Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne pada interes za upis u zanimanja koja se ne traže na burzi rada

31.01.2021. 09:32


Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, objavili su nedavno godine analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. U preporukama je navedeno u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote ili broj stipendija, a u kojima ih smanjiti i to za pojedine gradove i njihovu okolicu. Naime, za Zadarsku županiju se u obrazovnim programima u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata tako navode trogodišnji srednjoškolski program za zanimanje konobara, kuhara, zidara, pekara… Kada je riječ o četverogodišnjem ili petogodišnjem programu nedostaje medicinskih sestra i tehničara, farmaceutskih tehničara… Nedostaje i osoba koje su završile stručni studij strojarstva, sveučilišnih studija medicine, sestrinstva, farmacije, računarstva, građevinarstva, rehabilitacije, logopedije te nastavničkih smjerova u matematici, fizici, kemiji, informatici, biologiji, glazbenoj i likovnoj pedagogiji te geografiji, kao i inženjera elektrotehnike i strojarstva.
Navedeni su i obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Među trogodišnjima su oni za zanimanje cvjećar, za četverogodišnji u zanimanjima grafički urednik-dizajner, kozmetičar, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, pomorski nautičar, kemijski tehničar, fotografski dizajner…


(Ne)sklad podataka s iskustvom
U skladu s tim, u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar valjalo bi smanjiti broj upisanih učenika u dva od ukupno pet smjerova koji se upisuju. Smanjenje se preporučuje u smjerovima ekonomist i poslovni tajnik, a u ostala tri smjera, upravni referent, komercijalist i prodavač, treba zadržati broj upisanih učenika.
Razgovarali smo s ravnateljicom te škole Zdenkom Sršen – Juričević o (ne)skladu podataka s iskustvom učenika, podložnosti promjenama na tržištu rada, kao i o planiranim upisnim kvotama.
Itekekako je zanimljivo da već godinama postoji velik interes za navedena zanimanja usprkos preporukama i (ne)mogućnosti zapošljavanja nakon školovanja.
– Upoznata sam kako postoji tendencija za smanjivanjem broja upisanih učenika u ova zanimanja, no naše iskustvo pokazuje drukčije. Naime, svake godine u prvom upisnom roku upisujemo maksimalan broj učenika prema upisnoj kvoti. Velik je interes učenika za ova zanimanja tako da bi, prema našem iskustvu, upisna kvota mogla biti i veća. Upisni plan radimo u dogovoru s osnivačem, Zadarskom županijom, tako da ćemo predložiti da upisna kvota ostane ista, saznajemo od Sršen – Juričević.
Također, ističe da, kada je riječ o tržištu rada i poveznici s obrazovanjem, treba poraditi na nacionalnoj strategiji obrazovanja koja će zadovoljiti potrebe tržišta rada te u skladu s tim raditi na modifikaciji sadržaja obrazovnih programa u sektoru ekonomija, trgovina i poslovna administracija i pokrenuti proces uvođenja novih standarda zanimanja.


Luka Gaženica kao pokretač
S druge strane, uvijek valja razmišljati i o povećanju upisnih kvota za neko od zanimanja ili pak nekim novim smjerovima koji bi išli ukorak s potrebama suvremenog društva.
– Što se tiče zanimanja komercijalist, smatram da to zanimanje na području Zadarske županije ima perspektivu i prostor za povećanje upisne kvote. Zanimanje komercijalist osposobljava učenike na području svih organizacijskih poslova vezanih uz nabavu, prodaju i posredovanje robe i usluga od proizvođača do potrošača, tj. poslovi planiranja, komuniciranja, analiziranja,
zaključivanja ugovora, prijevoza, skladištenja, organiziranja, pripremanja isprava i dokumentacije te operativnih poslova koji prate robu, odnosno uslugu. Budući da Luka Gaženica ima iznimno važnu ulogu za razvoj turizma, kao ključnog sektora hrvatskog gospodarstva, naši bi učenici mogli imati siguran prostor za zapošljavanje nakon srednjoškolskog obrazovanja, zaključuje Sršen Juričević.
S obzirom da iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navode veći broj zanimanja za kojima postoji potreba, elektroinstalater, stolar, soboslikar, instalater kućnih instalacija i bravar, odnosno na kojima treba smanjiti broj upisanih učenika, tehničar za računalstvo i tehničar cestovnog prometa, a sva spomenuta zanimanja školuje Strukovna škola Vice Vlakovića, obratili smo im se kako bi doznali njihove planove oko upisnih kvota u sljedećoj školskoj godini. Nažalost, na naš upit nismo dobili odgovor.
Osim toga, na tržištu rada nema dovoljno zanimanja ni za visokoškolski obrazovane ekonomiste, učitelje razredne nastave i turističke komunikologe, ali i profesore engleskog jezika i književnost i njemačkog jezika i književnosti. Unatoč upitu, od Sveučilišta u Zadru nismo dobili komentar o mogućim izmjenama broja upisanih na određeni smjer do zaključivanja ovog teksta.