Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

POLITIČKI SALTO MORTALE Genda se vraća u SDP, dovodi i članstvo Naprijed Hrvatske

31.01.2019. 13:08
POLITIČKI SALTO MORTALE Genda se vraća u  SDP, dovodi i  članstvo Naprijed  Hrvatske


Na zadarskoj političkoj sceni uskoro će se dogoditi rijetko  viđena situacija: nakon što je napustio SDP odnoseći i mandat Naprijed  Hrvatskoj, predsjednik zadarskog ogranka Budimir Genda vraća se u –  SDP! 
Rezultat je ovo nesvakidašnje kombinacije do koje je došlo odlukom  šefa stranke Naprijed Hrvatska, bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića,  koji je odlučio vratiti se matičnoj stranci. Sa članskom iskaznicom SDP-a  čak bi se, kako sam najavljuje, mogao kandidirati na predsjedničkim izborima te još jednom odmjeriti snage s Kolindom Grabar Kitarović.
Naime, unatoč odluci Predsjedništva njegove stranke o priključenju   GLAS-u Anke Mrak Taritaš, Josipović je u zadnji trenutak prihvatio poziv  SDP-a obrazlažući ga činjenicom kako su i SDP i Naprijed Hrvatska socijaldemokrati. Za povratak u stranku i dovođenje svojih članova Josipoviću je navodno obećano mjesto saborskog zastupnika, pa tek ostaje vidjeti hoće li ga doista podržati kao predsjedničkog kandidata.
No, što je u cijelom ovom transferu s lokalnim članstvom? Žele li oni  otići SDP-u?


"Nije to ništa neobično"
Predsjednik zadarske organizacije, Budimir Genda, kaže kako je logično da se pridruže SDP-u te tu ne vidi ničeg spornog.
– To je jedan prirodan slijed, drugo ništa ne mogu kazati prije konačne  odluke. To je dobro za jačanje stranke i sve ide u tom smjeru, kazao nam  je Genda, a na pitanje hoće li mu biti neobično vratiti se u stranku koju je  napustio, odgovara da "nema tu što biti neobično".
No, je li s druge strane Genda SDP-u dobrodošao?
Naime, podsjetimo što je izjavio o razlozima svojega odlaska u svibnju  2015. godine kada je SDP-u pričinio određenu štetu napuštajući stranku  i odnoseći sa sobom mandat županijskog vijećnika svojoj novoj stranci,  Naprijed Hrvatskoj. Navodeći razloge svojega odlaska Genda je tada izjavio:
– Otvoreno ću vam reći, u SDP-u više nisam mogao izdržati. Demokratičnost u stranci mi je važna, a ovdje je situacija sve samo ne demokratična. Gradska i Županijska organizacija međusobno uopće ne funkcioniraju i tu se, po mom mišljenju, više ništa ne da napraviti. Već godinama tinja veliko nezadovoljstvo, ali neka sada netko drugi rješava odnose  u SDP-u, ja sam odlučio otići, kazao je Genda.


Ujedinjenje ljevice
Je li stoga dobrodošao u stranku, pitali smo predsjednicu Županijske  organizacije SDP-a, Renatu Sabljar Dračevac:
– Slažem se s  predsjednikom ŽO Naprijed Hrvatska, gospodinom Gendom, dobro je da se ljevica okuplja. Nisam dovoljno upoznata s radom  predsjednika njihova Županijskog odbora na terenu, ali kao što sam već  rekla, raduje me okupljanje ljevice. Gospodin Genda je donio svoju  odluku kada je napustio stranku, ali je donosi i sada kada se u stranku  vraća. Podržavam ovu sadašnju odluku, rekla  je Sabljar Dračevac napominjući kako joj je "osobito drago što će intenzivnije moći surađivati s  dr. Bruketom".
I dok je županijski ogranak očito već odlučio s Josipovićem se pridružiti SDP-u, ostaje vidjeti hoće li isto učiniti i Gradski odbor kojega vodi Denis Bruketa. Naime, oni su trenutačno u koaliciji Zadarski blok pa je  teško povjerovati da bi u njoj i mogli ostati učlane li se u SDP.




Malta nije htio s Kujundžićem u HDZ
Scenarij sličan današnjem s Josipovićevom strankom dogodio se u Zadru u kolovozu 2016. godine kada je sadašnji ministar zdravstva, Milan Kujundžić, vidio da od  njegove stranke Hrvatska zora nema ništa te je odlučio vratiti se u HDZ. Naime, Kujundžić je na predsjedničkim izborima 2015. ostvario najlošiji rezultat, a na parlamentarnim izborima njegova stranka u niti jednoj izbornoj jedinici nije prešla izborni  prag.
Bio je to Kujundžiću znak da stranku ugasi i vrati se u HDZ, no zadarski ogranak  kojega je vodio Mladen Malta odbio mu je poslušnost ne želeći se učlaniti u tu stranku. Malta danas u Gradskom vijeću djeluje kao nezavisni vijećnik na listi Mosta.