Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadarskoj županiji sanirat će se “crne točke” u Zadru i kod Stankovaca

31.01.2019. 13:00
U Zadarskoj  županiji sanirat  će se “crne točke”  u Zadru i kod  Stankovaca


U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u srijedu je  potpisan više od 68 milijuna kuna vrijedan Ugovor kojim je dodijeljeno  više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Projekt sanacije  opasnih mjesta, odnosno, uklanjanje crnih točaka na državnim cestama. 
Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa  i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih  cesta Josip Škorić, koje će biti korisnik ovih sredstava.
Hrvatske ceste sredstva će utrošiti za sanaciju i uklanjanje „crnih  točaka“ na ukupno 23 lokacije na državnim cestama u 12 županija diljem Hrvatske.


Ulaže se 68 milijuna kuna
 Projektom je predviđena sanacija dva opasna mjesta u Zadarskoj  županiji. Procijenjena vrijednost radova na sanaciji ova dva opasna  mjesta   iznosi gotovo 3,7 milijuna kuna.
Prvo od ova dva opasna mjesta  nalazi se  na raskrižju državnih cesta   DC 8 i DC 422, a  koje se nalazi u jugoistočnom dijelu grada Zadra na  križanju s državnom cestom DC 424, poznatijom kao brza cesta, a koja  povezuje grad Zadar, luku Gaženica na zapadu i mjesto Zemunik Gornji  na sjeveru) i DC 8 (koja prolazi kroz grad Zadar). Raskrižje je omeđeno  poslovno-stambenim objektima, vezanim objektima za luku Gaženica  na zapadu te industrijskom zonom na jugu.
Drugo opasno mjesto nalazi se na raskrižju DC 27 i DC 59 koje se nalazi u južnom dijelu Zadarske županije, pola kilometra sjeverozapadno  od mjesta Putičanje u općini Pirovac. Raskrižje je pozicionirano na  križanju državnih cesta DC 59 (povezuje mjesto Pirovac na jugu te grad  Knin na sjeveru) i DC 27 (povezuje mjesta Benkovac na sjeveru i Zaton  na jugu).
Uoči potpisivanja Ugovora ministar Butković je rekao kako je ovo  ulaganje u postojeću infrastrukturu koja se gradila prije uistinu mnogo vremena, a u kojoj su identificirane opasnosti za sudionike u prometu,  konačno, za ljudske živote.
– U tom smislu radi se o hvalevrijednom potpisivanju Ugovora jer će se  sanacijom upravo tih crnih točaka riješiti i smanjiti vjerojatnost broja  nesreća i smrtnosti na našim cestama, istaknuo je  Butković i pojasnio da  je ovim Ugovorom osigurana financijska konstrukcija te da se kreće i u  infrastrukturno rješavanje identificiranih crnih točaka na terenu.
Sanacijom crnih točaka poboljšat će se ukupna razina sigurnosti odvijanja prometa, s ciljem smanjenja broja nesreća i ukupnog broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama. Realizacija ovog projekta posebno će utjecati na najranjivije sudionike u prometu (pješake,  bicikliste, motoriste) na način da se ceste učine tolerantnije prema vozačkim pogreškama čime će se smanjiti vjerojatnost nesreća.


Kreću pregledi prometnica
– Ovim Projektom daje se dodatni poticaj povećanju sigurnosti prometa na našim cestama, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta,  koje upravljaju i gospodare s mrežom od 7.167 kilometara cesta, a koji je  naglasio kako je sigurnost prometa jedan od glavnih strateških prioriteta  Hrvatskih cesta.
– Do sada se metodologija detektiranja crnih točaka odnosila na broj  poginulih, a sada će biti preventivna na način da će se raditi pregledi  prometnica kako bi se unaprijed otklonili uzročnici prometnih nesreća,  kazao je  Škorić.
Ravnatelj SAFU-a istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem još jednog  ugovora u sektoru prometa s resornim Ministarstvom, a ovaj Ugovor ujedno je i šesti po redu koji SAFU potpisuje s Hrvatskim cestama.
– Želim istaknuti da su Hrvatske ceste najveći partner SAFU-a, s kojim  već provodimo projekte u vrijednosti pet milijardi kuna, rekao je Petric,  dok je Spomenka Đurić,   državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU,  također  istaknula značaj potpisivanja ovog Ugovora,  koji će se realizirati financijskim sredstvima u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godina (OPKK).
Ministar Butković je kazao kako je upravo  ovo 46. Ugovor koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potpisalo iz OPKK-a. Dodao je  kako je ovim dostignuta ugovorenost navedenog Programa u sektoru prometa od gotovo 80 posto. Pridodamo li tome ugovore iz CEF-a, koji nam  je također na raspolaganju, onda danas govorimo, zaključio je, o investicijskom ciklusu u prometu vrijednom oko 20 milijardi kuna.