smećem, a zidovi šaraju, kaže Rogić dodajući kako bi i Uvala Bregdetti trebala uskoro u rekonstrukciju na način da bi se tamo izgradilo još 200 vezova za male brodice.

- Lani je asfaltirana cesta u uvali koja vodi prema Gaženici. Postavljena je i javna rasvjeta pa se tamo sve češće mogu vidjeti šetači i rekreativci jer je sada to jedna uređena cjelina povezana s Puntom Bajlo i nedavno izgrađenim dječjim igralištem u tom dijelu. No, ulica nema naziv, a problem je i u tome što su neki vozači, mahom taksisti, shvatili da tom dionicom zbog manjih gužvi mogu brže stići do Autobusnog kolodvora. Često voze jako brzo pa bi se to nekako trebalo urediti prije nego netko ponovno nastrada, upozorava Rogić podsjećajući na nekoliko prometnih nesreća upravo u tom dijelu, te stradavanje jednog starijeg mještanina kojeg je taksi vozilo srušilo upravo na toj cesti, na pješačkom prijelazu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno