Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nerina Eckel postala počasna građanka

Autor: Alenka Festini

30.03.2010. 22:00
Nerina Eckel postala počasna građanka

Foto: Alenka FESTINI



Počasnom građankom Paga imenovana je Nerina Eckel, kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu, i to zbog velike zasluge na zaštiti paške čipke čime je doprinijela da se ova jedinstvena rukotvorina uvrsti na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine


Budnicom i koračnicama koji su izveli članovi paške Gradske glazbe počelo je jučerašnje obilježavanje Dana grada Paga. Potom je delegacija Grada koji su predvodili gradonačelnik Ante Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Josip Tičić položila vijence i zapalila svijeće na Gradskom groblju hrvatskim vitezovima te na spomen-križu u znak sjećanja i zahvalnosti svim znamenitim Pažanima.
Svi paški projekti
Potom je uslijedila Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili gradski vijećnici, dožupan Zadarske županije Đani Bunja, Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, Josip Zubović, načelnik Općine Kolan i Tonći Dabo, tajnik Grada Novalje te predstavnici kulturnog, gospodarskog i javnog života.
Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, istaknuo je da je usvojen ambiciozan proračun od 48 milijuna kuna.
 – Osigurana su sredstva za dovršenje gradskog mosta, investicije vrijedne preko 11 milijuna kuna. Nastavljeni su radovi na uređenju Kneževog dvora. Vodimo radove na uređenju Lokunje i uređenju šetnice što je dio projekta uređenja cjelokupnog područja Lokunje kao lokaliteta ljekovitog blata u sklopu turističke ponude. Nakon pet godina nastojanja stvorili smo uvjete da Dom zdravlja Pag profunkcionira. Zahvaljujući našim naporima nastavljene su aktivnosti na uređenju Općinskog i Prekršajnog suda u Pagu. Veliku pozornost posvetili smo uređenju srednjovjekovnih magazina soli koji će se staviti u funkciju uz pomoć pretpristupnih fondova EU-e. Intenzivno se radi na realizaciji odluke o gradnji zgrade srednje škole s polivalentnom dvoranom čime bi se stvorili znatno bolji uvjeti za rad srednje, ali i osnovne škole. Za najmlađe se vrši rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića za dvije jaslične skupine, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić te je naglasio da će se 1. međunarodni festival paške čipke održati od 18. do 23. lipnja pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije i uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Zadarske županije.
Đani Bunja, zadarski dožupan, čestitao je svim nazočnima Dan grada te naveo kako će nakon usvajanja Statuta Doma zdravlja Pag ova ustanova u Pagu biti otvorena do 1. srpnja.
Predsjednik paškog Gradskog vijeća Josip Tičić naveo je da se sjednice od 1906. godine održavaju u sadašnjem prostoru obnovljene kule Kamerlengo. Uvjeren sam da će se ovakve svečanosti od iduće godine održavati u novouređenom prostoru Kneževa dvora, rekao je Tičić koji je s gradonačelnikom Fabijanićem uručio javna priznanja Grada Paga.
Priznanja zaslužnima
Priznanje je uručeno Ankici Peko, profesorici paške Osnovne škole Juraj Dalmatinac, za 30 godina rada u izvannastavnoj aktivnosti vođenja folklora. Mnoge su generacije upravo od nje naučile tanac. Svojim je radom pridonijela očuvanju kulturne baštine grada Paga, za što je dobila godišnju nagradu.
Nagradu za životno djelo dobio je 79-godišnji Vladimir Tičić i to u znaku javnog priznanja za osobiti doprinos u radu i očuvanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag, a time i osobito vrijednom doprinosu u očuvanju tradicije vatrogastva u Pagu. Naime, Tičić je član DVD-a od 1948. godine. Godine 1958. godine postao je zapovjednik DVD-a i tu dužnost obnašao je do 1989. godine. Aktivni član društva bio je do 1995. godine, a od tada do danas redovito posjećuje kolege vatrogasce te ih savjetima potiče u radu.
Nagradu za životno djelo dobio je 77-godišnji Ivan Fabijanić-Crni za cjeloživotni predan i nesebičan angažman usmjeren k svekolikom probitku otoka, a osobito grada Paga. Fabijanić je desetljećima bio na visokim funkcijama u Pagu te se zalagao za realizaciju brojnih projekata koji su od važnosti za razvoj grada.
Počasnom građankom Paga imenovana je Nerina Eckel, kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu, i to zbog velike zasluge na zaštiti paške čipke čime je pridonijela da se ova jedinstvena rukotvorina uvrsti na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine.