INICIJATIVA GRAĐANA Kad prođe korona žele da im se djeca igraju vani, a ne u virtualnom svijetu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Za igralište na križanju Puta Nina i Ulice Josipa Kosora
Žitelji ulice Puta Nina i okolnih ulica svjedoče ubrzanoj izgradnji okolnog područja, gotovo svake slobodne čestice zemlje. Nažalost, korištenjem ove parcele od strane privatnih investitora za parkiranje bagera, kamiona, automobila i još gore, odlaganjem građevinskog materijala, otpada, pretvorena je u neuredan i sramotan prostor, stoji u tekstu inicijative
Zvonko KUCELIN
Parcela koju treba urediti

Stanovnici Puta Nina i okolnih ulica nedavno su se, prije širenja koronavirusa i zatvaranja dječjih igrališta, obratili gradonačelniku Branku Dukiću s inicijativom za uređenje igrališta i zelene površine na jednoj tamošnjoj parceli koju su, kako stoji u tekstu inicijative, uništili privatni investitori tijekom radova na brojnim novoizgrađenim stambenim zgradama. Radi se o parceli u vlasništvu Grada na križanju ulica Puta Nina i Josipa Kosora. Inicijativu potpisuje preko 30 građana i to, kako ističu, najviše radi djece koja su budućnost ovog grada.

Djelovanje za budućnost

- Žitelji ulice Puta Nina i okolnih ulica svjedoče ubrzanoj izgradnji okolnog područja, gotovo svake slobodne čestice zemlje. Kako u toj izgradnji vidimo samo profit investitora, ali ne i poboljšanje životnih uvjeta za građane, pokrećemo inicijativu za uređenje dijela prostora za javne potrebe, tj. za uređenje i izgradnju dječjeg igrališta i zelene površine na čestici zemlje u vlasništvu Grada Zadra na križanju ulica Puta Nina i Josipa Kosora. Nekad je veliki dio čestice bio ozelenjen, a našom inicijativom, prije nekoliko godina Nasadi su posadili još nekoliko stabala i grmova. Nažalost, korištenjem iste od strane privatnih investitora za parkiranje bagera, kamiona, automobila i još gore, odlaganjem građevisnkog materijala, otpada, pretvorena je u neuredan i sramotan prostor, stoji u tekstu inicijative.
Kako pišu ovi građani, nadaju se i očekuju da će u novoizgrađenim zgradama živjeti mlade obitelji s djecom.
- Vjerujemo da će željeti da se djeca igraju, druže i uživaju u blagodati, još uvijek, čistog zraka i sunca, a ne zatvoreni u stanovima, u virtualnom svijetu s tehnološkim igračkama! Nedaleko je i šuma-park koja je dijelom bila uređena stazama za šetnju, trčanje i rekreaciju. Danas je zapuštena, gotovo da se njome ne može ni proći. Znamo da ćete reći da Grad provodi velika kapitalna ulaganja, odvodnju, kanalizaciju... Ali ovo su mali zahvati u prostoru koji bitno doprinose poboljšanju života građana, odraslih i posebno djece. Držimo da je nasušna potreba promišljati i djelovati u skladu s potrebama i pogledom u budućnost građana i djece ovog grada. Zato tražimo od Vas kao gradonačelnika pozitivan odgovor i djelovanje za budućnost, naveli su inicijatori.

Pročelnik pozdravio ideju

Ideju je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Robertino Dujela.
- Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u cijelosti podržava inicijativu građana. Za tekuću godinu u dijelu dječjih igrališta, uredit ćemo dva dječja igrališta u relativnoj blizini navedene lokacije i to u parku uz Ulicu Benka Benkovića te na Vidikovcu. Za tekuću godinu zasigurno bi Nasadi trebali intervenirati, a unutar Mjesnog odbora, jer za isto imaju osigurana sredstva. Za izgradnju samog dječjeg igrališta konzultirat ćemo se s predstavnicima građana i Vijećem Mjesnog odbora. Uvijek i u svakoj prilici prioritetno osluškujemo glas i potrebe naših građana, kazao je Dujela.
No, kako kaže Marija Petani, predsjednica Mjesnog odbora Brodarica na čijem se području nalazi sporna parcela, Mjesni odbor nitko nije u vezi toga kontaktirao, niti je upoznata s inicijativom.
- Znam o kojoj se parceli radi i ideja je jako dobra, no nisam do sad znala za nju. Očekujem da ćemo se povezati i iskordinirati s inicijatorima i Gradom Zadrom i urediti navedenu površinu, kazala je Petani.
S obzirom da su zbog pandemije koronavirusa djeca na online nastavi i uče od kuće, kada zaraza prođe jedva će dočekati boravak vani i veselit će ih svako novouređeno igralište.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno