Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tina spasila vlasnicu od pit bula

Autor: Suzana Bandić

30.03.2009. 22:00
Tina spasila vlasnicu od pit bula

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jelenu Lukačić (23) u ponedjeljak je navečer oko 20.30 sati napao opasan i krvoločan pas pasmine pit bull. Incident se dogodio u ulici Đure Marušića u zadarskom predjelu Arbanasi kada je mlada Zagrepčanka, inače studentica prve godine informatologije i komunikologije, sa svojom dvogodišnjom mješankom zlatnog retrivera i labradora, krenula iz podstanarskog stana u Arbanasima prema Autobusnom kolodvoru.
– Bilo je oko 20.30 kad sam se uputila s mojom Tinom prema Kolodvoru nešto kupiti. Kao i tko zna koliko puta prije, prolazile smo ulicom Đure Marušića, a kad došli do kućnog broja 34 iz dvorišta je istrčao pit bull i krenuo ravno na mene. Tina je hodala bez povodca meni uz nogu i kad je čula lavež, a potom i ugledala razmješnjelog pit bulla kako trči na mene, stala je ispred mene i prepriječila mu put. Jadnica moja mala, mene je spasila od ozljeda, pa je zato sama stradala – ispričala nam je Jelena, još uvijek vidno potresena od ovog neugodnog događaja.
Inače, njezina mješanka Tina u tom je okršaju zadobila brojne ugrize i razderotine po cijelom tijelu, a najtežu ranu zadobila je na vratu.
Pit bul nemilosrdno grizao mješanku
– Kad je pit bull istrčao iz dvorišta odmah je skočio na Tinu koja mu se bila ispriječila kako bi zaštitila mene. Počeo ju je gristi kud god je stigao i vući po podu. Bila sam potpuno bespomoćna i ama baš ništa nisam mogla učiniti. Nemilosrdno ju je grizao i kad je pala na leđa. Šapicama se branila, ali uzaludno. Kad sam vidjela da ju hvata za vrat potrčala sam u dvorište po njegova vlasnika koji ih je nekako uspio razdvojiti. Svog je psa uhvatio za ogrlicu i odvukao natrag u dvorište – pričala je Jelena dodajući kako se odmah potom vratila kući i nazvala dežurnog veterinara, a kasnije i policiju.
Kako Jelena ima studentskih obveza, ona i njezina sestra Žana, inače studentica druge godine menagmenta, od incidenta naizmjence čuvaju njihovu ljubimicu.
– Tina je tu večer bila u tolikom šoku pa joj je veterinar samo dao injekciju protiv bolova. Sutradan smo ju odveli na previjanje i šivanje rana. Uglavnom, tri noge su joj izgrižene, a na vratu ima tu razderotinu – rekla nam je Žana pokazujući Tinine ozljede.
Skoro joj pregrizao arteriju
Ispričala nam je kako je prvi dan zbog ozljeda na nogama mješanka jedva stajala te da joj je bio veliki problem izići vani kako bi obavila nuždu. Stoga joj je veterinar i sutradan dao injekciju protiv bolova, a osim toga, rekao im je kako je Tina imala sreće s ozljedom na vratu.
– Veterinar je rekao da joj je samo još malo falilo da joj pregrize arteriju, a da se to dogodilo iskrvarila bi i uginula – potreseno je pričala Žana milujući svoju miljenicu.
Policija je kasnije utvrdila da je vlasnik pit bula 25-godišnji Ivan Nikpalj, te je protiv njega podnesen optužni prijedlog.
Jučer nismo zatekli psa u njegovu dvorištu, no kako smo doznali od susjeda, Ivan je imao običaj svog psa držati vezanog na vrlo kratkom povodcu. Stoga oni nisu nimalo iznenađeni što se pas agresivno ponio kad su ga konačno nakratko pustili s lanca.
 


 PSI BEZ NADZORA POKLALI 12 ZEČEVA


Zadarska je policija u utorak podnijela optužni prijedlog i protiv 51-godišnjaka iz Suhovara zbog držanja životinja bez nadzora.
Naime, policiji je prijavljeno da su u noći s ponedjeljka na utorak u mjestu Suhovare dva psa, lutalica i njemački ovčar u vlasništvu 51-godišnjaka, ušla u kavez sa zečevima u vlasništvu 50-godišnjeg L. U. i zaklali mu 12 zečeva.




 PIT BULL I SLUŽBENO OPASAN


Od 1. siječnja ove godine prema prijedlogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i ruralnog razvoja, usvojen je Pravilnik koji predviđa kategoriziranje svakog psa, koji je napao čovjeka ili drugog psa, kao “opasnog psa”.
Prema novom Pravilniku, veterinarski inspektor će utvrđivati je li pas opasan, a ako se pas proglasi opasnim morat će na hitnu kastraciju, u roku 14 dana, i na čipiranje. Pravilnik predviđa eutanaziju jedino ako pas usmrti čovjeka. Izuzetak su pit bulovi koji su unaprijed proglašeni opasnima. Neće ih biti dopušteno prodavati ni kupovati, a zabranjeno je i darivanje, izlaganje, promocija, sudjelovanje na natjecanjima i izložbama te oglašavanje opasnih pasa.