Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I Nin u nadmetanju za europsku destinaciju izvrsnosti

Autor: Damir Maričić

30.03.2010. 22:00
I Nin u nadmetanju za europsku destinaciju izvrsnosti


Na Velebitu su predstavljeni nacionalni aduti za Europsku destinaciju izvrsnosti


Karlovac, Fužine, Krapanj, Ilok i Nin pet je odredišta koja su na nacionalnoj razini izabrana u uži izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti, čija je ovogodišnja tema “Turizam uz vode”. Predstavnici turističkih zajednica svakog od spomenutih pet netradicionalnih turističkih odredišta, koja svoju turističku ponudu najvećim dijelom vežu uz vodu uz koju se nalaze, predstavili su glavne adute svojih odredišta 20-minutnom prezentacijom u Sjevernom Velebitu, prošlogodišnjem nacionalnom pobjedniku. Konačna odluka o pobjedniku znat će se početkom travnja, kada će je objaviti i Europskoj komisiji dostaviti tročlano Povjerenstvo: Mate Kapović iz Ministarstva turizma te Ines Paškvan Kangler i Silvija Licul iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.
Podsjećamo, za ovogodišnji nacionalni izbor prijavilo se 19 odredišta, nakon kojih je spomenuto povjerenstvo, u skladu s općim europskim i nacionalnim kriterijima, jednoglasno izabralo deset područja koja svoj turizam razvijaju uz vode: općina Raša, Karlovac, Otočac i Gacka dolina, Fužine – jezero Bajer i Lepenica, Hrvatska Kostajnica, dolina rijeke Cetine, otok Krapanj, Ilok, općina Kolan na Pagu i Nin. Slijedio je obilazak svih deset odabranih, nakon čega je izbor sužen na gore spomenutih pet. Glavni kriterij prilikom odabira je bila sveukupnost ponude koja, između ostalog, podrazumijeva kvalitetu smještajnih kapaciteta, tradicionalnu ugostiteljsku ponudu, mogućnost aktivnog turizma uz i na vodi, obnovljenu kulturnu baštinu i manifestacije koje obogaćuju ponudu. Uz spomenuto, povjerenstvo je posebnu pažnju obratilo i zapošljavanju lokalnog stanovništva u turističkom sektoru, promociji novih proizvoda te planovima razvoja u svrhu povećanja vrijednosti odredišta. Dodatne bodove
odredištima su donijele i očuvanost prirodne baštine, zaštita biološke raznolikosti te kvalitetni suveniri, izrađeni od autohtonih materijala i pristupačnih cijena.
U sklopu predstavljanja odredišta, o EDEN-u, kao uistinu vrijednom priznanju te pozitivnim prošlogodišnjim iskustvima govorila je Irena Glavičić, stručna savjetnica za promociju Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Pritom je istaknula da je riječ o odličnom promidžbenom alatu na međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini te o snažnom adutu za kandidature kojima se prikupljaju sredstva od Europske unije.
Nacionalni će pobjednik po svoje priznanje najvjerojatnije otputovati u Bruxelles krajem rujna, u povodu Svjetskog dana turizma. Naime, tog bi se dana, zajedno s ostala 22 europska pobjednika, trebao predstaviti svjetskoj javnosti.