Dračevac Zadarski:Narod tvrdih ruku i mekih duša

Slika korisnika admin
dracevac
Stara crkva i groblje, Kaštel i tenk - buduća lokacija za braniteljsko svetište

Smješten u lijepom prirodnom ambijentu s kojeg se pogled proteže na sve strane svijeta, Dračevac Zadarski leđima je naslonjen na Velebit i njegove obronke, a licem okrenut prema gradu i otocima. Nažalost, zbog iseljavanja i malog broja stanovništva na izuzetno velikoj površini, prirodni su resursi slabo iskorišteni. Poduzetni i vrijedni mještani raselili su se na sve strane svijeta, više ih je drugdje nego u Dračevcu. Primjerice, od desetero braće i sestara Josipa Tona Mičića samo je on čvrsto i odlučno ostao vjeran svojoj rodnoj grudi. Ipak, mnogi se često vraćaju, obično ljeti i za blagdane, a ima i onih koji u Dračevcu žele sabrati svoj život, vratiti se iskonu.

Šimina zvona iz Australije
- Naš Australac Šime Lenkić kupio je tri zvona za novu crkvu Marijina Uznesenja. Posveta će biti za Uskrs, radosno nas obavještavaju mještani, ponosni na svoga Australca Šimu, ali i na pokojnog mons. Simeona Ducu koji im je podario crkvu koja sa svojim zvonikom dominira ovim krajolikom.
Danas u Dračevcu ima oko 170, tvrde, dobrih, vrijednih i poštenih Mičića, Grdovića, Perovića, Lenkića, Čitlaka... a u pripadajućem naselju Babin Dubu ima 11 Puzara, sedmero Babina i petero Mičića. Narod tvrdih ruku i mekih duša.
No, prva crta obrane Zadra u Domovinskom ratu i dalje je prepoznatljiva po rimskom ljetnikovcu s bazenom iz 1. stoljeća, poštanskom repetitoru nasađenom usred naselja, tenku-trofeju iz Domovinskog rata, svojim stadima ovaca i koza, i brojnoj peradi. Poput idiličnog ruralnog naselja na uzvisini grada. Osim sanacije šest godina "stare" crkve, novoasfaltiranim prilaznim putovima, Crkvenom vijeću don Gašpara Dodića, Pogrebnom društvu predsjednika Ivana Mičića, dračevačko-pločanskom DDK-u i jedinoj imenovanoj ulici, onoj Sv. Nikole Tavelića, odsad će biti prepoznatljivo i po brzoj cesti čvorište 2 - luka Gaženica, koja će na neprirodni način razdvojiti gotovo pupčanom vrpcom povezane Ploču i Dračevac sa zajedničkom školom, višenamjenskim asfaltnim igralištem i starim grobljem kod crkve Uznesenja BDM. Upravo se taj kompleks zajedno s Kaštelom želi urediti kao braniteljsko svetište.

Dajte nam autobus do Babin Duba!
- Prioriteti su nam nastavak rada dosadašnjeg Mjesnog odbora te suradnja s Crkvenim vijećem i Pogrebnim društvom. Dakako, tražimo poboljšanje vodoopskrbe jer su ljeti česte nestašice vode. Zatim tražimo proširenje građevinske zone, kanalizaciju, nastavak asfaltiranja, poboljšanje vanjske rasvjete, obnovu stare crkve i Kaštela, postavljanje većeg broja kontejnera za smeće, izgradnju višenamjenskog asfaltnog igrališta, imenovanje ulica, postavljanje triju autobusnih čekaonica u Dračevcu i jednu u Babin Dubu. A nakon završetka ceste Crno - Babin Dub zatražit ćemo i uspostavljanje autobusne linije do Babin Duba, nabrojio je novi predsjednik MO-a Vice Mičić Vicin "stariji" koji sa svojim sinom Vicom Mičićem Vicinom "mlađim" i kolegom iz HSLS-a Frankom Mičićem te oporbenim deceovcima Šimom Mičićem i Franom Lenkićem žele u svom mandatu mnogo toga vidljivog i prepoznatljivog ostaviti iza sebe. Potvrda da zaista rade je i dobrovoljna sanacija ogradnog zida na starom groblju koji mještani Dračevca uz suglasnost Pločana "naveliko" obnavljaju.
Budućnost Dračevca u rukama je mladih ljudi koji će tamo ostati i graditi svoj život. Potpora gradske uprave zasigurno neće izostati.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno