Zahvaljujuću tuni put do Zadra pronašli i turisti iz Japana

Slika korisnika valentinam
Predstavljen četvrti Tuna, Sushi & Wine festival
Prvo događanje, kao uvod festivalu, održava se već sutra u 11 sati na adresi Ulica Josipa Jurja Strossmayera 13 gdje će biti prezentirana udruga vinara Vinum, a specijalitete od tune predstavit će poznati splitski kuhar Hrvoje Zirojević i njegov zadarski kolega Renato Kraljev
TZ grada Zadra
Ante Rados i Renato Kraljev

U posljednje četiri godine, od održavanja prvog Tuna, Sushi & Wine festivala, Zadar bilježi povećan broj turističkih grupa iz Japana. Razloga povećanja broja gostiju s Dalekog istoka je više, ali zasigurno je među njima i intenzivna suradnja Turističke zajednice grada Zadra s Japanskim veleposlanstvom, Japansko-hrvatskim Društvom razmjene i napora gospođe Jelene Yamasaki na ovom festivalu, rekao je Ante Rados, direktor TZ grada Zadra tijekom predstavljanja ovogodišnjeg, četvrtog Tuna, Sushi & Wine festivala.

Prvo događanje, kao uvod festivalu, održava se već sutra u 11 sati na adresi Ulica Josipa Jurja Strossmayera 13 gdje će biti prezentirana udruga vinara Vinum, a specijalitete od tune predstavit će poznati splitski kuhar Hrvoje Zirojević i njegov zadarski kolega Renato Kraljev, koordinator festivala. Službeno otvorenje festival će imati u petak u 11 sati otvorenjem izložbe fotografija "Fantastična tuna" Marija Kučere u Kneževoj palači, a potom i na gala večeri u Arsenalu. Novina ovogodišnjeg izdanja je i duže trajanje festivala, od 2. do 11. veljače.

- Ovogodišnji festival tematski je proširen, a ove godine poklapa se i s karnevalskom povorkom. Svakodnevno ćemo u atriju palače Cedulin, u natkrivenom i grijanom prostoru kako nas ne bi spriječilo nevrijeme, održavati eno-gastro prezentacije na kojima će kuhari spremati jela s namirnicama domaćih OPG-ova, maslinara, uključene su Paška sirana i Solana Nin, ali i zadarski vinari s čijim će se vinima sljubljivati ta jela. Glazbeni dio programa bit će prilagođen našoj tradiciji, dakle klapsko pjevanje. Eno-gastro kutak je humanitarnog karaktera od kojeg će sva prikupljena sredstva biti upućena za udrugu Duga koja pomaže ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja, rekao je Rados.

Renato Kraljev govorio je o kulinarskom dijelu festivala koji ove godine ne završava, već počinje s gala večerom u Arsenalu.

- Ove godine na gala večeru odazvalo se preko 30 restorana i hotela, bit će spremljeno preko 17.000 zalogaja, a uključilo se i 11 vinara. Live cooking show održat će hrvatski chefovi Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko, a s njima će riblje specijalitete spremati i Josip Kulaš iz biogradske Ilirije te japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana Takenoko, rekao je Kraljev. Na večeri će nastupati glazbenici Luka Bulić i bend Jeremiah's, a uživo posjetitelje očekuje i performans izrade ikebane od leda u izvedbi japanskog majstora Kazuyukija Nihashija. Kraljev je istaknuo i odličnu suradnju s malim proizvođačima sa zadarskog područja, njih preko osamdeset, ali i velikima, koji su partneri festivala, poput Cromarisa, Ginger Sushija, Jadran tune, Pelagos net farme, Arsenala, Ilirije i drugih.

Na festival, osim japanskog veleposlanika, stižu i veleposlanici Indije, Velike Britanije, Republike Irske, Malezije, a najavljen je i ministar turizma Gari Cappelli. Tijekom tjedna festivala zadarski restorani imat će ponudu specijaliteta od tune i plave ribe, u glazbenom dijelu nastupat će i japanska jazz pjevačica Minami Kayoko, a sve će pratiti televizijska te novinarska ekipa iz Japana. Detaljni program festivala dostupan je na web stranicama TZ grada Zadra (https://sushifest.zadar.travel/).

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)