Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kruzeri otkazuju najavljene dolaske

Autor: Elza Radulić-Toman

30.03.2009. 22:00
Kruzeri otkazuju najavljene dolaske

Foto: Zvonko KUCELIN



Baš je jučer u Jadroagent stigla vijest o otkazivanju sva tri travanjska dolaska kruzera “Monet”. Jednostavno zato što se nije prijavio dovoljan broj putnika


Jučerašnjim uplovljavanjem njemačkoga kruzera “Deutschland” uz zadarsku rivu i službeno je započela ovogodišnja sezona kruzera. Ovim velikim plovećim hotelom u Zadar su stigla 483 turista, uglavnom iz Njemačke, koji su u svome programu sedmosatnoga zadržavanja obišli povijesni dio Zadra. Grupice ovih “morskih” turista su posjetile i pojedine zadarske trgovine i kafiće.
Inače, “Deutschlandu”, brodu impresivnih karakteristika koji može primiti 520 putnika, a dug je 175 metara, jučerašnji je dolazak u Zadar, nažalost, bio i jedini ovosezonski. Brod je na putu iz Venecije za Kotor imao u svome cjeloljetnom programu samo ovo jedno ticanje zadarske obale. Dakle, ovdje ne vrijedi ona “po jutru se dan poznaje”.
Jer, nije to i jedina negativna vijest iz te branše. Naime, baš je jučer u Jadroagent stigla vijest o otkazivanju sva tri travanjska dolaska kruzera “Monet”. Jednostavno zato što se nije prijavio dovoljan broj putnika. “Monet” kojemu je zastupnik bio predvidio za ovu sezonu čak 24 dolaska u Zadar, zasad je otkazao spomenuta tri, a nadajmo se da toga neće biti i u kasnijim mjesecima. Za svibanj je, naime, kako sada stvari stoje, najavljen samo jedan njegov dolazak, ali ih ima više u lipnju, osobito u srpnju, kolovozu, rujnu i sve do studenog. “Monet” je manji luksuzni kruzer koji godinama redovno dolazi u Zadar, a može prevoziti 68 putnika. Ove godine plovi na relaciji Split, Zadar, Korčula, a pristat će dva puta i u Komižu.
Nakon što je “Monet” otkazan za travanj, preostaje u tome mjesecu dolazak tek dva kruzera, “Ariona” i “Island Skya” i to poslije 20. travnja.
Podsjetimo da je preko zastupnika Jadroagenta za ovu sezonu najavljeno nešto više od 60 ticanja, a lani je to bilo i više od 80 ukupno.