Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tko je taj četvrti neidentificirani rimski car?

31.03.2019. 11:19
Tko je taj  četvrti  neidentificirani  rimski car?


I ove je godine Arheološki muzej Zadar u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. Zadar sudjelovao u manifestaciji Zadar čita 2019. S obzirom da je tema ovogodišnje tradicionalne manifestacije Gradske knjižnice Zadar broj, Muzej je u suradnji s Klasičnom gimnazijom osmislio zanimljiv program povezan također s brojevima.


Posjetili Antičku zbirku
Tako su na radionici od nazivom "Prvi, drugi, treći… a tko je četvrti?"  učenici ove zadarske gimnazije imali zadatak osmisliti priču o neidentificiranome rimskom caru.
Naime, u primorskom dijelu rimske provincije Dalmacije očuvao se  razmjerno veliki broj carskih portreta, a postoji i nekoliko skupina nalaza  carskih statua koje čine cjelinu.
Prva takva, najpoznatija i najmonumentalnija skupina carskih statua  otkrivena je još u 18. stoljeću na antičkom forumu grada Nina, a postavljena je u izložbenom prostoru Arheološkog muzeja u Zadru. Skupina je  sadržavala najmanje osam skulptura, od kojih se danas u zadarskom  muzeju čuvaju četiri. Poznate su statue cara Tiberija, Augusta i Gaja Julija Cezara, no do danas ostaje nepoznato tko se krije iza četvrte?! Upravo  identitet tog četvrtog, nepoznatog rimskog cara, za kojeg su pretpostavke da bi mogao biti Kaligula, Klaudije ili Neron, trebali su "otkriti" gimnazijalci, uz svoje argumente o kome se radi.
Kako bi se najprije upoznali s tematikom, za učenike je 8. ožujka organiziran posjet Arheološkom muzeju, gdje su obišli Antičku zbirku, nakon  čega im je na radionici u četvrtak muzejska savjetnica dr. sc. Kornelija A.  Giunio održala uvodno predavanje o rimskim carevima čiji su kipovi  identificirani.


Svaka grupa odabrala svog cara
Nakon toga su učenici čitali tekstove iz knjige rimskog pisca Gaja Svetonija Trankvila "Dvanaest rimskih careva" koja donosi kratke biografije  dvanaest rimskih careva poput Augusta, Tiberija, Kaligule, Klaudija, Nerona, Vespazijana i drugih. Nakon što su učenici, podijeljeni u grupe, na  svoj način interpretirali pročitano, svaka grupa odabrala je svog cara i  objasnila zašto misli da je baš on taj četvrti neidentificirani car.
Na ovaj zabavan način učenici su saznali puno toga vezano uz ove  rimske imperatore iz julijevsko-klaudijevske dinastije – Augusta, Tiberija,  Cezara koji vjerojatno s Kaligulom, Klaudijem ili Neronom čine poznatu  carsku skupinu monumentalnih antičkih kipova pronađenih u Ninu u  18. stoljeću.




Učenici su izradili i obiteljsko stablo julijevsko- klaudijevske dinastije.
Navedimo još kako su u programu, uz učenike Klasične gimnazije Ivana Pavla II., sudjelovali i mentori: Marina Maruna, viši knjižničar, Ana  Raspović, mag. bibl., Mihaela Anđić, mag. informacijskih znanosti i dr.  sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju Zadar.
Na radionici su sudjelovali sljedeći učenici: Dino Nižić, Kristijan Košta,  Tonio Žmikić, Niko Nikić, Stipe Gabrić, Matej Škara, Anastazija Mustać,  Bernarda Juričević i Kata Veršić.