Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Indijski acid-trip

30.03.2011. 22:00


DIJELJENJE PRAVDE PO RECEPTU CLINTA EASTWOODA
Ne znam kako vi, ali ja sam oduvijek bio pristalica poštovanja zakona i nekakvog poretka vezanog za civilizacijske tekovine. Nikada nisam razumio kako netko može nekoga napasti, udariti ili općenito nanijeti nekome nekakvu štetu, a da se poslije toga ne ubije od grizodušja i onog elementarnog kršćanskog morala koji bi trebala imati golema većina Hrvata, sudeći bar po podacima koliko je vjera zastupljena u životima naših ljudi. Ali vratimo se mi temi.
Film “Nepomirljivi”, prikazan ovoga petka, dobitnik je četiri Oskara, a sadržaj je sljedeći. U jednom gradiću na divljem zapadu lokalni “šerif” provodi zakon tako da maltretira građane, mlati i ubija kako mu se svidi, i jasno je da tu zakona i reda nema. Kada nekoliko kauboja unakazi lokalnu prostitutku njene kolegice skupe novac da plate Paula Moonyja (Clinta Eastwooda) da zadovolji pravdu. On dolazi s malom pratnjom i prvo ubije ove akutne siledžije, a onda prijeđe i na one kronične. Ulazi u saloon (a gdje bi drugdje ušao – pa neće valjda u lokalnu knjižnicu ili crkvu) i tamo redom, bez suvišnog razgovora, počne eliminirati sve nepoćudne elemente. Divan je početak. Prvo pita tko je vlasnik, a kada se ovaj javi, iste mu sekunde zdimi mu metak u prsa. U daljnjem tijeku događaja ima manje razgovora i više pucanja, a sve završava onda kada se riješi i zadnjeg nepoćudnog elementa. Onda onima koji su preživjeli glasno da do znanja da će se, ako opet počnu s lošim ponašanjem, vratiti i ponoviti cijeli oblik liječenja. Preživjeli, naravno, zašute i pokriju se ušima i bar neko vrijeme nakon ovog “edukativnog djelovanja” dobro paze što rade. Kažem vam… Divan film… Poučan.
ŠTO VAM NUDI DRŽAVNA TELEVIZIJA?
Jako me nervira kada me netko pravi budalom, a naš dragi HRT to već neko vrijeme radi vrlo perfidno. Svaka tv kuća mora nekako popuniti svoj program pa tako i ova, samo što su se oni sjetili reklame najavljivati kao redoviti program, i što je najgore, to tiskati u tv-vodičima. Dakle, plate im, a oni to dodatno naplaćuju od tv-pretplatnika, jer je to njihov službeni program za taj dan. A to vam je otprilike ovako… Recimo, petak. Prvo je ujutro kuhanje “Kod Ane”, pa neka EP reportaža (?), pa “Minuta zdravlja iz …” (koja stvarno traje, vjerovali ili ne, 1 minutu! Emisija od jedne minute!?), da bi se u istom tonu nastavilo s nekakvom ŽABOM – 90 sekundi, a sve završilo oko 17,30 s “Dobro je znati”. Ali nije gotovo! Nije, jer onda kreću reprize tih istih emisija sve do noćnih sati, kada slijedi najveća budalaština – emisija “Dnevnik plavuše”, što je nešto neobjašnjivo i ja zbilja ne znam kako to nazvati.
Bilo kako bilo, tijekom dana na programu ima čak jedanaest (11!?) takvih reklamnih emisija najavljenih kao regularan tv-proizvod, a to mora vrijeđati svakog normalnog Hrvata, a osobito onda ako redovito plaća pretplatu i očekuje da mu se za te novce ponudi i nekakav program. I uzalud oni to najavljuju kao “Program pod pokroviteljstvom” jer programa tu uopće ni nema (osim kada kuha Ana). To su obične reklame i netko bi za ovu prevaru mogao malo i odgovarati.
SLAVENE – HVALA TI NA SVEMU
Prije nekoliko godina bio sam među prvima, ako ne i prvi, koji je rekao da je Slaven Bilić idealan za novog selektora. Da je pametan, kulturan, obrazovan, umjeren, a koliko je stručan, potvrdili su i fantastični rezultati na terenu, kako u kvalifikacijama, tako i na Europskom prvenstvu u Austriji, sve do one nesretne sudačke nadoknade protiv Turske. Do tada ga se slavilo kao boga, divilo se njegovu znanju i stručnosti, a on je i tada u trenucima trijumfa bio skroman i odmjeren, nije padao u euforiju i nije nikoga podcjenjivao. U Afriku se nismo uspjeli kvalificirati, ali smo bili jako blizu i da Englezi nisu onako perfidno pustili Ukrajini, bili bi išli. Ovaj poraz protiv Gruzije za naše ne znači propast svijeta, ali su neki jedva dočekali da opale po selektoru iz svih oružja, onako lešinarski, kako to već biva. On odjednom nema pojma o taktici, ne vlada igračima, pustio je bradu, i što je za nogomet najvažnije, on muca. Taj je podatak jako bitan. To mu je hvala za sve što je napravio.
FANTAZMAGORIJA NATOPLJENA ACID – TRIPOM
Zahvaljujem se čitatelju koji mi je poslao video klip sa scenom iz meni omiljene serije “Tvoja sam sudbina” (izgleda da ima i luđih od mene – ovaj i snima) u kojoj malom Saćinu pokojna majka pjeva uspavanku. Žao mi je što vam to ne mogu emitirati preko ovog medija, jer se radi o nečem jedinstvenom, što bi svakako trebalo vidjeti. Majka koja je sama po sebi, svojim izgledom i odjećom, jedan kaleidoskop šarenih, kričavih boja, pjeva nešto što bi se trebalo nazvati pjesmom. Ta „pjesma” zvuči kao da pospani dvogodišnjak nabada po klaviru, ali samo po crnim tipkama, tj. povisilicama, a tekst je mješavina “Lucy In The Sky With Diamonds” Beatlesa i “White Rabbit” Jefferson Airplanea, dvije “najdrogiranije” pjesme u povijesti. Nije ni čudno da freakovi odlaze u Indiju po nova “transcendetalna” iskustva, jer ako u toj zemlji ovako zvuče dječje uspavanke kako tek izgledaju psihodelične mantre za odrasle koji teže “duhovnom prosvjetljenju”. Jedinstven doživljaj!
[email protected]