Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dračevac Zadarski:Narod tvrdih ruku i mekih duša

Autor: Velimir Brkić

30.03.2007. 22:00
Dračevac Zadarski:Narod tvrdih ruku i mekih duša


Smješten u lijepom prirodnom ambijentu s kojeg se pogled proteže na sve strane svijeta, Dračevac Zadarski leđima je naslonjen na Velebit i njegove obronke, a licem okrenut prema gradu i otocima. Nažalost, zbog iseljavanja i malog broja stanovništva na izuzetno velikoj površini, prirodni su resursi slabo iskorišteni. Poduzetni i vrijedni mještani raselili su se na sve strane svijeta, više ih je drugdje nego u Dračevcu. Primjerice, od desetero braće i sestara Josipa Tona Mičića samo je on čvrsto i odlučno ostao vjeran svojoj rodnoj grudi. Ipak, mnogi se često vraćaju, obično ljeti i za blagdane, a ima i onih koji u Dračevcu žele sabrati svoj život, vratiti se iskonu.
Šimina zvona iz Australije – Naš Australac Šime Lenkić kupio je tri zvona za novu crkvu Marijina Uznesenja. Posveta će biti za Uskrs, radosno nas obavještavaju mještani, ponosni na svoga Australca Šimu, ali i na pokojnog mons. Simeona Ducu koji im je podario crkvu koja sa svojim zvonikom dominira ovim krajolikom. Danas u Dračevcu ima oko 170, tvrde, dobrih, vrijednih i poštenih Mičića, Grdovića, Perovića, Lenkića, Čitlaka… a u pripadajućem naselju Babin Dubu ima 11 Puzara, sedmero Babina i petero Mičića. Narod tvrdih ruku i mekih duša. No, prva crta obrane Zadra u Domovinskom ratu i dalje je prepoznatljiva po rimskom ljetnikovcu s bazenom iz 1. stoljeća, poštanskom repetitoru nasađenom usred naselja, tenku-trofeju iz Domovinskog rata, svojim stadima ovaca i koza, i brojnoj peradi. Poput idiličnog ruralnog naselja na uzvisini grada. Osim sanacije šest godina “stare” crkve, novoasfaltiranim prilaznim putovima, Crkvenom vijeću don Gašpara Dodića, Pogrebnom društvu predsjednika Ivana Mičića, dračevačko-pločanskom DDK-u i jedinoj imenovanoj ulici, onoj Sv. Nikole Tavelića, odsad će biti prepoznatljivo i po brzoj cesti čvorište 2 – luka Gaženica, koja će na neprirodni način razdvojiti gotovo pupčanom vrpcom povezane Ploču i Dračevac sa zajedničkom školom, višenamjenskim asfaltnim igralištem i starim grobljem kod crkve Uznesenja BDM. Upravo se taj kompleks zajedno s Kaštelom želi urediti kao braniteljsko svetište.
Dajte nam autobus do Babin Duba! – Prioriteti su nam nastavak rada dosadašnjeg Mjesnog odbora te suradnja s Crkvenim vijećem i Pogrebnim društvom. Dakako, tražimo poboljšanje vodoopskrbe jer su ljeti česte nestašice vode. Zatim tražimo proširenje građevinske zone, kanalizaciju, nastavak asfaltiranja, poboljšanje vanjske rasvjete, obnovu stare crkve i Kaštela, postavljanje većeg broja kontejnera za smeće, izgradnju višenamjenskog asfaltnog igrališta, imenovanje ulica, postavljanje triju autobusnih čekaonica u Dračevcu i jednu u Babin Dubu. A nakon završetka ceste Crno – Babin Dub zatražit ćemo i uspostavljanje autobusne linije do Babin Duba, nabrojio je novi predsjednik MO-a Vice Mičić Vicin “stariji” koji sa svojim sinom Vicom Mičićem Vicinom “mlađim” i kolegom iz HSLS-a Frankom Mičićem te oporbenim deceovcima Šimom Mičićem i Franom Lenkićem žele u svom mandatu mnogo toga vidljivog i prepoznatljivog ostaviti iza sebe. Potvrda da zaista rade je i dobrovoljna sanacija ogradnog zida na starom groblju koji mještani Dračevca uz suglasnost Pločana “naveliko” obnavljaju.Budućnost Dračevca u rukama je mladih ljudi koji će tamo ostati i graditi svoj život. Potpora gradske uprave zasigurno neće izostati.