Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

»NA NAMA ŠTEDE« Bojkotirat ćemo odluku Grada, nećemo se ukrcavati na brod!

31.03.2020. 07:48


Mještani Silbe nezadovoljni su brodskom linijom dodijeljenom njihovom otoku te predsjednik Mjesnog odbora, Nenad Burić, najavljuje oštre reakcije. Naime, Grad Zadar je zbog krizne situacije s koronavirusom donio odluku kojom se uspostavlja brzobrodska linija za opskrbu otoka četiri puta tjedno.
– Odlukom o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prijevozu koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 21. ožujka 2020. godine izostavljene su linije prema zadarskim otocima Silbi, Olibu i Premudi.
Grad Zadar kontaktirao je Agenciju za obalni linijski promet 21. ožujka, čim je ukinuta redovna linija, te upozorio na potrebu za uspostavom veze sa zadarskim otocima zbog nesmetane opskrbe.
– Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio Odluku o uvođenju izvanredne brzobrodske linije Olib-Silba-Premuda-Zadar, s ticanjem na Istu, koja će prometovati 4 puta tjedno dok su na snazi mjere ograničavanja javnog prijevoza u obalnom linijskom prometu – stoji u odluci Grada.
Predsjednik Mjesnog odbora Silbe, međutim, upozorava kako je ovo vrlo loše rješenje s kojim se oni ne mogu pomiriti jer je i opasno za mještane sva ova četiri otoka.


Problem ukrcaja i iskrcaja
– Nismo zadovoljni katamaranskom linijom koju nam je dodijelio Grad jer su dali jedan brod za četiri luke, i to zajedno za teret i putnike. To znači da će biti puno stajanja, puno ulaza i izlaza kroz jednu skalu, a ne kao na trajektu koji ima široku rampu. Taj će katamaran preko Ista voziti dva sata, znači koliko bi i jedan klasični brod vozio. Međutim, mi se ne žalimo na dulju vožnju, niti na gužvu, već na koncentraciju ljudi u brodu. Iako brod neće biti pun kao ljeti, ipak će biti puno ljudi, umjesto dvadeset ili trideset, sada će nas biti i do 70. Ali tu nije problem broja putnika, nego ukrcaja i iskrcaja u lukama jer se sve to odvija kroz onu jednu skalu. To je to što nas muči, pa smo na mnoge adrese pisali o tom problemu, čak i Nacionalnom kriznom stožeru. Pisali smo i zadarskom Kriznom stožeru, Agenciji za pomorski promet u Splitu, pa i brodaru koji održava ovu liniju, ali nitko nas ne sluša, poručuje čelnik Mjesnog odbora, napominjući kako stanovnici Silbe i ostali otočani kojima je dodijeljena ova jedna linija neće ostati na ovom rješenju.
Naime, ova katamaranska linija sada povezuje Silbu, Olib, Ist i Premudu, a to je po otočanima situacija u kojoj se zaštitne mjere nikako ne mogu ispoštovati jer je previše putnika koncentrirano na malom prostoru.


Već sada imamo manjak robe
– Već pet mjeseci vozi trajekt na relaciji Ist-Olib-Premuda, bez Silbe, a za Silbu je dvaput mjesečno vozio mali trajekt za našu opskrbu jer se ovdje gradi pristanište. Time smo bili zadovoljni, kao i Premuđani i Olibljani, međutim, ovim novim rješenjem ne možemo biti zadovoljni. Krizna je situacija i nikom ništa ne želimo komplicirati, ali neće im ovako ići ubuduće. Silba je spremna, a nagovorit ćemo i Olib i Premudu, da ignoriramo brod i to na način da se nećemo ukrcati na brod, ističe Burić dodajući kako će to napraviti, ali ne sada u krizi, već kada sve ovo prođe.
– Sve to rade zbog ušteda, a ne zbog sigurnosti od koronavirusa. Teško nam je, već sada se pokazuje manjak robe na našem otoku jer se tim katamaranom ne može dovesti toliko namirnica i ostale robe koliko nam treba. Ali, nitko nam na sve naše dopise nije odgovorio, ni iz Nacionalnog, a niti iz lokalnih stožera civilne zaštite. No, mi od svojih zahtjeva nećemo odustati, poručuje na kraju predsjednik Mjesnog odbora Silba.