Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sadnja 150 topola za spas najljepše hrvatske ptice

01.02.2020. 11:00


Javna ustanova Park prirode Vransko jezero jučer je u Općinskoj vijećnici u Pakoštanima održala je izuzetno dobro posjećenu i nadasve edukativnu radionicu pod nazivom »Zajedno za zlatovranu«, radionicu o ugroženoj vrsti ptice zlatovrana s poveznicom na poljoprivredu i turizam u Ravnim kotarima. Projekt se financira u sklopu programa »Zeleni pojas« u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d. i traje do lipnja 2020.
– Jedna od naših najljepših, ali i najrjeđih ptica, zlatovrana (Coracias garrulus) je kritično ugrožena gnjezdarica Hrvatske. Gnijezdi se jedino u Ravnim kotarima, kazala je dr. sc. Vlasta Tutiš iz Zavoda za ornitologiju HAZU.
Na radionici su osim privatnih vlasnika i suvlasnika zemljišta u PP Vransko jezero i djelatnika javne ustanove te predstavnika Općine Pakoštane i mjesnog odbora Vrana nazočili i predstavnici Udruge Biom, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Zadarske županije, AGRRA-e, Natura Jadere, poljoprivrednog dobra Vrana i drugi. I svi su s puno emocija govorili o nužnoj zaštiti Vranskog jezera, zlatovrane i ptica gnjezdarica na Vranskom jezeru.
– Zahvaljujući postavljanju 70-ak kućica za gniježđenje, hrvatska populacija zlatovrane sa svega nekoliko parova povećana je na više od 60 parova u 2019. godini. U idućih 10 godina cilj nam je 120 parova zlatovrane, istaknula je Tutiš.


»Zahvaljujući postavljanju 70-ak kućica za gniježđenje, hrvatska populacija zlatovrane sa svega nekoliko parova povećana je na više od 60 parova u 2019. godini
Vlasta Tutiš


Jedna od mjera, uz postavljanje kućica za gniježđenjem zlatovrana, koju je već danas moguće provesti je upravo sadnja topola koje imaju dvojaku ulogu, poljoprivrednicima služe kao vjetrozaštitni pojasevi u svrhu smanjenja erozije tla vjetrom, a zlatovranama osiguravaju dom za gniježđenje, rekla je dr. sc. Sanja Barišić iz Zavoda za ornitologiju HAZU.
Naime, temeljni problem populacije zlatovrane je nedostatak duplji u kojima bi se gnijezdila. Dovoljno velike duplje danas se pronalazi samo na stablima topola,u kojima se zbog mekog drva često formiraju duplje neophodne za gniježđenje raznih ptica.
– Osim skorašnje velike volonterske akcije sadnje 150 topola, 29. veljače 2020., u ‘’Godini zlatovrane’’ planiramo poduzeti aktivne mjere za zaštitu zlatovrane i time osigurati dugoročan opstanak njene populacije u Parku prirode i okolice, a time i našeg zdravlja, poručila je Norma Fressel, voditeljica i moderatorica.
Nazočnima se prigodnim riječima obratio i Danijel Kattičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero.