Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

BLAZENKA DIVJAK Zaposlenima na temelju krivotvorenih diploma izvanredni otkaz i prijava DORH-u

31.01.2019. 12:55
BLAZENKA DIVJAK Zaposlenima na temelju krivotvorenih diploma izvanredni otkaz i prijava DORH-u


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da su pronađene tri krivotvorene diplome – jedna u osnovnoj školi i dvije u srednjim školama, od kojih je jedna gimnazija, istaknuvši da će svi koji su na temelju njih zaposleni dobiti izvanredni otkaz i prijavu DORH-u.


Napomenula je da je informaciju o tome dobila jučer poslijepodne, a jutros je i potvrđena. Krivotvorene diplome su, na temelju upita tih škola, otkrivene na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.
Diploma za francuski i njemački jezik, istaknula je, datirana je na 2000. godinu, a na temelju te diplome jedna osoba radi u gimnaziji. Druga je diploma iz 2016. godine iz informacijskih znanosti i ta je osoba zaposlena u srednjoj školi, a treća je iz 2018. za hrvatski i njemački jezik.
Ministrica je naglasila da će sve varalice identificirati te da će svi dobiti izvanredni otkaz, a onda i prijavu DORH-u. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak, rekla je ministrica Divjak.
Poruka je, ističe, da se jedino poštenim radom i poštenjem može napredovati. Već sad smo pokazali da je naša akcija bila opravdana, naglasila je i pozvala ostale ravnatelje da tijekom godine provjere sve diplome koje nisu provjerene.
Dodala je da se provjeriti trebaju sve diplome koje nisu provjerene, pa i one ravnatelja škola.
Odgovorila je i da će biti provjerene i diplome na visokim učilištima, premda je tamo, kako je rekla, postupak drukčiji jer postoji način provjere tijekom napredovanja.
Podsjetila je kako je u prva dva tjedna, koliko traje provjera, Filozofski fakultet dobio 280 zahtjeva za provjerom diploma te su pronašli tri krivotvorene.
Posebno zabrinjavajućom ocijenila je diplomu iz 2000. godine, jer se radi o dugogodišnjem zaposleniku. Diploma iz 2016. je iz informacijskih znanosti, a zaposlenik radi na određeno vrijeme, ali sigurno nakon ovoga neće raditi, dodala je.
Osoba koja radi na temelju diplome iz 2018. nikad nije bila upisana na Filozofski fakultet, napomenula je.
Dvije od tih triju diploma su, napomenula je, s istoka Hrvatske, a jedna je s otoka. 
U sljedećih godinu dana trebale bi biti provjerene sve diplome, istaknula je ministrica dodavši kako su drugi fakulteti zaprimili nekoliko desetaka zahtjeva do sada. Kod jedne diplome bila je anonimna prijava pa ju je ravnatelj provjeravao, rekla je.
Po ministričinim riječima diplome su krivotvorene u deficitarnim strukama. Nedostaje nastavnika njemačkog jezika i informatike, rekla je.
Moramo znati, dodala je, da je problem mnogu dublji – tu su pitanja motivacije i kvota za studij te prolaznost kroz studije. Naime, to su studiji gdje je relativno niska prolaznost jer su to zahtjevni studiji, napomenula je dodavši kako treba razmotriti mehanizme za deficitarne studije, odnosno napraviti beneficije za one koji dođu raditi u škole.
Jer oni koji završe ovakve studije – jezik i matematiku – imaju šanse za dobar posao izvan škola, napomenula je dodavši kako treba pronaći načina da ih zadrži u školama.