Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vukovi zaklali osam ovaca, šest naklali, a 18 rastjerali

30.03.2011. 22:00
Vukovi zaklali osam ovaca, šest naklali, a 18 rastjerali


U svega dva dana na području Kruševa i Ždrila nedaleko od Posedarja i Slivnice dogodilo se više napada vukova na stada ovaca, a tri su obitelji veterinarskoj službi prijavile i štetu.
Najnoviji napad dogodio se u srijedu ujutro na području Ždrila. Tamo je, naime, čopor vukova uletio među stado ovaca u vlasništvu Marinka i Slavke Knežević.
– Moj muž je jutros rano otjerao ovce u ogradu na ispašu kao i svaki dan. Dok su one pasle, on je šetao uokolo i brao šparoge. Odjednom je primjetio da su se ovce poplašile. Neke su se rastrčale, a nekoliko ih se zbilo kraj zida pa je odmah posumnjao da je u pitanju vuk. Potrčao je k njima vičući i ugledao jednog vuka na ovci – prepričala nam je Slavka Knežević neugodno iskustvo svog supruga Marinka koji je nakon napada vukova izbrojio četiri mrtve ovce, dvije ozlijeđene, a jednoj se izgubio trag. Kneževićima ovo nije prvi susret s tim krvoločnim grabljivcem koji, kažu, u posljednjih nekoliko godina u svojim pohodima silazi sve do morske obale, što ranije nije običavao, a ne libi se ni prići kućama pa im je tako, prije pet godina zaklao četiri janjeta odmah pokraj štale, priča ogorčena Slavka. Ništa bolje nije prošao ni pastir na području Kruševa kojem su vukovi u utorak rastjerali stado od stotinjak ovaca nakon čega je tri ovce pronašao mrtve, dok ih za 17 još uvijek traga. No, osim ovaca, ostao je i bez kavkaskog ovčara koji mu se ni nakon dva dana nije vratio otkako je krenuo u obračun s vukovima koji su napali stado. Na istom području krajem prošlog tjedna mještani su prijavili nekoliko napada i to na predjelu zvanom Brkići i Šušnjar, a u utorak ujutro prijavljen je napad i u Slivnici. Tamo su vukovi naklali šest ovaca u vlasništvu Stoje Ike Ćuković od kojih joj je jedna u srijedu poslijepodne uginula.
Zbog sve učestalijih napada vukova i štete koju pritom pričine, stanovnici spomenutih mjesta, koji se bave stočarstvom, žalili su se Ministarstvu kulture pod čijom zaštitom je taj grabežljivac. Odstrijeliti ga ne smiju, ali su im iz resornog ministarstva obećali pomoć u donacijama električnih zaštitnih ograda i dresiranih pasa čuvara. Na listi za donacije već nekoliko godina su i Kneževići iz Ždrila, a kako su nam ispričali, ni psa, a ni elektro-ograde još uvijek nisu dobili. Stoga se, kažu, nadaju barem odšteti koja iznosi 500 kuna po ovci, a 700 po janjetu, iako napominju kako je šteta daleko veća.