»NA NAMA ŠTEDE« Bojkotirat ćemo odluku Grada, nećemo se ukrcavati na brod!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Mještani Silbe nezadovoljni katamaranskom linijom za četiri otoka
Sve to rade zbog ušteda, a ne zbog sigurosti od koronavirusa. Teško nam je, već sada se pokazuje manjak robe na našem otoku jer se tim katamaranom ne može dovesti toliko namirnica i ostale robe koliko nam treba. Ali, nitko nam na sve naše dopise nije odgovorio, kaže Burić
Zvonko KUCELIN
Puno stajanja, puno ulaza i izlaza kroz jednu skalu, opasno je u vrijeme koronavirusa

Mještani Silbe nezadovoljni su brodskom linijom dodijeljenom njihovom otoku te predsjednik Mjesnog odbora, Nenad Burić, najavljuje oštre reakcije. Naime, Grad Zadar je zbog krizne situacije s koronavirusom donio odluku kojom se uspostavlja brzobrodska linija za opskrbu otoka četiri puta tjedno.
- Odlukom o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prijevozu koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 21. ožujka 2020. godine izostavljene su linije prema zadarskim otocima Silbi, Olibu i Premudi.
Grad Zadar kontaktirao je Agenciju za obalni linijski promet 21. ožujka, čim je ukinuta redovna linija, te upozorio na potrebu za uspostavom veze sa zadarskim otocima zbog nesmetane opskrbe.
- Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio Odluku o uvođenju izvanredne brzobrodske linije Olib-Silba-Premuda-Zadar, s ticanjem na Istu, koja će prometovati 4 puta tjedno dok su na snazi mjere ograničavanja javnog prijevoza u obalnom linijskom prometu - stoji u odluci Grada.
Predsjednik Mjesnog odbora Silbe, međutim, upozorava kako je ovo vrlo loše rješenje s kojim se oni ne mogu pomiriti jer je i opasno za mještane sva ova četiri otoka.

Problem ukrcaja i iskrcaja

- Nismo zadovoljni katamaranskom linijom koju nam je dodijelio Grad jer su dali jedan brod za četiri luke, i to zajedno za teret i putnike. To znači da će biti puno stajanja, puno ulaza i izlaza kroz jednu skalu, a ne kao na trajektu koji ima široku rampu. Taj će katamaran preko Ista voziti dva sata, znači koliko bi i jedan klasični brod vozio. Međutim, mi se ne žalimo na dulju vožnju, niti na gužvu, već na koncentraciju ljudi u brodu. Iako brod neće biti pun kao ljeti, ipak će biti puno ljudi, umjesto dvadeset ili trideset, sada će nas biti i do 70. Ali tu nije problem broja putnika, nego ukrcaja i iskrcaja u lukama jer se sve to odvija kroz onu jednu skalu. To je to što nas muči, pa smo na mnoge adrese pisali o tom problemu, čak i Nacionalnom kriznom stožeru. Pisali smo i zadarskom Kriznom stožeru, Agenciji za pomorski promet u Splitu, pa i brodaru koji održava ovu liniju, ali nitko nas ne sluša, poručuje čelnik Mjesnog odbora, napominjući kako stanovnici Silbe i ostali otočani kojima je dodijeljena ova jedna linija neće ostati na ovom rješenju.
Naime, ova katamaranska linija sada povezuje Silbu, Olib, Ist i Premudu, a to je po otočanima situacija u kojoj se zaštitne mjere nikako ne mogu ispoštovati jer je previše putnika koncentrirano na malom prostoru.

Već sada imamo manjak robe

- Već pet mjeseci vozi trajekt na relaciji Ist-Olib-Premuda, bez Silbe, a za Silbu je dvaput mjesečno vozio mali trajekt za našu opskrbu jer se ovdje gradi pristanište. Time smo bili zadovoljni, kao i Premuđani i Olibljani, međutim, ovim novim rješenjem ne možemo biti zadovoljni. Krizna je situacija i nikom ništa ne želimo komplicirati, ali neće im ovako ići ubuduće. Silba je spremna, a nagovorit ćemo i Olib i Premudu, da ignoriramo brod i to na način da se nećemo ukrcati na brod, ističe Burić dodajući kako će to napraviti, ali ne sada u krizi, već kada sve ovo prođe.
- Sve to rade zbog ušteda, a ne zbog sigurnosti od koronavirusa. Teško nam je, već sada se pokazuje manjak robe na našem otoku jer se tim katamaranom ne može dovesti toliko namirnica i ostale robe koliko nam treba. Ali, nitko nam na sve naše dopise nije odgovorio, ni iz Nacionalnog, a niti iz lokalnih stožera civilne zaštite. No, mi od svojih zahtjeva nećemo odustati, poručuje na kraju predsjednik Mjesnog odbora Silba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)