Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Knjigovotkinja priznala moguće pogreške kod obračuna isplatnica

30.03.2011. 22:00
Knjigovotkinja priznala moguće pogreške kod obračuna isplatnica


Knjigovotkinja Olivera Plavšin izmjenila je prvotni iskaz kazavši kako ipak ona nije popunjavala sve putne naloge, te da je dio zaduženja pravdala naknadno prema isplatnicama koje joj je Šare dostavio kazavši kako su se tada mogle potkrasti i neke nenamjerne pogreške te da otud identični brojevi za dva različita računa


U nastavku suđenja bivšim čelnicima Općine Galovac – načelniku Slavku Šari, donačelniku Marijanu Burčulu i tajniku Marinu Ćosi, protiv kojih se na zadarskom Županijskom sudu vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja poslovnih knjiga, jučer je ponovno saslušana svjedokinja Olivera Plavšin, knjigovotkinja koja je za Općinu Galovac vodila poslovne knjige tijekom 2002. godine. Plavšin je ponovno pozvana na prijedlog tužiteljstva kako bi se razjasnile okolnosti sačinjavanja putnih naloga, isplatnica i uplatnica o kojima su u svojim obranama govorili Šare i Burčul navodeći kako “knjigovođe nisu dobro obavili svoj posao”.
Predsjednica sudskog vijeća Enka Moković knjigovotkinju je najprije podsjetila na iskaz koji je iznijela 2004. godine u istrazi kada je izjavila kako je za cijelu 2002. godinu ona osobno obračunala sve putne naloge, temeljem njih sačinila isplatnice te izradila konačni, završni račun Općine koji se sukladno Zakonu predaje najkasnije do konca veljače naredne godine. Plavšin je kazala kako ostaje pri prvotnom iskazu, no nakon što su joj predočeni sporni dokumenti iskaz je promijenila.
Knjigovotkinja promijenila iskaz
– Isplatnice i uplatnice sam popunjavala ja, što vidim po rukopisu, ali putne naloge koji su priloženi uz njih nisam i ne znam tko jest. Očito je da sam imala te putne naloge na uvid kada sam temeljem njih sačinila isplatnice, a sve dokumente koje sam knjižila donosio mi je gotovo svakodnevno Slavko Šare. Pretpostavljam da ih je popunio on, a ako nije, da onda zna tko jest, jer bez njegova znanja nitko nije mogao ići na poslovni put – rekla je Plavšin. Na upit predsjednice vijeća kako tumači činjenicu da postoje i po tri isplatnice s istim rednim brojem te kako je moguće da su u istom danu proknjiženi putni nalozi za svu trojicu optuženika za istu relaciju, Plavšin je odgovorila kako je moguće da je to njezina nenamjerna pogreška, jer je poslovne knjige Općine Galovac preuzela tek polovinom godine. Kako bi sačinila polugodišnji obračun, pojasnila je da je morala sačinjavati račune za to proteklo vrijeme, odnosno unatrag.
– Sjećam se da su iz Zagreba zvali zbog toga što je nedostajao proračun, odnosno plan prihoda i rashoda za tu godinu. To je trebalo biti napravljeno još početkom godine, a kako nije, ja sam morala unatrag sačiniti obračun za prvih šest mjeseci. Naknadno sam ispisivala isplatnice i pravdala sav novac koji je Šare podigao s računa, a to sam učinila temeljem dokumentacije koju mi je on donio – rekla je Plavšin dodavši kako je završni račun predala reviziji, no da oni na njega nisu imali nikakvih primjedbi. Moguća greška mogla se, istaknula je, dogoditi i nakon što je Šare bio smijenjen, a na čelo Općine imenovan vladin povjerenik Nediljko Vujević, jer je on na tri dana uzeo iz Knjigovodstvenog servisa svu dokumentaciju, a potom ju, tri dana kasnije vratio.
Ja ne znam je li on meni svu tu dokumentaciju vratio jer nije bilo razduživanja. Nakon toga sam nazvala Šaru da dođe po sve to jer mi je on te dokumente i donio. Što je sve od mene preuzeo ne znam, jer ni tada nije bilo razduživanja – pojasnila je Plavšin.
Nisu razdužena sva zaduženja Općine
Slavko Šare za knjigovotkinju je imao dva pitanja koja su se odnosila na zaduženja Općine za iznose od dvije i 11 tisuća kuna, a koji nisu razduženi. Prvi je na FINA-i podigla osoba potpisana imenom njezine kolegice Silvane Lovrin, no Plavšin je tu mogućnost zanijekala. Kada joj je potom Šare predočio i JMBG osobe upitavši ju je li to datum rođenja njezine kolegice, rekla je da ne zna, no da sumnja da bi ona podizala novac jer nikakve veze s galovačkim poslovnim knjigama nije imala. Jednako je odgovorila i upit o čeku za iznos zaduženja od 11 tisuća kuna za koji je pronađen račun. Naime, na računu je zavedeno kako je riječ o donaciji mještanina Ante Raspovića, a koji iznos kasnije nije proveden kroz poslovne knjige Općine, odnosno razduženje.
Šare je potom dodao kako optužnica temelji upravo na takvim računima za koje je Općina zadužena, a nije razdužena.
– Nama ne nedostaje novac na računu već troškovi nisu razduženi. Samo za moju načelničku naknadu trebalo je rasknjižiti više od 80 tisuća kuna, rekao je Šare, dodavši kako je knjigovodstvenom servisu predao i dokumente odluka Općinskog vijeća o toj naknadi. Plavšin je odgovorila kako ona nije bila dužna Šaru upućivati na plaćanje doprinosa na tu naknadu, već samo za obračun računa koje joj je dostavljao, a da među njima nije razaznala one koji bi se odnosili na njegovu naknadu.
Suđenje se nastavlja 30. svibnja, zatim 9. lipnja kada će biti ponovno saslušana financijsko-knjigovodstvena vještakinja Katica Pehar te 13. i 14. lipnja za kada su predviđeni završni govori.