Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dobar jutarnji kruh

30.03.2011. 22:00
Dobar jutarnji kruh


Posljednjih desetljeća u prehrani razvili su se različiti trendovi. Među njima je i LCHF, čiji naziv dolazi od Low Carb Higt Fat (manje ugljikohidrata, više masnoća) i predstavlja jedan model prehrane u kojemu se ograničava unos ugljikohidrata te povećava unos prirodnih masnoća pri čemu se proteini uzimaju u normalnim količinama. Taj je način prehrane najsličniji prehrani naših predaka kojoj su ljudi genetski prilagođeni i s kojom se može očuvati dobro zdravlje i vitka linija.
LCHF prehrana podrazumijeva izbjegavanje šećera, škroba i svih namirnica bogatih ugljikohidratima, dakle kruha, tjestenine, riže, krumpira… Izbjegavanje namirnica bogatih ugljikohidratima urodilo je novim, maštovitim jelima, koja se pripremaju bez brašna. Takav je i dobar jutarnji kruh, ukusan i hranjiv, a priprema se bez brašna. Pravi se od badema, sjemenki, jaja, maslaca i kokosa te ne sadrži ni gluten ni laktozu.
Dobar jutarnji kruh priprema se od: 100 g maslaca, 2 – 3 jušne žlice zobenih ili pšeničnih mekinja, 1 dl vode, 100 g lanenih sjemenki, 120 g suncokretovih sjemenki, 55 g kokosovog brašna, 125 g badema (grubo sjeckanih), 4 jaja, 1 čajna žličica morske soli i malo cimeta.
Što se tiče načina pripreme, pećnica se zagrije na 170 stupnjeva. Maslac neka bude sobne temperature. Pomiješaju se mekinje s vodom i ostave da nabubre 5 minuta. U mikseru (blenderu) usitne se bademi, lanene i suncokretove sjemenke. Pomiješaju se svi sastojci mikserom te se doda jos jedna šaka cijelih suncokretovih sjemenki. Tijesto se izlije na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikuje se okrugli kruh (visine oko 7-8 cm i promjera 20-25 cm) i stavi peći 45 minuta na 170 stupnjeva. Ohlađeni kruh može se čuvati u hladnjaku sedam dana ili narezati i zamrznuti. Tko ne voli bademe, može ih zamijeniti lješnjacima, a umjesto kokosa može se povećati količina suncokretovih ili lanenih sjemenki.