Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatsko-američki nogomet

31.01.2019. 15:37
Hrvatsko-američki nogomet


ODLIČNA EMISIJA ZADARSKE PODRUŽNICE HRVATSKE  TELEVIZIJE
Inače ne pratim emisiju "More" Hrvatske televizije (osim ako se i  sam u njoj ne pojavljujem, a bilo je i toga) ali ovaj put sam slučajno  ubo noćnu reprizu i ostao zatečen činjenicom da je cijela emisija napravljena u režiji naše, zadarske ispostave. Bilo je doduše i priloga iz  susjednog nam (i prijateljskog Šibenika), ali i to je bilo super. Na kraju  sam pogledao i odjavnu špicu i otkrio da je glazbenu temu napravio  moj prijatelj i stari suradnik Denis Ostrogonac, zaposlen na toj istoj Hrvatskoj televiziji. Ugodna je spoznaja da je takav glazbeno tehnički majstor autorski aktivan i uz svoje kolege. Samo naprijed!
UMJETNOST ZA SKUPE PARE
Ovoga smo vikenda u jednoj emisiji iz kulture slušali o onoj zanimljivoj priči kada je u dortmundskom muzeju jedna čistačica "uništila"  suvremeno umjetničko djelo, skulpturu, instalaciju, ili kako se sve to ne  naziva, jer je od boje mislila da je prljavština pa je čistila i ribala, strugala… Šteta je kažu bila ogromna – 800 tisuća eura što bi bilo previše i  da je od čistog zlata. Meni pak ta skulptura izgleda kao stara drvena  ograda kojom je neka bakica ogradila svoj cvijetnjak, a koja se malo  naherila i iskrivila pa je netko uspravio i naslonio jedan dio na drugi.  Mogu mi sada poznavatelji likovne umjetnosti reći da sam sokan i neznalica, ali meni je to totalno bez veze i još mi je bezveznije da to vrijedi 800.000 eura, a sama pomisao da bi netko za to dao tolike novce, s  kojima bi se moglo nahraniti pola gladne Afrike, u meni budi agresiju.  Zamišljam tu spremačicu, u sivoj kuti, s borosanama na otečenim nogama i s plaćom o kojoj je bolje ne govoriti, kako se vrti između "instalacija" vrijednih nekoliko stotina tisuća eura i misli o njihovoj vrijednosti. Teške misli.
TRADICIONALNI HRVATSKI SPORT
 U "Tv-kalendaru", inače jednoj od najboljih emisija na tv-u, nikako  da se oslobode ružnog običaja stavljanja Hrvatske u kontekst nečega u  što ni po čemu ne spadamo. Ovaj put se radilo o Američkom nogometu. "Pa kakve veze mi imamo s tim sportom?"- s pravom će te se upitati. "Nikakve" – odgovorit ću vam ja, ali tv- urednici ne misle tako. Nakon par povijesnih podataka o toj, nama potpuno nepoznatoj, inačici  ragbija, čuli smo nevjerojatnu tvrdnju da je ovaj sport "intelektualno,  odmah iza šaha" u što ja nikako ne mogu povjerovati, jer sam od svega  vidio samo gomilu momaka koji se otimaju za jajastu loptu i koriste  svaku priliku da se valjaju po zemlji zapetljani u klupko.
A kakve to ima veze s nama? Ima, jer su rekli kako smo i mi dio toga  s obzirom na to da se i kod nas igra taj sport za koji je potrebno imati  ogroman teren i 50-tak igrača. Da nas u to uvjere pustili su i snimku na  kojoj se vidi ledina po kojoj trče neki kršni momci i to je to. Ah, da. Rekli su da imamo i tradiciju. Kod nas se to naime igra od daleke 2005.  Tradicija uistinu vrijedna poštovanja.
AKCIONI JUN(A)CI
Jedna od konstanti privatnih televizija su i borilački filmovi. Znam,  sada će svi reći, kako ću opet spominjati Stevena Seagala čije drugorazredne filmove gledamo bar jednom tjedno, ali će se gadno prevariti.  Ovaj se put radi o druga dva cijenjena glumca čiji su filmovi sinonim za  dobru zabavu.
Michael Dudikoff, poznati karakterni glumac, u čuvenom filmu  "Američki ninja" odlazi u američku vojnu bazu na Filipinama gdje ga  napada skupina nindža koju predvodi opasni trgovac oružjem Ortega  (ima li koje drugo ime za kriminalca iz Latinske Amerike i što taj uostalom radi na Filipinama) koji otima kći američkog pukovnika, a koju  naš junak oslobađa i vraća u bazu njenom tati…. itd., itd… To je na  RTL-u. A na Novi je puno ozbiljnije. Tu J.C. Van Damme u filmu "Najveći rizik" bježi pred korumpiranim agentima FBI-a, koji ga ubiju u ranoj fazi (što je nemoguće jer je Van Damme zvijezda), pa to otkriva njegov brat blizanac koji nije ni znao da je imao brata jer je usvojen, pa on  kreće u osvetu… Koliko me sjećanje služi to je bar treći film u kojem  Van Damme ima brata blizanca, ali je zato stoti u kojem se osvećuju  poginula braća i sestre, šake lete na sve strane, a traumatologija radi  punom parom, kirurzi jedva stižu sve zakrpati, dok gipseri padaju s nogu od umora i mole Van Damma da napusti njihov grad.
Eto, to oni nama serviraju. Seagala, Dudikoffa i Van Damma. A sada  će netko tko redovito prati tv- program, s pravom pitati kako smo mogli preskočiti Jackiea Chana. He, he… I on je tu, ne brinite, ali tek tamo  iza ponoći, u filmu "Tko sam ja?".