Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Blago u Vinkovcima otkrio Zadranin Šime Vrkić

30.03.2012. 22:00
Blago u Vinkovcima otkrio Zadranin Šime Vrkić


Ovo je uobičajena stvar u Vinkovcima – što god da se gradi, prije idu arheološka istraživanja, baš kao i u Zadru, kaže Vrkić


Zapravo sam iz Kruševa, ako možete to napisati, mojima bi bilo drago, kazao nam je odmah na početku razgovora Šime Vrkić, diplomirani arheolog i povjesničar koji je kao voditelj istraživanja u Vinkovcima otkrio senzacionalni nalaz. U Dugoj ulici u središtu Vinkovaca pronađeno je luksuzno srebrno posuđe za koje se pretpostavlja da potječe iz 4. stoljeća. Pronašli su ga u rimskom sloju, na dubini od 70 centimetara.
– Nismo očekivali ništa. Nitko zapravo ne očekuje ovako vrijedan nalaz i ovakvo nešto teško će se još pronaći u Hrvatskoj, kaže Vrkić i skromno dodaje da nema nikakvu težnju za senzacionalizmom.
Život od neolitika
Vrkić je u Vinkovcima na terenu kao zaposlenik zagrebačke firme GeoArgeo koja vrši arheološka istraživanja. Inače radi diljem Hrvatske, gdje god firma sklopi posao.
– Cijeli ovaj grad je arheološko nalazište i na istom ovom mjestu život traje još od neolitika pa sve do danas. Ovo je uobičajena stvar u Vinkovcima – što god da se gradi, prije idu arheološka istraživanja, baš kao i u Zadru, kaže Vrkić.
Vrkić je za vrijeme i nakon studija radio na istraživanjima s profesorima sa zadarskog Sveučilišta. Surađivao je i sa zadarskim Arheološkim muzejom i brojnim drugim institucijama. Posljednjih desetak godina proveo je na arheološkim istraživanjima, a prvi “pravi” posao mu je u GeoArheu.
Potpis autora
Na jednoj od najluksuznijih posuda očuvan je i natpis koji, pretpostavlja se, otkriva ime majstora koji je izradio posude – Antonije Aquilla. Restauracija vrijednih nalaza slijedi u Zagrebu. Arheolozi se nadaju da će tamo otkriti i ime vlasnika srebrnog posuđa koje teži više od 30 kilograma i koje je po količini bogatije od Seusova blaga. Na mjestu gdje je pronađen vrijedan nalaz niknut će nastavak zgrade jednog trgovačkog centra.
“Blago iz Cibala” je dosad najveća ostava ikad pronađena u Hrvatskoj, istaknuli su na konferenciji za novinare u Gradskom muzeju u Vinkovcima. Mada Vrkić odbacuje senzacionalizam, konferencija za medije Gradskog muzeja je dokaz kako, i bez njega, javnost može i treba biti upoznata s ovako važnim otkrićima.