Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tri osobe pozvao na sastanak pa ih likvidirao, četvrtu žrtvu izrešetao ispred njezina dućana

31.01.2021. 09:54


Velika tragedija dogodila se jučer u Vodicama i Šibeniku, a epilog je – pet mrtvih osoba. Vlasnik tvrtke Matkol u stečaju, Branko Koloper, u Šibeniku je automatskim oružjem likvidirao bračni par Marija i Radojku Danek te Tonija Šparadu, a u Vodicama izvršnog direktora maloprodajnog lanca Djelo, Tedija Slamića. Nakon cjelodnevne policijske potrage za njim, Koloper je nešto prije 19 sati pronađen mrtav nedaleko od Vodica, nakon što je, prema neslužbenim informacijama, počinio samoubojstvo. Pronađeno je i njegovo vozilo, škoda karoq.
Policija je potvrdila da je Koloper sa žrtvama imao poslovne odnose. Ubijena Radojka Danek bila je stečajna upraviteljica njegove tvrtke Matkol, ali i šibenska gradska vijećnica iz redova HDZ-a. Prema pisanju lokalnih medija, supružnici Danek i Šparada ubijeni su u šibenskim Ražinama, gdje Koloper ima proizvodni pogon i gdje ih je on pozvao na sastanak. Nakon što ih je izrešetao »kalašnjikovom« odvezao se do Vodica gdje je pucao u Slamića, dok je ovaj sjedio u automobilu marke mercedes, ispred svoga dućana. Dojavu o tome da je u Vodicama pronađen mrtav muškarac Policijska uprava šibensko-kninska zaprimila je u 12.56 sati, a već u 13.23 sati policiji je od Hitne medicinske pomoći stigla i druga dojava o pronalasku tri mrtve osobe, dva muškarca i žene, u jednom objektu na Južnoj magistrali.


Stečajni postupak
Mogući razlog suludog čina Branka Kolopera mogle bi biti nesuglasice u stečajnom postupku njegove tvrtke koji je započeo 2018. godine. Prema dokumentaciji Trgovačkog suda u Zadru, 9. svibnja 2018. doneseno je rješenje sutkinje Ardene Bajlo radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnoga postupka nad dužnikom Matkol iz Šibenika zastupanom po članu uprave Branku Koloperu. Prvo ročište bilo je 21. svibnja 2018. u zgradi Stalne službe u Šibeniku.
Financijska agencija je dostavila sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Matkol navodeći da dužnik na dan 25. travnja 2018. u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u iznosu od 831.702,66 kuna, te da ima četiri zaposlenika.
Iz prijedloga za otvaranje stečajnog postupka proizlazi da je utvrđeno postojanje stečajnog razloga – nesposobnost za plaćanje, a na ročištu je bila nazočna Radojka Danek, stečajna upraviteljica. Od tada u brojnim zapisnicima i rješenjima vodi se postupak stečaja, a u jednom se navodi kako je evidentno da Branko Koloper izbjegava dužnosti Stečajnog zakona, pa je sud naložio njegovo prisilno dovođenje i provedbu tog naloga povjerio Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.


Ročište prije 4 dana
Zadnji zapisnik sa Skupštine vjerovnika nad stečajnim dužnikom Matkol datira od 27. siječnja 2021. godine, kada su bile nazočne Radojka Danek, stečajna upraviteljica i predstavnica OTP banke. Stečajna upraviteljica tada je navela da su rješenja o unovčenju svake pojedine nekretnine stečajnog dužnika već prethodno donesena i da su postala pravomoćna, a da se temeljem skupštine vjerovnika unovčila samo jedna nekretnina za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje dužnikovih vjerovnika, no da je kupovnina bila nedostatna te stoga radi namirenja vjerovnika predlaže da se nastavi unovčenje preostalih šest nekretnina na kojima na jednoj postoji razlučno pravo OTP banke, a na ostalima Republike Hrvatske.
U 9.51 sati u sudnicu je ušao Branko Koloper, sada vjerovnik u ovom postupku, koji je rekao da ima punomoć za zastupanje sinova Ivana i Ante Kolopera te Pekare Vidici d.o.o. Šibenik. Kako je na skupštinu vjerovnika pristupilo više od jednog vjerovnika, utvrdilo se i pravo glasa. OTP je tako dobio 78,50 posto glasova, Ivan Koloper 2,55, Ante Koloper 2,30, Branko Koloper 2,39, a Pekara Vidici 14,26 posto glasova.
Stečajna upraviteljica navela je da je potrebno donijeti odluku o ponudi za pokretnine koje se nalaze u hali koja je prodana, a koja iznosi 40.000 kuna, a koje nisu opterećene zalogom. Branko Koloper se nije složio s ponudom stečajne upraviteljice smatrajući je preniskom, tvrdeći da je riječ o pokretninama koje bi mogle postići vrijednost između 500.000 i 1.000.000 kuna. Predložio je zato da se svaki pojedini predmet procijeni i proda prikupljanjem ponuda, bilo zbirno bilo pojedinačno. Stečajna upraviteljica je navela da je riječ o raznovrsnim pokretninama što iziskuje i procjenitelje iz raznih područja, da je u svrhu procjene svih pokretnina dobila ponudu koja bi koštala oko 20.000 kuna što joj se učinilo visokim troškom postupka, pa procjena pokretnina nije izvršena. Punomoćnica OTP Banke predložila je da se u svrhu procjene nekretnina pribavi nekoliko ponuda i da se prihvati najpovoljnija i da se procjena izvrši i nakon toga krene u unovčenje.




Unovčenje pokretnina
Stečajna upraviteljica rekla je da situaciju usložnjava i činjenica da je hala u kojoj su nekretnine u međuvremenu unovčena i da bi bilo potrebno čim prije unovčiti pokretnine. Branko Koloper rekao je da bi se zbirno mogla prodati računala i uredska oprema koji vrijede 30.000 kuna. Punomoćnica OTP banke predložila je da se prihvati prijedlog Branka Kolopera i da se procjena izvrši samo u odnosu na pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda te da se uredska oprema i računala prodaju na način da se prikupe pisane ponude stečajnoj upraviteljici te da se pri svakom novom pokušaju prodaje cijena snizi za 10%. Pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda bi se doista trebale procijeniti i prodavati istovremeno zbirno i pojedinačno s time da prednost ima kupac koji ponudi zbirnu kupnju, a da početna cijena bude ona utvrđena procjenom te da se pri svakom novom pokušaju prodaje ista smanjuje za 10% i to također prikupljanjem pisanih ponuda stečajnoj upraviteljici. Prijedlog punomoćnice OTP banke dan je na glasovanje, a za prijedlog su glasali svi nazočni vjerovnici.
Sud je na kraju donio odluku da će se pokretnine stečajnog dužnika unovčiti prikupljanjem pisanih ponuda i to na način da se uredska oprema i računala prodaju po početnoj cijeni od 30.000 kuna i da se pri svakom novom pokušaju prodaje cijena snizi za 10%. Pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda procijenit će se nakon što stečajna upraviteljica prikupi barem dvije ponude pri čemu će prihvatiti najpovoljniju. Oprema će se unovčiti također prikupljanjem pisanih ponuda, a da početna cijena bude ona utvrđena procjenom te da se pri svakom novom pokušaju prodaje ista smanjuje za 10% .
Koliko je ovo odluka donesena prije četiri dana, bila povod ubojstvu, odgovoriti će kriminalističko istraživanje. (Vladimir MRVOŠ/Hina)