Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poreznici dobili dodatni posao – istražiti tri tisuće tajnih bogataša

30.03.2012. 22:00
Poreznici dobili dodatni posao – istražiti tri tisuće tajnih bogataša


Već sada poreznici provjeravaju više građana nego što ih je odrađeno u osam godina, a nadaju se porezu od nekoliko stotina milijuna kuna


Više od tisuću i šesto poreznika dobilo je dodatni posao, istražiti tri tisuće tajnih bogataša, za koje je prva kompjutorska provjera pokazala da su u posljednje tri godine stekli imovinu koja je nekoliko puta veća od prihoda što su ih prijavili Poreznoj upravi. Ti će poreznici provjeru onoga što se događalo u protekle tri godine raditi uz svoj redoviti posao odnosno naplatu tekućih poreznih prihoda. Uz to kompjutorski sustav svako jutro izbacuje nove slučajeve za koje postoji nesrazmjer imovine i prihoda.
Već sada poreznici na popisu imaju više građana za provjeru nego što ih je odrađeno u posljednjih osam godina, jer je u razdoblju od 2004. do kraja 2011. godine bilo oko dvije tisuće naknadnih provjera vrijednosti imovine i prijavljenih prihoda građana. Rezultat tog posla je, kako doznajemo: 150 rješenja za imovinu vrijednu 90 milijuna kuna, iza koje nisu stajali odgovarajući porezni prihodi, pa je građanima razrezano dodatnih 20 milijuna kuna poreza.
Međunarodna provjera
No, od tih 20 milijuna kuna naplaćeno je tek 2,5 posto, odnosno oko 500 tisuća kuna. Mukotrpan posao koji je ugrađen u dvije tisuće provjera na kraju je imao učinak od tek pola milijuna kuna. Težak posao i sada čeka poreznike, jer će detaljna provjera pojedinih slučajeva trajati i po nekoliko mjeseci. Poreznici će uz redoviti posao barem sljedeće dvije godine raditi i na češljanju prošlosti, ali se nadaju da će učinak biti nešto veći: možda stotinu ili nekoliko stotina milijuna kuna i jasna poruka poreznim obveznicima da se više ne može izbjegavati plaćanje obveza državi.
– Bit će tu posla. Neke slučajeve je moguće lagano odraditi, jer ljudi imaju milijunsku imovinu i stekli su je u dvije tri godine, a ispodprosječne prihode, ali ima situacija kad građani odjednom vade dokaze iz naftalina koje onda moramo provjeravati i preko međunarodne pravne pomoći, kaže nam jedan djelatnik Porezne uprave. Tako je u slučaju mladog Zagrepčanina koji je tvrdio da je 150 tisuća eura vrijedan stan kupio ušteđevinom koju je njegov otac stekao radom u Njemačkoj. Sada slijedi provjera očevih prihoda u Njemačkoj iz koje će se vidjeti je li porijeklo imovine doista bila ušteđevina od rada u inozemstvu. 
Ponekad se doista pokaže da netko ima podlogu za imovinu koju je stekao u protekle tri godine i da na deviznom računu od rada u inozemstvu, kojeg porezna ne nadzire, ima stotine tisuća eura i da ih je legalno stekao, ali ima slučajeva da građani nemaju nikakvo objašnjenje za svoje nekretnine.
Poziv poreznika
Tko zna što će poreznicima reći jedan od onih koji su se našli na listi, a riječ je o Zagrepčaninu rođenom 1980. godine koji je u razdoblju od 2008. do 2011. godine prijavio 84 tisuće kuna prihoda, a 2010. godine u Malom Lošinju kupio građevinsko zemljište i stan u Zagrebu. Ukupna vrijednost njegove imovine veća je od 7,7 milijuna kuna. Dakle, s malo više od deset tisuća eura prihoda u tri godine stekao je imovinu vrjedniju od milijun eura.
Stan vrijedan 1,2 milijuna kuna u Zagrebu je prijavio 22-godišnjak koji dosad nije platio ni lipe poreza, odnosno nikada nije ni prijavio prihode. Ima na listi i starijih građana, pa je tako jedan 76-godišnjak, za kojeg porezna ne bilježi nikakav prihod od 1995. godine, pa čak ni mirovinu, prošle godine imao 3,4 milijuna kuna za kupnju stana u Zagrebu, na koji je uredno platio porez na nekretnine. U Poreznoj upozoravaju da je moguće da je taj građanin ostvarivao prihod iz inozemstva što će i objasniti kad ga pozovu u Poreznu upravu.