Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dio branitelja posebno pogodile posljedice epidemije koronavirusa

31.01.2021. 13:34


Budući da populacija hrvatskih branitelja stari i da je novonastala situacija prouzročena koronavirusom obilježena socijalnom izoliranošću koja može dodatno nepovoljno utjecati, razgovarali smo s Amalijom Mišlov Blagojević, voditeljicom Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja za područje Zadarske županije, o prevladavanju traume, djelovanju unutar okvira epidemioloških mjera i ostalim gorućim temama.
Naime, prateći vodeće uzroke smrti i pobola u populaciji hrvatskih branitelja, s ciljem smanjenja broja prijevremenih smrti i onesposobljenosti od kardiovaskularnih, drugih kroničnih nezaraznih te onkoloških bolesti, a povećavanja mogućnosti izlječenja, produženja očekivanog trajanja i kvalitete života Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.


Rizične dobne skupine
– Preventivni sistematski pregledi usmjereni su ranom otkrivanju bolesti i prepoznavanju osoba s povišenim rizikom za razvoj određenih bolesti. Mjere ranog otkrivanja bolesti i pravodobno prepoznavanje osoba s povišenim rizikom za nastanak određene bolesti smatraju se jednim od najvažnijih mjera koje pruža suvremena medicina. Navedenim preventivnim aktivnostima od 2016. godine MHB posvećuje posebnu pažnju upravo iz razloga što se najveći broj hrvatskih branitelja danas nalazi upravo u onim dobnim skupinama koje su navedene kao rizične i u kojima počinje intenzivniji porast kroničnih nezaraznih bolesti (ishemijske bolesti srca, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti) na koje se može utjecati preventivnim aktivnostima – usvajanjem zdravih životnih navika, eliminacijom čimbenika rizika te redovitim provođenjem osnovnih dijagnostičkih metoda, saznajemo od Mišlov Blagojević.
Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja provode su u svim općim i županijskim bolnicama, kliničkim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima s kojima se sklapaju sporazumi o suradnji za područja pojedinih županija.
Epidemiološka situacija prouzročena koronavirusom značajno je utjecala na realizaciju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja u 2020. godini, ali se unatoč tome nastavila u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj pojedinoj županiji.
– Uz nastavak provedbe programa preventivnih sistematskih pregleda kao temeljne aktivnosti usmjerene zaštiti i očuvanja zdravlja u populaciji HB, u skladu s razvojem epidemiološke situacije planiramo započeti s provedbom aktivnosti promocije zdravlja u suradnji s HZJZ, stručnim društvima i komorama te braniteljskim udrugama. U planu je organizacija tribina, stručnih skupova, okruglih stolova s ciljem da što više utječemo na eliminaciju čimbenika rizika koji su vezani uz vodeće uzroke pobola i smrtnosti u braniteljskoj populaciji, kazuje Mišlov Blagojević te dodaje da su na području naše županije u protekloj godini održane tribine na temu zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja danas, u organizaciji Udruge veterana vojne policije Zadarske županije te Mreža podrške u zajednici u organizaciji Udruge veterana OMB 113. brigade HV u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.


Vulnerabilne skupine
Nadalje, epidemija koronavirusa ima obilježja traumatičnog događaja, a takvi događaji u psihološkom smislu utječu na sve ljude, zahtijevaju dodatnu psihičku energiju i snagu za prilagodbu. Brojna su istraživanja pokazala da socijalna izolacija, manjak socijalne podrške i socijalno otuđenje uzrokuju psihosocijalne probleme, osobito kod vulnerabilnih skupina.
– Jedan dio braniteljske populacije, zbog svojih već ranije proživljenih ratnih trauma i stradanja, predstavlja ranjivu skupinu, koja ima manji kapacitet za prilagodbu novonastalim okolnostima: najteži HRVI iz Domovinskog rata, oboljeli od PTSP-a, hrvatski branitelji s komorbiditetom, kojima nastojimo osigurati pružanje pravovremene stručne pomoći i podrške, govori Mišlov Blagojević naglašavajući da Ministarstvo hrvatskih branitelja ima dvadesetogodišnje iskustvo, kako u pružanju psihosocijalne pomoći, tako i u organiziranju i koordinaciji pružanja ovog oblika podrške u suradnji s drugim tijelima i ustanovama.
U svim županijama RH Ministarstvo hrvatskih branitelja ima oformljene Područne odjele i Centre za psihosocijalnu pomoć u kojima interdisciplinarni timovi stručnjaka provode programe psihosocijalne prevencije i potpore.
– U našem timu na području Zadarske županije su liječnik neuropsihijatar, socijalni radnici, psiholog i pravnik. U svom su radu prvenstveno usmjereni na potrebe hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svoju savjetodavnu pomoć i psihosocijalnu podršku stradalnicima pružaju stacionarno, odnosno svakodnevno su organizirana dežurstva u prostorijama centara i mobilno, timskim posjetama domu i obitelji hrvatskih branitelja. Moram istaknuti i višegodišnju suradnju s gradom Zadrom koji sufinancira dvoje suradnika na pružanju psihosocijalne pomoći i podrške hrvatskim braniteljima, što uvelike doprinosi našem integriranom radu u provođenju sveobuhvatne skrbi o našim korisnicima. Tijekom 2020. godine naš Područni odjel i PSP Centar Zadarske županije je odradio ukupno 8432 intervencija, od kojih 78 mobilno, sa 6230 korisnika iz kategorije hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te civilnih žrtava rata, otkriva Mišlov Blagojević.




