Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POVRĆE I VOĆE Podravka želi otkupljivati paprike, krastavce i rajčice iz Ravnih kotara

31.01.2019. 08:43
POVRĆE I VOĆE Podravka želi  otkupljivati  paprike,  krastavce i  rajčice iz  Ravnih kotara


Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je jučer u  Gradskoj knjižnici Zadar javnu tribinu o mogućnostima suradnje braniteljskih zadruga i OPG-ova s Podravkom u proizvodnji i plasmanu  njihovih proizvoda. Voditelj tribine i koordinator za provođenje sporazuma iz Ministarstva hrvatskih branitelja Zvonko Beljo naglasio je kako  je 2017. potpisan sporazum između Podravke i Ministarstva hrvatskih  branitelja u cilju uzgoja poljoprivrednih proizvoda i njihovog otkupa.
– Najveći fokus u nabavi i osiguranju sirovina stavljamo na žitarice,  pšenicu, raž, zob i heljdu. Od voća tu su šljive bistrica i čačanska te jabuke. Ostalo voće je u manjim količinama. Od povrća koji se prerađuje  u tvornici u Kalnik Varaždin otkupljuje se crvena paprika za ajvar, feferoni blagi i ljuti, krastavci kornišoni, patlidžan i grah. Treba jasno istaknuti da se otkupljuju isključivo poljoprivredni proizvodi za industrijsku,  a ne konzumnu namjenu, rekao je  Beljo.
Prošle, prve radne godine od potpisivanja ugovora, hrvatski branitelji  isporučili su Podravci 535 tona voća povrća i 4.000 tona žitarica. Najviše  je isporučeno krastavaca, paprike i rajčice, ovisno o kulturi koja je specifična za pojedino područje Hrvatske. Žitnica je, dakako, Slavonija, ali  Beljo kaže kako velike količine rajčice dolaze iz Umaga. Požeška županija  poznata je, pak, po isporuci šljiva i jabuka.
– Na području Zadarske županije pružit će se mogućnost otkupa paprike, krastavca i rajčice, budući da su Ravni kotari nadaleko poznati po  svojim povrtlarskim kulturama. Pojedinac, OPG ili braniteljska zadruga  sklapa ugovor s Podravkom koja jamči cijenu, siguran otkup i plaćanje  voća i povrća u roku 30 dana. Važno je istaknuti da Podravka nema mogućnost otkupa svega voća i povrća koje se može ponuditi, nego samo  unaprijed definirane kulture za industrijsku proizvodnju. Važno je još jednom istaći da je isplata za otkupljeno voće i povrće u roku od 30, a ne  od 35 dana, istaknuo je koordinator projekta.
Podravka godišnje za vlastite potrebe treba 90.000 tona pšenice. Otkupljuju se sve klase pšenice prema ugovoru s kooperantima, otkupljivačima i slobodnim otkupom. Proizvodnju pšenice financira sjemenom,  zaštitnim sredstvima i mineralnim gnojivima. Cijena se formira prema  tržišnoj cijeni u trenutku otkupa, s time da Podravkinim kooperantima  koji imaju ugovor s ovom tvrtkom, daje i dodatna pogodnost u iznosu  0,03 kn/kg iznad objavljene otkupne cijene u slobodnom otkupu.
Ostale elemente vezane uz otkup (stimulacija za količinu i participacija u djelu prijevoznih troškova) dogovaraju se uoči žetve, a svi proizvođači će o tome biti informirani. Što se tiče otkupa u 2019., pšenica će  se kupovati po kvalitativnim razredima prema skali udjela proteina, HL,  vlazi i primjesi. Ostale žitarice i uljarice, kao što su kukuruz, raž, heljda,  uljana repica, otkupljuju se u potrebnim količinama, a preferiraju se direktni ugovori s proizvođačima.
Za razliku od voća Podravkine potrebe kod povrća su mnogo veće. Samo tvornica Kalnik godišnje 10.000 tona povrća. Oko 85- 90 posto povrća  za preradu nabavlja se na domaćem tržištu, ostatak je iz uvoza. Gosti iz  Podravke, direktor Sektora nabave primarnih sirovina Zlatko Đelekovčan i voditeljica zajedničkih poslova u poljoprivredi, Nikolina Jelović,  jučer su rekli kako će u nabavi ove godine najveći udio imati crvena paprika (5.000 t), krastavci (1.500 t), grah (1.000 t), cikla (oko 1.000 t) i feferoni (320 t). Na ostalo povrće otpada oko 2.000 tona. Od voća u fokusu je  samo šljiva (950 t), a na jabuku i ostalo voće otpada 200 tona.