ZLATNI STRUKOVNJACI Josipa Gregov studirat će sestrinstvo, a David Zelenčić pokorit će mora

Slika korisnika mkvanja
Zadrani šampioni zdravstvene njege i nautike
Autor: 
Osobno, puno mi znači ova nagrada jer se neću morati stresirati za državnu maturu. Naravno, moram je proći, ali ne s pet. Želja mi je sestrinstvo i to sada mogu upisati. S druge strane, ovo je veliko priznanje. Mama je sad presretna, sinoć nisam mogla ići spavati, morala sam s njom slaviti, kazala nam je presretna Josipa Gregov
Ante ROGIĆ
Josipa Gregov i njezina mentorica Ivana Lapčić

Šampioni smo! Potvrda je ovo timskog rada i dokaz da smo  definitivno vodeća zdravstvena škola u Republici Hrvatskoj. A ovo je još  jedan uskličnik na tu tvrdnju, kazao je Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra čija je učenica Josipa Gregov osvojila prvo mjesto na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola -  WorldSkills Croatia 2019., iz discipline zdravstvena njega.

Izravan upis na sestrinstvo

Čestitkama jučer nije bilo kraja. Kad su Josipa Gregov i njena mentorica Ivana Lapčić ušle u ured ravnatelja, nizali su se nastavnici i nastavnice, svi redom ponosni na svoju učenicu.

- Čestitke učenici, mentorici, ali i cijelom aktivu zdravstvene njege, jer  je to potvrda da rade odlično. To je potvrda dobre atmosfere u školi, ali i  potvrda da škola ostvaruje svoju ulogu u društvu, gdje se učenici i nastavnici vode entuzijazmom iz dana u dan. Ovo je jedna poruka mladim  ljudima, da se isplati uložiti trud, znanje i odricanje. Uspjeh nije samo  prvo mjesto, već i neke pogodnosti, istaknuo je ravnatelj Vidaković.

Josipa Gregov završava peti razred Medicinske škole Ante Kuzmanića  u Zadru, a želja joj je već dugo upisati Studij sestrinstva. Osvajanjem prvog mjesta ta želja će joj se ostvariti, budući da ostvaruje izravan upis.  Sve ovo, naravno, ne bi bilo moguće bez mukotrpnog rada i odricanja.

- Sestra Verica je kazala kako misli da bi bilo dobro da idem na natjecanje. Otišla sam na školsku razinu, gdje sam imala 95 posto riješenosti  praktičnog zadatka. Uslijedila je međužupanijska razina gdje sam bila  među prvih četvero te naposljetku odlazim na državno natjecanje, kazuje nam Josipa Gregov dodavši kako se za natjecanje koje se održalo na  Zagrebačkom velesajmu pripremala puna tri mjeseca. Bilo je 12 natjecatelja, kroz dva dana i dva praktična dijela.

Natjecanje u šest vještina

- Sam praktični dio sastoji se od toga da dobijemo zadatak i imamo  određeno vrijeme. Prvi dan je to bilo 35 minuta, dvije vještine, prva nadopunjuje drugu, a drugi 15 minuta, jedna vještina, koja se može izvesti  u tom vremenu. Prvi dan nas je samo troje uspjelo završiti zadatak, a oba  dana su nosila 50 posto, istaknula je Gregov napomenuvši kako je ovo  novi model natjecanja koji će se ubuduće primjenjivati. Natjecanje se,  dakle, sastoji od više modula, ukupno šest vještina.

 Ovo je velik uspjeh za Medicinsku školu, a Josipa Gregov je već prošle  godine sudjelovala na ekipnom natjecanju iz prve pomoći, kada su bili  treći u državi. Sada je čeka državna matura, ali bez puno stresa.

- Osobno, puno mi znači ova nagrada jer se neću morati stresirati za  državnu maturu. Naravno, moram je proći, ali ne s pet. Želja mi je sestrinstvo i to sada mogu upisati. S druge strane, ovo je veliko priznanje.  Mama je sad presretna, sinoć nisam mogla ići spavati, morala sam s  njom slaviti, kazala nam je presretna Josipa Gregov.

Ističe kako je kroz ovih pet godina u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića znalo biti težih dana, ali generalno gledajući nije bilo previše naporno. A sve zahvaljujući dobroj organizaciji.

A presretna je bila i mentorica Ivana Lapčić koja je zaključila kako se  svaki trud mora isplatiti.

U Pomorskoj školi sretni i ponosni

I pomorska škola Zadar sudjelovala je na istom natjecanju, ali u zanimanju pomorska nautika. Njihov učenik, maturant David Zelenčić pod vodstvom mentora Antonija Zubčića osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju.

- Jako smo sretni i ponosni na ovaj uspjeh. Na natjecanju je sudjelovalo šest pomorskih škola iz Hrvatske - iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Malog Lošinja te  Bakra. Svaka škola morala je organizirati natjecanje te su najbolji učenici išli u Zagreb. Natjecanje je trajalo od 26. do 28. ožujka te se više važnosti dalo suvremenom  načinu upravljanja brodovima i radu na simulatoru. Svi učenici radili su na simulatorima Transas 5.000 koji je najnoviji tehnološki stupanj u obrazovanju, rekao nam  je jučer Antonio Zubčić, mentor koji je naglasio kako je jako zadovoljan postignutim  uspjehom jer je ovo prva generacija maturanata. Istaknuo je kako je David izvrstan  učenik koji je cijelo školovanje prolazio s odličnim uspjehom te je pokazao zavidne  vještine upravljanja brodom. (A. B.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno