Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Segarićev kubik za jednu kunu

30.03.2012. 22:00
Segarićev kubik za jednu kunu


Proračun Zadarske županije za ovu godinu predviđa da se ide u rekonstrukciju bazena u Kašiću. Time bi se stekli preduvjeti da se sustav navodnjavanja koristi racionalnije čime bi se smanjili troškovi, kaže pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić
Katastrofa. Tom riječju agronom Marijan Tomac opisuje situaciju u kojoj se našla domaća poljoprivredna proizvodnja pritisnuta sušom. Sada su na tapetu poljoprivrednici, a sutra ćemo biti svi mi koji ćemo na vlastitim džepovima osjetiti povećane troškove proizvodnje i manjak proizvoda na tržištu.
Proizvođačima čak ni voda iz akumulacija ne garantira stabilnost u proizvodnji. Dokaz za to je priča s Baštice gdje su već počeli s navodnjavanjem nasada, iako je početak upotrebe dvadeset milijuna kuna vrijednog sustava prvotno bio planiran tek za idući mjesec. Sušna godina i puno žedne zemlje, ponovno je aktualizirala priču o (ne)učinkovitosti cijelog sustava i cijenama vode.
Troškovi rastu, a dugovi ostali
U trenutku kada ni navodnjavanje ne garantira proizvodnju, već samo daje nadu da će nasadi preživjeti, poljoprivrednici se pitaju kako dalje. Ne može se reći da se bune, prije bi se moglo reći da u njima raste skepticizam. Troškovi ovogodišnje proizvodnje rastu, nekima su od lani ostali dugovi. Razina vode na akumulaciji Vlačine je na takvoj razini da ne garantira pravo napajanje žedne zemlje dalje od sredine ljeta.
– Troškovi navodnjavanja su nam veliki. Prije dvije godine bili su 1,30 za metar kubni. Lani je Zadarska županija donijela odluku da svi korisnici sustava moraju plaćati fiksni dio troška, plus varijabilni pa sada kubik plaćam od 2,5 do tri kune. Preklani sam bio zadovoljan s cijenom vode. Ukupni trošak bio mi je 15.000 kuna i sve sam platio Županiji. Lani je trošak bio 51.000 kuna i nisam platio. Jednostavno mi proizvodnja to ne može izdržati. Da budem iskren još ni sam sa sobom nisam na čisto što sam to potrošio, kaže Marinko Nekić koji na površini od dvanaest hektara uzgaja povrće, a od iduće godine će krenuti u podizanje trajnog nasade breskve.
Vode nema od srpnja
Pitanje je dokle će i biti vode. OPG-ovci procjenjuju kako je popunjenost akumulacije kapaciteta milijun kuna trenutačno maksimalno 30 posto. I od toga se dio ne može koristiti jer su crpke podignute na većoj razini od dna da se ne bi povlačio mulj.
– Činjenica je da kada bismo navodnjavali kako treba ne bismo izdržali do 15. srpnja. Ako ne dođe ozbiljnija kiša morat ćemo se ponašati štedljivo, kaže Mario Sikirić.
Sikirići je jedan od rijetkih proizvođača koji svoje obveze prema Županiji izvršava redovno. On smatra da je trenutačni način upravljanja najgori mogući. Jedna od problema jest što Zadarska županija nije u sustavu PDV-a, a oni kao proizvođači jesu. Kada im Županija isporučuje račune oni ne mogu PDV-e računovodstevno prikazati kao trošak i ostvariti olakšice. Pitanje je što će biti u budućnosti.
– Ministarstvo je predalo Županiji sustav i ona će raspisati natječaj na kojem će biti izabrana firma za upravljanje. Moguće benkovački Komunalac, koji ima opremu i ljude za to. Bilo bi dobro kada bi ga dali nama na upravljanje. Trenutačni pravilnik je prerigorozan i malo firmi se na njega može javiti. Samim time mogu određivati monopolističke cijene koje ćemo na kraju mi morati platiti, kaže Sikirić.
Poboljšanje sustava
Uz sve to glavni komentar većine poljoprivrednika jest da je sustav navodnjavanja loše napravljen. Cijevi malog profila, loš pritisak zbog čega oni u višoj zoni već sada imaju problema s navodnjavanjem, veliki troškovi električne energije, samo su neki od nedostataka koje ističu. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije najavljuje korake koje će provesti Županija, a koji bi mogli drastično smanjiti cijenu vode.
– Proračun Zadarske županije za ovu godinu predviđa da se ide u rekonstrukciju bazena u Kašiću, za što već imamo valjanu građevinsku dozvolu. Time bi se stekli preduvjeti da se sustav koristi racionalnije. On bi se punio noću kada je cijena električne energije niža, a navodnjavanje bi se obavljalo danju po principu slobodnog pada, čime bi se dodatno smanjili troškovi, kaže Segarić te dodaje:
– Više puta smo pisali Ministarstvu poljoprivrede da izmijene pravilnik o upravljanju te snize kriteriji kako bi se na natječaj moglo javiti više pravnih osoba. Na taj način bi se omogućilo i korisnicima da se udruženi jave na natječaj. Po meni bi to bilo najkvalitetnije rješenje. U takvom slučaju cijena kubnog metra vode mogla bi pasti ispod jedne kune. Po našim saznanjima ministar Tihomir Jakovina već je krenuo s tim izmjenama.