Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pag ima na čemu graditi svoju budućnost

30.03.2012. 22:00
Pag ima na čemu graditi svoju budućnost


Naša je obaveza njegovati tradicijske vrijednosti, čuvati kulturnu baštinu i spomenike kulture, sve ono što su nam naši preci ostavili u naslijeđe. Zahvaljujući golemim naporima pokoljenja Pažana grad Pag je opstao kroz stoljeća


Jučer je u Pagu održana proslava Dana Grda Paga, koja je počela budnicom koju je svirala Gradska glazba Pag, a izaslanstvo Grada Paga je na Gradskom groblju položilo vijence na spomen obilježje poginulim Pažanima u Domovinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.
U Gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, uz vijećnike i predstavnike gradske uprave nazočni bili Đani Bunja, dožupan Zadarske županije, Damir Valčić, pomoćnik predstojnika Državne uprave u Zadarskoj županiji, Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, predstavnici kulturnih institucija, gospodarstva i prosvjete. Vijećnike i uzvanike pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro-Vidolin. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je rekao kako je 30. ožujka 1244. godine hrvatsko-ugarski kralj Bela IV Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada što je za Pag bio velik događaj i upravo zbog toga se 30. ožujka obilježava Dan Grada Paga.
-Dan Grada Paga je dobra prilika da se s ponosom prisjetimo burne prošlosti našeg grada, ali i pokoljenja naših predaka. Stoljećima su se trudili kako bi iz škrtog okruženja izvukli najbolje i stvorili uvjete za život. Naša je obaveza njegovati tradicijske vrijednosti, čuvati kulturnu baštinu i spomenike kulture, sve ono što su nam naši preci ostavili u naslijeđe. Zahvaljujući golemim naporima pokoljenja Pažana grad Pag je opstao kroz stoljeća, a u tom dugom vremenskom razdoblju su se susretali s lijepim, ali i teškim trenucima. Naša je dužnost graditi temelje za budući razvoj Paga kako bismo i mi našim potomcima ostavili vrijednosti na kojima će moći graditi vlastitU budućnost, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Dožupan Đani Bunja je rekao kako je Pag važan dio Zadarske županije koja je, s gradom Zadrom, kulturna riznica Hrvatske.
– Mnoga mjesta u Zadarskoj županiji imaju bogatu baštinu, a Pag je u tome posebno značajan zbog svoje višestoljetne upravne tradicije i kulturne baštine. Pag ima pašku čipku po kojoj je poznat izvan granica Hrvatske, ima mnoge proizvode koji su jedinstveni i koji Pag čine jedinstvenim., rekao je Bunja.
Odlukom Gradskog vijeća Paga od 19. ožujka Nagradu Grada Paga dobila je Matica hrvatska-ogranak Pag. Predsjednik Vijeća Branimir Paro-Vidolin i gradonačelnik Ante Fabijanić nagradu su predali Juri Maržiću, predsjedniku Matice hrvatske-ogranak Pag. Zahvaljujući na nagradi, Jure Maržić je rekao kako je uz podršku gradske uprave, te sponzora i uz veliko zalaganje članova Matice hrvatske-ogranak Pag, Matica u posljednje dvije godine izdala vrijedne knjige kao što su „Crkva i samostan paških benediktinki”, „Blasone genealogico” Marka Laura Ruića, te je bila suizdavač prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine, a nedavno je u izdanju Matice hrvatske-ogranak Pag tiskana i knjiga dr. Šime Tome Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti”. Odlukom gradonačelnika Ante Fabijanića zahvalnicu Grada Paga za dugogodišnji rad u oblasti kulture dobila je ženska klapa „Peružini”. Nagradu je u ime klape preuzela Ljubica Fabijanić koja se zahvalila u ime svih članice klape „Peružini”. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nastupila je klapa „Jargola” iz Paga.
U vijećnici je održano predstavljanje knjige dr. Šime Tome Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti” koju je izdala Matica Hrvatska -ogranak Pag, a u sportskoj dvorani je održana nogometna utakmica između članova UHVDR-a Grada Paga i pripadnika Četvrte gardijske brigade. U Domu kulture održana je prigodna predstava učenika Osnovne škole Jurja Dalmatinca.


 OD STAROG DO NOVOG GRADA PAGA




U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag u velikoj dvorani Kneževog dvora postavljena je izložba pod nazivom „Od starog do novog grada Paga” na kojoj su prvi puta javnosti predstavljeni neki od najvažnijih dokumenata iz paške prošlosti, a koji su se mogli pronaći samo u znanstvenim radovima. Primjerice, izložen je prijepis povlastica iz Bule kralja Bele IV kojom je Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada, povelja kraja Ludovika Anžuvinskog i povelja kralja Sigismunda. Na izložbi su postavljeni i portreti Bartola Kašića i Marka Laura Ruića, te crteži prof. Martine Brčić rađeni na temelju povijesnih dokumenata, koji su dio projekta „Pag-srednjevjekovni grad”, a na kojima su prikazani paški vijećnik, paški alkar i streličar.