Biti pisac i - novinar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gkzd_baretic
Filip BRALA
Renato Baretić i voditelj Ante Mihić

Renato Baretić, kolumnist, novinar i književnik, bio je gost prvoga dana manifestacije „Zadar čita" koju organizira Gradska knjižnica Zadar. Ulogu Baretićevog domaćina u ponedjeljak navečer u Multimedijalnoj dvorani izvrsno je „igrao" Ante Mihić, voditelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali.

Duhovit i kreativan razgovor s Baretićem, najpoznatijim po romanu „Osmi povjerenik", upotpunjen je s dva kratka filma. Prvi je, prepun vizualnih i auditivnih referenci na klasična i modernija umjetnička djela, promišljao o tome koliko Zadrani uopće knjigu čitaju, dok je drugi bio poveznica s romanom „Osmi povjerenik" na što aludira i naslov filma „Kako je pasa Trečić potli Osmog povjerenika". Baretića je Mihić naveo da ispriča neke od anegdota vezane uz njegov novinarski i književni rad, ali i da „na glas" promisli i ozbiljnije teme poput dualizma pisac - novinar, čestog u novijih hrvatskih književnika. Između ostalog, Baretić je govorio o nastanku imaginarne „trećanske" zbilje, o zgodi s beogradskim izdavačima njegova romana i problemu prevođenja „trećanskog" dijalekta na srpski jezik, o doživljajima s kolegama iz splitskog književnog kruga, o mastodontima iz HAZU-a, o tome kako ga uvijek iznova fasciniraju Hašekovi „Doživljaji dobrog vojnika Švejka"... Zadarskoj je publici Baretić priredio i čitanje haiku poezije o najvećim djelima svjetske i hrvatske književnosti, te, što je ponajviše zabavilo publiku, o interpretaciji iste u stilu bećarca...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno