Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Korporacije proizvode suvremeno ropstvo

Autor: Marijana Roščić

30.03.2010. 22:00
Korporacije proizvode suvremeno ropstvo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tribina o  feminističkim pokretima koja se održala jučer u sklopu Dana sociologije, u organizaciji Kluba studenata sociologije «Antifjaka», privukla je veliki broj zainteresiranih. Na tribini su gostovale aktivistice, odnosno feministikinje, Biljana Kašić (Sveučilište u Zadru), Rada Borić (Centar za ženske studije, Zagreb) i Mirjana Kučer (Udruga Domine, Split). Moderatorica Tina Pavlović iz Antifjake najavila je ovaj prvi tematski dan o feminističkim pokretima, gdje nije bilo riječi o teorijskim spoznajama o feminizmu niti previše povijesnih podataka, već naprosto o feminizmu kao pokretu, borbi za ravnopravnost danas i u tranzicijsko vrijeme, kao i o opadanju feminističke snage.
U svom kratkom izlaganju na temu «Feministički neposluh, djelovanje i graničnosti» Kašić je prvo pokušala argumentirati otkud ovakav pomalo neobičan naslov. Naime, kako kaže Kašić, feminizam jest jedan vid neposluha, odnosno odbija se slušati one koji su žene u to povijesno vrijeme ušutkavali. Kašić smatra kako feminizam nije odvojen od drugih društvenih frakcija odnosno da je društveno angažiran projekt. O feminizmu ili ženskom pokretu Kašić je govorila kroz nekoliko polja kao što su  konfiguriranje feminističkog subjekta, politika tijela i djelovanja, današnje prijetnje feminizmu. Tako su zainteresirani mogli čuti kako je politika «mainstreama»  poništila, rastočila feminističko djelovanje, kako se dogodila jedna globalna destrukcija svih etičkih vrijednosti te kako je zapravo teško boriti se protiv velikih korporacija koje proizvode suvremeno ropstvo.
Rada Borić nastavila je temu o feminističkim pokretima govoreći prisutnima i o danas prisutnoj omrazi prema feministkinjama  te o uvriježenim stajalištima na koja se nailazi u literaturi (npr. u rječnicima) gdje se muškarca svrstava kao normu, a ženu kao otklon od norme. O teškoj borbi za prava žena Borić je progovorila kroz prizmu svog dosadašnjeg aktivizma, a posebice kroz angažman u Centru za ženske studije koji postoji od 1995. Borić je upozorila na važnost svijesti o umrežavanju u ženske pokrete uz uvažavanje ljudskih različitosti.
O feminizmu u praksi predavanje je održala Mirjana Kučer. Udrugu Domine, Kučer je predstavila kao jedinu udrugu u Hrvatskoj koja se bori za prava žena, a koja u svom nazivu ima riječ feministička, ističući kako je važno živjeti ono za što se bore. Od Kučer se moglo čuti dosta zanimljivosti o ženskom pokretu u Splitu između dva rata, o nepostojanju riječi žena u splitskom Statutu, dok je u Statutu iz 1312. godine spominjana briga gradskih očeva o nasilju nad ženama i o njihovom smještanju na sigurno.
Nakon ovih predavanja razvila se diskusija o trgovanju robljem, o spregi politike i interesnih skupina, o nezaposlenosti i potplaćenosti žena…
Predavanje na temu «Feministička etika Žena u crnom» održala je Staša Zajović iz Beograda, jedna od osnivačica ženske mirovne grupe feminističko-antimilitarističke orijentacije Žene u crnom.
Danas je na programu sekcija o radničkim pokretima, a predavanje će održati Mislav Žitko (Opaske o ekonomskoj demokraciji) u Studentskom klubu u 18 sati. Projekcije filmova bit će u 14 sati The Take (A. Lewis i N. Klein) i u 19 sati TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje (I. Bezinović).