Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

INTERNET MISE Putem društvenih mreža duhovna obnova i misna slavlja iz Lišana Ostrovičkih

31.03.2020. 17:17


Koronavirus mijenja tradiciju i običaje, pučke i vjerske. Cijeli svijet se okrenuo naglavce. Zatvorile su se crkve koje su kroz povijest bile utočišta u kriznim vremenima, zatvorile su se i sinagoge i džamije. Vjerske aktivnosti sad su putem radija, televizije i interneta, sve u želji da Božja riječ dopre do vjernika koji su zbog pandemije u izolaciji.
Lijepi primjer je mala Župa sv. Mihovila arhanđela Lišane Ostrovičke, koja se nalazi u istoimenoj općini koja je rubna i najmanja lokalna jedinica u Zadarskoj županiji. Naime, putem Facebooka vjernici mogu sudjelovati na euharistijskim slavljima koje predvodi fra Božo Mandarić, župnik župe koja pripada Šibenskoj biskupiji.


Misa 1.700, duhovna obnova 6.000 pratitelja
Nedjeljno misno slavlje je imalo oko 1.700 pratitelja, 30 dijeljenja i 210 lajkova. Večer prije, u subotu, 28. ožujka 2020., fra Božo je imao već tradicionalnu duhovnu obnovu koja je imala oko 6.000 pratitelja, 46 dijeljenja i 465 lajkova podrške.
– Na petu korizmenu nedjelju prema izvješću Ivanovog evanđelja, 11 glava, Lazarovo uskrsnuće jest znamenje koje ima naznačiti da je Isus Pasha, on označava prijelaz iz tame u svjetlo, iz ropstva i smrti u slobodu i život, na početku propovijedi rekao je fra Božo, čije su mise, propovijedi i duhovne obnove do koronavirusa masovno posjećene.
Fra Božo Mandarić je fratar Provincije Presvetog Otkupitelja koja se prostire između rijeka Zrmanje i Neretve, od obale Jadranskoga mora do planina.
– Kad imamo nekog bolesnog tražimo Boga, tražimo još više. Zagovaramo za osobu koja je bolesna. Jedna žena je molila da joj svak, sestrin muž, ozdravi jer vjeruje da Bog radi čudesa. Bilo je to na duhovnoj obnovi, a riječ je o osobi teško bolesnoj, koja je imala galopirajući tumor na mozgu. Oduzeto mu je tijelo, liječnici su rekli radi se o par sati. Nije mogao ni govoriti, niti jednu riječ. Zamislite te trenutke kad u vjeri tražite Boga i Boga, da Bog pomogne, a doktori kažu da pripremite grobnicu. Kao što je Marta govorila da se pripremi grob za njenog brata Lazara. Nije se mogla pomiriti sa činjenicom da brata nema, da je brat onaj koji više ne živi…, govorio je fra Božo pričajući o ženi koja je tražila od Boga ozdravljenje za svog svaka.


Tražimo duhovno
– I što tu Bog čini? Dok smo molili ona je stavila ruku na bolno mjesto, na svoju je glavu položila ruku kad smo na duhovnoj obnovi molili i zatražili da postave ruku gdje njihove bolesnike boli i da vjeruju da Isus ozdravlja. Kad je izašla i krenula svojoj kući tad joj je javljeno da je njen svak ustao i da sad govori. On je u potpunosti ozdravio. A doživio je kliničku smrt, došao je pred Isusa u nebo, pričao je fra Božo ističući kako Bog čini silna djela.
– Kad je Isus saznao da je Lazar bolestan, nije odmah otišao k njemu kako bi ga izliječio. Kad je čuo da je on bolestan, ostao je još dva dana u mjestu u kojem je bio. Zašto nije požurio, imao je razloga za to. Bog ovdje želi u nama probuditi još veću vjeru, da ga još više čeznemo, da ga još više tražimo kao što je to Marta željela, istaknuo je propovjednik dodajući kako vjeruje da će se Gospodin proslaviti preko ozdravljenja koja nudi.
– Zato Gospodine, sada kad tražimo duhovno, tražimo tebe da u ovo vrijeme kušnje budemo blizu tebe. Vrijeme je da zapustimo sebične stvari u životu koje su nas dovele u trenutačno stanje. Gospodine, želim ti prikazati sve bolesne, sve zaražene. Bog poručuje da želi biti s nama, da nas ne želi napustiti, govorio je fra Božo Mandarić.
 




Osobna i obiteljska molitva te internet


Zbog zaštite od koronavirusa svete mise se preko interneta mogu pratiti već drugu nedjelju za redom Naime, osim što župnik fra Božo poziva na osobnu i obiteljsku molitvu, poziva i na praćenje prijenosa svete mise uživo preko Facebook stranice župe i našeg župnika, kazala je Marica Nimac, čiji je suprug Zdravko Nimac načelnik Stožera civilne zaštite Općine Lišane Ostrovičke.
Osim duhovne obnove i svete mise koja se prenosi na internetu uz jedino sudjelovanje glazbenika Darija Galića, župnik samostalno četvrtkom održava svetu misu s klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, petkom pobožnost Križnog puta, a svete mise su i utorkom, detaljna je Nimac.