Nove okolnosti
Uz županijsku razinu pružanja pomoći putem Centara za psihosocijalnu pomoć, za teže slučajeve, kojima savjetovanje i primarna psihološka potpora nisu dovoljni u prevladavanju određene traume ili složenije problemske situacije, u pružanje pomoći uključuju se regionalni centri ili Nacionalni centar za psihotraumu koji djeluju u sklopu Klinika za psihijatriju u Kliničkim bolničkim centrima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Njihova je primarna zadaća bavljenje psihopatološkim posljedicama rata, ratne psihotraume i stresa, a u svom su radu sufinancirani od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.
– S ciljem da braniteljskoj populaciji osiguramo pružanje pravovremene i odgovarajuće stručne pomoći u samom početku epidemije koronavirusa intenzivirali smo suradnju i kontakte s Regionalnim centrom za psihotraumu i Nacionalnim centrom za psihotraumu, a kako bi postojeći sustav podrške prilagodili funkcioniranju u novim okolnostima te se što je više moguće orijentirali na pružanje podršku uz poštivanje socijalne distance i smanjenje socijalnih kontakata. Naše dugogodišnje iskustvo, ali i mogućnosti koje pružaju nove tehnologije pomogli su nam u tome da se podrška, kada god je to moguće, osigura putem novih tehnologija i komunikacijskih kanala. U pružanje pomoći, na samom početku epidemije uključene su i braniteljske udruge na županijskoj razini – Udruga oboljelih od PTSP-a Zadarske županije i županijska HVIDR-a koje također održavaju radionice i individualno savjetovanje sa braniteljima u cilju psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja, a sufinancirani su od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, doznajemo od Mišlov Blagojević.


Zaštita mentalnog zdravlja
Uz nastavak organiziranog pružanja kontinuirane i cjelovite psihosocijalne pomoći braniteljsko-stradalničkoj populaciji, kao posebno ranjivoj skupini kroz spomenuti Nacionalni program, u planu je i donošenje novog Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći u sklopu kojeg će provoditi dodatne aktivnosti usmjerene zaštiti mentalnog zdravlja, prevenciji suicida te transgeneracijskog prijenosa traume. Posebna pažnja posvetit će se promociji, zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja kao posebno važnog dijela općeg zdravlja.
– Potrebu za novim pristupom, poduzimanjem sveobuhvatnih i specifičnih mjera promocije i zaštite mentalnog zdravlja, nalažu nam dva velika izazova, starenje populacije hrvatskih branitelja te promjene zastupljenosti duševnih poremećaja u ukupnom morbiditetu, zaključuje Mišlov Blagojević.
 


Preventivni sistematski pregledi
Od 2016. do danas na preventivne sistematske preglede upućeno je 67.437 hrvatskih branitelja.
2016. godina – 823 (pilot projekt koji se proveo u Vukovarsko-srijemskoj županiji)
2017. godina – 17.479 (od toga u Zadarskoj županiji 1375)
2018. godina – 21.670 (od toga u Zadarskoj županiji 1476)
2019. godina – 21.066 (od toga u Zadarskoj županiji 1369)
2020. godina – 6.399 (od toga u Zadarskoj županiji 554).