KREATIVCI IZ "BARAKOVIĆA" Videom poručili: Koristan budi, glasaj i presudi!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pobijedili na natječaju "EU2ME"
Snimili su jedan kratki, predizborni spot kako bi osvijestili činjenicu da Europa nije “tamo negdje”, već da smo mi Europa i da mladi shvate da imaju raznih mogućnosti i benefita od EU. Budući da je izborna godina, odlučili smo da bi bilo dobro snimiti video kojim ćemo motivirati mlade na sudjelovanje u EU izborima jer nitko ne bi trebao odlučivati o njihovoj sudbini, doli njih samih, kazala je Dvorski
Zadarski gimnazijalci iz "Barakovića" htjeli su potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti

Mlada i perspektivna četvorka iz Gimnazije Jurja Barakovića  u Zadru pobijedila je u jednoj od triju kategorija natječaja u organizaciji  Hrvatske zajednice županija „EU2ME“, u sklopu kojeg su sudionici na  kreativan način izražavali što za njih znači Europska unija i kako je oni  doživljavaju. Svi zainteresirani imali su priliku kreativno se izraziti kroz  fotografije, video uratke i literarne radove, a za vrijeme trajanja natječaja  pristiglo je oko pedeset radova.

Status “Škole ambasadora EU parlamenta”

Antonio Zubčić, Josip Tomić, Mislav Artić i Anđela Sinovčić, učenici 3.  b., pod mentorstvom profesorice Franke Dvorski, svoj su talent i i ljubav  prema snimanju kreativno usmjerili i uspješno realizirali pobjedničkim  video uratkom kojim su htjeli potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament.

Mentorica Dvorski ima samo riječi hvale za svoje učenike, iako je  njihov trud i uspjeh nisu previše iznenadili jer je ta skupina učenika već  više godina aktivna i konstantno nešto stvara i sudjeluje na raznim natječajima. Tako ih je i za ovo sudjelovanje motivirala činjenica što su već  drugu godinu uključeni u projekt “Škole – ambasadori europskog parlamenta".

- U studenom prošle godine našu je školu posjetila EU zastupnica Dubravka Šuica i na temelju naših aktivnosti u promicanju vrijednosti EU,  dodijelila nam status “Škole ambasadora EU parlamenta”. To im je bila  svojevrsna motivacija da se jave na natječaj koji smo, igrom slučaja, vidjeli upravo u Zadarskom listu, kazala je Dvorski dodavši kako se osim videom, učenici stalno kreativno izražavaju i pjesmama i stripom, i dr.

Pored mnogo ponuđenih pitanja, odnosno tema, učenici su se odlučili  skoncentrirati na pitanje “Zašto je moj glas bitan?”, odnosno “Zašto su  mladi važni za EU izbore?

- Snimili su jedan kratki, predizborni spot kako bi osvijestili činjenicu  da Europa nije “tamo negdje”, već da smo mi Europa i da mladi shvate da  imaju raznih mogućnosti i benefita od EU. Budući da je izborna godina,  odlučili smo da bi bilo dobro snimiti video kojim ćemo motivirati mlade  na sudjelovanje u EU izborima jer nitko ne bi trebao odlučivati o njihovoj sudbini, doli njih samih, kazala je Dvorski dodavši kako su učenici  odušvljeni plasmanom i jedva čekaju dodjelu nagrada i odlazak u Zagreb.

Vesele se dodjeli nagrada

- Posebno se vesele onom dijelu u kojem će dobiti GoPro Hero 7 white  kameru, dodala je Dvorski u šali.

Za snimanje videa sveukupno im je trebalo dva dana, i još za montažu  i aranžman (za koji je bio zadužen Antonio Zubčić) još nekoliko dana.  Nakon nekoliko verzija videa, odlučili su se upravo za ovu, u konačnici  pobjedničku, nastaviola je Dvorski.

- Video traje 45 sekundi, izmjenjuju se tekstualne s glasovnim porukama, s naglaskom na pitanje “Zašto je glasanje mladih bitno”, prikazan je  Zadar, naša škola, učenici... Objedinili su sve bitne segmente, a fokus im  je bio obrazovanje (studiranje u inozemsvu) jer svake godine u 'Barakoviću' bude njih nekoliko koji se odluče i uspiju otići vani studirati, kazala  je dodavši kako im je “highlight” spota slogan "Koristan budi, glasaj i  presudi!”, što je u konačnici postalo i ime spota, pojasnila je Dvorski.

Svečanost dodjele nagrada dobitnicima održat će se u ponedjeljak, 4.  veljače 2019. u Zagrebu (Hotel International) u sklopu međunarodne  konferencije „Što je Europska unija?“ koja je dio  europskog projekta  CROSS OVER.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno