Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Brod Eva se raspada na vezu u Lamjani, prijeti mu potapanje

30.03.2017. 22:00
Brod Eva se raspada na vezu u Lamjani, prijeti mu potapanje


 
 
— Podnaslov
Stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Terezija Goreta, sazvala je za 21. travnja u zgradi tog suda skupštinu vjerovnika u stečajnom postupku nad dužnikom, tvrtkom Adria iz Zadra, u kojoj je bilo zaposleno čak 150 radnika.  
U skladu s prijedlogom stečajnog upravitelja Dragana Bijelića iz Šibenika na dnevnom redu će se naći informacije o dosadašnjem tijeku stečajnog postupka, potom odluka o daljnjem načinu prodaje, a Bijelić predlaže da se za svako sljedeće ročište snize oglašene cijene za 10 posto, u odnosu na procijenjene vrijednosti. Također će se birati član Odbora vjerovnika.
Dragan Bijelić je nedavno sudu podnio izvještaj o tijeku stečajnog postupka u zadnjih šest mjeseci.
– U skladu s od1ukama stečajnog suda i Odbora vjerovnika dosad su održana tri ročišta za prodaju nekretnina i pokretnina, no nije bilo nikakve prodaje. Na treće ročište usmene javne dražbe u veljači ove godine nije pristupila nijedna zainteresirana osoba. Uplaćene su tri jamčevine u iznosu od ukupno tisuću kuna i to za opremu manje vrijednosti, međutim sve uplate su izvršene izvan roka, tako da se nije niti održala javna dražba, navodi stečajni upravitelj, dodajući kako predlaže utvrditi daljnji način prodaje.
– Preuzeo sam i kazneni postupak za ukradenu opremu, koji je provodio Općinski sud u Zadru. Tome je prethodila potvrda optužnice Općinskog državnog odvjetništva Zadar, a u tom smislu je donesena i privremena mjera od istog suda za oduzimanje strojeva, ali je sud i dalje ne provodi unatoč požurnicama koje nisam podnosio samo ja, već i bivši punomoćnik, odvjetnik Frane Grbić, stoji u Bijelićevu izvještaju, u kojemu je napisao i kako se u studenom 2016. ponovno očitovao po zaključku Općinskog suda, u kojemu traži žumo postupanje.
– Što se tiče broda Eva, koji se nalazi usidren u luci Vela Lamjana, on je u vrlo kritičnom stanju. Direktor Nauta Lamjane nam je prije mjesec i pol dana uputio dopis u kojem je naglasio kako postoji mogućnost potonuća broda. Naveo je kako njihovi vatrogasci stalno crpe more iz broda i održavaju ga na površini, ali da postoji mogućnost većeg prodora vode i potapanja. Predlažio je da skinu nadgrađe broda i podignu ga na obalu, uslugu koju bi onda morali naplatiti, ističe stečajni upravitelj Adrije, koji izvještaj zaključuje informacijom da postoje i dodatne tri tražbine zaposlenika temeljem sudskih presuda, od kojih je za jednu donesena odluka stečajnog suca i izvršena isplata od Agencije, dok će se za druge dvije pripremiti prijedlog tražbina.