Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TREĆA HNL JUG Šarić: Želimo u gornji dio ljestvice Tuta: Primarni cilj je ostanak u ligi

31.01.2021. 12:57


Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 1. veljače dopušteno je treniranje na otvorenome čime su stvoreni preduvjeti, kako za početak priprema nogometaša, tako i za nastavak sezone u niželigaškom stupnju natjecanja. To znači da su trećeligaši iz Zadarske županije, Primorac iz Biograda na Moru i Hrvatski vitez Posedarje stekli uvjete za početak priprema,a kako doznajemo one će u oba kluba startati sutra poslijepodne. Iako je kalendarom bilo utvrđeno da će nastavak sezone krenuti 20. veljače, već je izvjesno da se to neće dogoditi tada, nego tjedan ili dva kasnije Primarno da bi momčadi dobile više vremena za pripreme koje su neophodne za sve sportaše, pogotovo nakon duge stanke kakve su imali nogometaši u ovome periodu.
Podsjetimo, Primorac (B) je jesenski dio sezone završio na 9. mjestu s 20 osvojenih bodova i gol razlikom 21:16. Ostvarili su Biograjci u tom periodu šest pobjeda, dva remija i sedam poraza u 15 odigranih kola. HV Posedarje je trenutačno na 14. mjestu s tri boda manje od Primorca i gol razlikom 17:30. Posedarci su pet puta slavili osvajanje tri boda, dvaput su se morali zadovoljiti remijem, a osam puta travnjak su napuštali pognutih glava. S obzirom na nove okolnosti i popuštanje mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa, te na skori početak priprema kontaktirali smo trenere Primorca (B) i HV Posedarja, Lea Šarića, odnosno Kristijana Tutu.


Start polusezone
– Naravno da smo zadovoljni odlukom Vlade po kojoj dolazi do popuštanja mjera i omogućeno je treniranje na otvoreme. Time su se stekli uvjeti za početak priprema i mi u Primorcu (B) startamo u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Ostajem trener Primorca do daljnjega i vjerujem da će tako biti do kraja sezone. a što se tiče datuma s kojim će startati proljetni dio još uvijek se razmatra hoće li to biti 27. veljače ili 6. ožujka. Kako god bilo mi u Primorcu želimo se što bolje pripremiti te igrom i rezultatima dignuti u nastavku sezone – kazivao je jučer zadovoljni Šarić, a sličnog je razmišljanja bio i njegov kolega na klupi HV Posedarja Kristijan Tuta..
– U HV Posedarju smo odlučili da s pripremama startamo od ponedjeljka poslijepodne. Svi smo se zaželjeli treniranja i utakmicama, tako da pozdravljamo ovu odluku Vlade o popuštanju mjera za sportaše koji treniraju na otvorenome. Ovo nam se čini kao svjetlo na kraju kraju tunela, jer u konačnici sport donosi radost ljudskome rodu. Kada će započeti sezona još uvijek se ne zna. Mislim da će to biti 6. ožujka s obzirom da je sportašima potrebno oko šest tjedana priprema. Ne bi bilo dobro da to bude ranije, jer je stanka bila dugačka i treba vremena da se sportaši vrate u uhodani ritam treniranja, a kasnije i natjecanja.
Strateg HV Posedarja smatra da je njegova momčad mogla i bolje u prvom dijelu sezone.
– Jesenski dio odradili smo promjenjivo i moglo je to u konačnici biti i bolje. Postoje i objektivne okolnosti zašto to nije bilo tako, a prije svega uzroke nalazim u malom kadru jer je uoči sezone teško bilo pronaći kvalitetne trećeligaške igrače na tržištu. Na svom travnjaku smo odigrali solidno i osvojili dosta bodova. Međutim, na gostovanjima smo bili loši i to se vidi na bodovnom učinku. Igrali smo dosta dobro, ali smo u mnogim utakmicama imali »crne rupe« koje su naši suparnici znali iskoristiti i zabijati nam golove u serijama. Vjerujem da će u nastavku sezone to biti puno bolje – kazao je Tuta.


Planovi
Niti Leo Šarić nije do kraja zadovoljan bodovnim učinkom koji je biogradski Primorac ostvario tijekom jeseni.
– Definitivno smo mogli bolje od 9. mjesta i 20 osvojenih bodova. Žao mi je što nije odigrana ta posljednja utakmica jesenskog dijela jer vjerujem da bi na svom travnjaku protiv Hrvaca uzeli sva tri boda. Kako je jesenski dio odmicao tako smo se mi dizali i igrali sve bolje. Zato mi je na svojevrstan način žao što nije još potrajalo prvenstvo. Međutim u nastavku vjerujem da će to biti puno bolje što bi se onda trebalo vidjeti i na našem plasmanu. Zaostatak za gornjim dijelom ljestvice nije velik, riječ je o pet ili šest bodova i mi to možemo brzo nadoknaditi. Ne moramo biti na samom vrhu, ali moramo biti pri njemu.
Za sada je poznato da su momčad iz kraljevskog grada napustila dva igrača, Ivica Zelić i Mate Viduka, a vijesti o prinovama teško cure.
– Istina je da su nam otišli Zelić i Viduka. Zelić je otišao u Austriju gdje će raditi i igrati nogomet,a Viduka se pridružio Zmaju iz Blata na Korčuli. Također nas je napustio i Roko Nakić koji je otišao u sinjski Junak. Intezivno pregovaramo s nekoliko igrača iz našeg bazena i vjerujem da ćemo do ponedjeljka ili utorka definirati njihov status. Također razgovaramo i s nekoliko stranaca, konkretno Francuza i također vjerujem da će i taj ishod biti pozitivan. Želimo stvoriti respektabilnu momčad koja će na proljeće ostvariti što bolji plasman čime bi se automatski pripremili za jedinstvenu Treću ligu koja će se igrati od sljedeće sezone – kazao je Šarić.
U Hrvatskom vitezu Posedarje po pitanju pojačanja svaki dan osvane pokoja vijest. Posljednjih tjedana priključili su im se Domagoj Torbarina, Ivan Tokić, Roko Kovač i Karlo Jurjević.
– Primarni cilj je ostati u Trećoj HNL, a uz to želimo stvoriti snažnu momčad za sljedeću sezonu. Zato smo se odlučili pojačati praktički na svim pozicimama i ništa ne prepustiti slučaju. Svima nama je u ovome trenutku teško slagati momčadi kada je nekadašnji prvoligaš sa Stanova u ovakvom položaju i praktički kreće od nule. Jer, Zadar jednostvno treba biti nositelj kvalitete na ovome području i onda bi svim ostalim nogometnim klubovima bilo puno lakše. Što se tiče nastavka sezone vjerujem da će biti bolja od prvog dijela,a preduvjet za to su kvalitetno odrađene pripreme – kazao je na kraju razgovora Kristijan Tuta.
 




Svi za Karla ide dalje
U HV Posedarju su se uključili u akciju prikupljanja pomoći za 13-godišnjeg dječaka Karla Magaša. Na Facebook i Instagram stranici kluba trajala je licitacija za klupski dres, a novac od najviše ponude uplatit će se za Karlovo liječenje. Od Ivana Šimurine, pomoćnog trenera HV Posedarja saznali smo da akcija tu neće stati.
– Stupili smo u kontakt s većinom trećeligaša i svi su se usuglasili pokloniti po jedan klupski dres kako bi nastavili licitirati i prikupljati pomoć za Karla. Vjerujem da će se tu naći i pokoji prvoligaški dres – kazao nam je Šimurina čiji angažman u ovoj humanoj gesti kao i cijelog HV Posedarja svesrdno pozdravljamo.