Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Intradama dvije, Postolar tripperu jedna nominacija

Autor: Velimir Brkić

30.03.2009. 22:00
Intradama dvije, Postolar tripperu jedna nominacija

Foto: Velimir BRKIĆ



Klapa Intrade dobila je dvije a Postolar tripper jednu nominaciju za diskografsku nagradu Porin 2009 koja će se od 3. do 9. svibnja održati u Biogradu na Moru. Na svečanosti održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu Intrade su nominirane u kategoriji za najbolji album klapske glazbe za album “Kameni grad” i u kategoriji za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe za pjesmu “Mare nostrum”. Postolar tripper je nominiran u kategoriji najbolji albun klupske glazbe za album “Popravni”.  Istovremeno i glazbeni producent Igor Ivanović iz Draga  je dio ekipe u albumu “Aj ća, volim te” u izvođenju klape Kampanel, nominiranog za najbolji novi izvođač godine i za najbolji album zabavne glazbe, za koji je bio glazbeni producent.
Prerano preminuli kralj funka Dino Dvornik dobio je rekordnih deset nominacija za ovogodišnji Porin.  “Album Pandorina kutija” i singl “Hipnotiziran” natječu se u 10 kategorija, među kojima i za pjesmu godine i album godine. Massimo ima pet, Tereza Kesovija i Josipa Lisac četiri, a Tony Cetinski i Prljavo kazalište po tri nominacije.
Obznanjeno je to na tradicionalnom čitanju nominacija gdje su javnosti obznanjeni nominirani glazbenici i projekti u svih 44 glazbena projekta u pop, rock, zabavnim, jazz, folklornim, etno i klasičarskim kategorijama. Zadnju nominaciju i to za album godine pročitao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez u društvu novinarke BnM-a Branke Pelicarić.
Svaka od ovogodišnje 44 kategorije sada broji samo tri nominacije. Biti među tri nominirana priznanje je od izuzetnog značaja, jer stručno biračko tijelo bira najbolje među sobom budući da profesionalci nagrađuju profesionalce. Svi nominirani bit će nazočni na samoj finalnoj svečanosti dodjele diskografskih nagrada Porin, 9. svibnja u Biogradu na Moru u školskoj-sportskoj dvorani.


 KNEZ: BIOGRAD VEĆ SPREMAN ZA PORIN


Smješten na samom centru Jadrana kraljevski grad Biograd s kornatskim arhipelagom ove godine će po prvi put biti domaćin Porina, diskografske manifestacije u kojoj će sudjelovati više stotina izvođača, i koja će privući tisuće posjetitelje. Za održavanje ove priredbe Biograd se izborio u konkurenciji između 15-ak gradova iz Dalmacije, Istre i Slavonije, a povjerenstvo koje je obišlo gradove odlučilo se za Biograd. Riječ je o priredbi koju na Biogradskoj rivijeri  smatraju i najznačajnijim uvodom u ovogodišnju glavnu turističku sezonu.
– Biograd je već spremna za Porin. Pored finalne večeri u Biogradu će se od 3. do 9. svibnja održavati niz popratnih glazbenih manifestacija na zadovoljstvo i zabavu gostiju, turista i mojih Bijogradaca. Bit će za svakog po nešto, bez obzira na spol i starosnu dob, uvjerljivo će biogradski načelnik Ivan Knez koji je u Novinarskom domu nazočio na proglašenju nominacija.
– Očekujemo kako će ovogodišnji Porin biti kvalitetniji, sadržajniji pa tako i zanimljiviji i privlačniji negoli oni prijašnji. Biograjci ime manifestacije Porin žele vezati uz svoj grad, kako bi dobili više i medijski i marketinški, kako bi živio cijelu godinu, zaželio je Knez.




 DVIJE VEČERI


Porin 2009. održat će se u dvije zasebne glazbene večeri – u Šibeniku i Biogradu, 6. i 9. svibnja. Prva večer – proglašenje dobitnika u jazz i klasičnim kategorijama održati će se 6. svibnja u šibenskom Narodnom kazalištu, a proglašenja u svim preostalim kategorijama 9. svibnja u Biogradu. U drugoj večeri u Biogradu dodjela godišnjih nagrada u pop-rock i zabavnih kategorija rezultirat će sažetom i atraktivnom priredbom ujednačenih žanrova. 
Kao što je već poznato Tereza Kesovija, Ljubo Kuntarić, Miroslav Miletić te posthumno Dino Dvornik dobitnici su ovogodišnje nagrade za životno djelo Porin 2009. koju dodjeljuje Institut hrvatske glazbene industrije. Nagrade će se uručiti upravo u Biogradu. Zasad je poznato sedam sponzora biogradske manifestacije – Grad Biograd, Turistička zajednica grada Biograda, Vrana d.o.o, Crvena luka d.o.o., Inero d.o.o., Hotel Biograd d.o.o., te Bure commerce d.o.o, dok traju pregovori s još tri eminentne tvrtke. Inače, svi nominirani glazbenici boravit će u hotelskoj kući Ilirija d.o.o.


 TRIBUTE DINU DVORNIKU


Dva dana prije finalne večeri, 7. svibnja, u Biogradu održat će se koncert u počast rano preminulom Dinu Dvorniku. Što se pak finalne večeri tiče nju će režirati Ivan Miladinov, dok će scenografiju potpisati Igor Juras.