Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izgradnjom “Oaze” produžiti turističku sezonu

Autor: Velimir Brkić

30.03.2010. 22:00
Izgradnjom “Oaze” produžiti turističku sezonu

Foto: Velimir BRKIĆ



Gospodarstvo je pred kolapsom, građevinari i tvornice građevnog materijala i opreme na čekanju, a projekti za koje je uglavnom novac već osiguran leže u ladicama administracije. Uz ostale to je i ambiciozni projekt izgradnje hotela s pet zvjezdica i 25-metarskog bazena u autokampu “Oaza mira” u Dragama u Općini Pakoštane, investitora AG Barešić & sinovi d.o.o. Sporost i korumpiranost administracije, kaže vlasnik tvrtke i dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca Ante Barešić, zaustavila je investiranje, a samo to može pokrenuti novi razvojni ciklus i zapošljavanje.
– Od HBOR-a nam je preko Partner banke prije pet mjeseci odobren kredit u visini od 1,5 milijuna eura na 18 polugodišnjih rata i počekom od jedne godine, te kamatnom stopom od 2 posto. Što to vrijedi kad sredstva zbog administracije još nisu isplaćena te je realizacija projekta u sveukupnom iznosu od šest milijuna eura sasvim usporena. Cijeli sustav je u blokadi, jada se Barešić.
Prije 20-ak dana na sjednici pakoškog Općinskog vijeća na prijedlog načelnika Milivoja Kurtova većinom glasova vijećnika (10 glasova HDZ-a za, 3 glasa HNS-a protiv i jednim suzdržanim glasom HSS-a), usvojena je odluka prema kojoj je Općina dala tvrtki AG Barešić & sinovi pravo upisa založnog prava na 40.000 metara četvornih zemljišta na kojemu se nalazi njegov kamp “Oaza mira” na lokaciji Torine, u svrhu podizanja kredita od 1,5 milijuna eura za građenje novih turističkih objekata u kampu, odnosno hotela s bazenom.
– Zbog kredita sam založio svoju kuću i stan. Kada bi i pored toga došlo do neplaćanja kredita, općinsko zemljište ne bi došlo u pitanje jer bi kreditne obveze preuzela Općina i našla novoga koncesionara ili općinska komunalna tvrtka preuzela vođenje kampa, a tvrtka AG Barešić & sinovi bi ostala bez ičega, pojašnjava Barešić dodajući kako se tek ovom odlukom stekli uvjeti za realizaciju projekta od kojega će koristi imati čitave Drage i općina Pakoštane.
Općina Pakoštane je još 1999. godine raspisala natječaj za koncesiju toga zemljišta u Dragama, na koji se javila tvrtka AG Barešić & sinovi. Posao je sklopljen prije 10 godina, ali su u realizaciji projekta uslijedile brojne zapreke oko usvajanja detaljnog plana, te sudski sporovi s fizičkim osobama koji su svi dobiveni u korist Općine. Sad je predmet na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru.
– Hotel sa velikom restoranskom salom, wellnessom, fitnesom, saunom, kuglanom i drugim sadržajima je 900 metara četvornih tlocrtne površine na tri etaže. Dosad je ugrađeno 100 tona željeza i 1.000 metara kubičnih betona a sagrađen je tek podrum i prizemlje. Samo u jednu ploču, armiranu betonsku deku, ide 250 metara kubičnih betona. Istovremeno se izvode pripremni radovi za gradnju 25-metarskog bazena. Radove izvodi vlastita tvrtka AG Barešić & sinovi, govori Barešić čija tvrtka zapošljava 30-ak djelatnika.
U samom središtu jadranske obale, okruženju prirodnih ljepota nacionalnih parkova, neposrednom blizinom autoceste, brodske luke te zadarske i splitske zračne luke kamp “Oaza mira” je novi, potpuno uređen i opremljen kamp koji će nakon provedbe kategorizacije biti jedan od rijetkih kampova s 5 zvjezdica u Hrvatskoj. Nalazi se u mjestu Drage, naselju koji je u svojevrsnom zagrljaju mora i Vranskog jezera, jedinstvenoj mješavini slane i slatke vode. Smješten je u borovoj šumi na padinama brda koji okružuju uvalu Torina čiji završetak je uvala s prekrasnom plažom.
Kamp u borovoj šumi kapaciteta 600 osoba ima 150 parcela, veliki potpuno opremljeni sanitarni čvor (30 WC kabina, 30 umivaonika, 30 tuševa s toplom vodom, 60 sudopera…), bungalove, trgovinu, mjenjačnicu, caffe-bar na plaži, dva tenis igrališta, dva boćališta, višenamjensko asfaltno igralište s reflektorima, terene za odbojku na pijesku, plaže…
– Paradigma turizma mijenja se i turizam nije više samo sunce, more i ljeto, nego pretpostavlja i širenje na mjesece koji nisu ljetna sezona. Autokamp će svoja vrata otvoriti već za nadolazeće uskrsne blagdane. To, kao i relativno dobre rane najave sa stranih tržišta te buking na razini očekivanog daju određeni optimizam za ovu sezonu, govori Barešić dodajući kako se suradnjom sa svim u lokalnoj zajednici može znatno pridonijeti poboljšanju kvalitete ponude a time i produljenju sezone te boljim prihodima.
– Izgradnjom hotela sa sportsko rekreativnim sadržajima i 25-metarskim bazenom zasigurno će biti dobar korak u toliko željeni produžetak sezone. Naravno jako je važna i edukacija žitelja za produljenje sezone, a u tome moraju sudjelovati i putničke agencije i Turistička zajednica i mi i lokalna vlast. Ljudi su cijele živote uložili u gradnju turističkih kapaciteta kako bi se bavili turizmom, ali ne da bi imali goste 40-ak dana, a da kroz ostalo vrijeme sve bude prazno. Nama je cilj znatno produljiti sezonu kako u kampu “Oaza mira” tako i u Dragama i na cijelom pakoškom području. Tek tada će bavljenje turizmom dobiti jedan sasvim novi smisao, zaključio je Ante Barešić poručivši kako se tek sadi vidi da je turizam gotovo jedino što nas može izvući iz krize.