Ne skupljajte jeftine bodove na kriznom stožeru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
HUMP protiv politikantstva i kritiziranja
Smatramo potrebnim javno i promptno reagirati na djelovanje pojedinih asocijacija, u prvom redu pojedinih stručnih i strukovnih udruženja zdravstvenih radnika, navode u HUMP-u
STEPHANE MAHE
Medicinski radnici zadnjih mjeseci podnose najveći teret epidemije

Hrvatska udruga za medicinsko pravo oglasila se priopćenjem u kojem je dala bezrezervnu potporu radu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te svih drugih institucija uključenih u reguliranje i nadzor svih procesa i djelatnosti, poglavito u sustavu zdravstvene skrbi, u vrijeme ove nesmiljene krize uzrokovane koronavirusom i prirodnim katastrofama koje su zahvatile našu zemlju.

Stvara se nepotreban nemir

Istaknuli su kako smatraju potrebnim javno i promptno reagirati na djelovanje pojedinih asocijacija, u prvom redu pojedinih stručnih i strukovnih udruženja zdravstvenih radnika, koje na dnevnoj bazi pokušavaju na dvojbene načine regrutirati i artikulirati svoje stavove i mišljenja pod nazivljima preporuka svojim članovima, a kojima se sadržajno dezavuira djelotvornost predloženih donesenih mjera kriznih stožera, relevantnih osoba i institucija. Takvim se pristupom nedvojbeno stvara samo nepotreban nemir i nered među članovima, dakle upravo onima koji svih ovih dana samoprijegorno rade svoj, u ovom kriznom trenutku iznimno težak i iscrprljujući posao pružanja zdravstvene zaštite. Pitamo se je li posljedica takvog pristupa pojedinaca i pojedinih asocijacija interesno »neznanje« njihovih čelnika, ili pokušaj jeftinog skupljanja »političkih bodova« za zadržavanje svojih dobro pozicioniranih funkcija. Činjenica je da je javnozdravstveni sustav kako egzistira uopćeno i kako je trenutačno postavljen kao »obrana ovoj krizi«, u Republici Hrvatskoj poseban i jedinstven te je, uz sveopće prisutan i uvijek na sve spreman bolnički korpus, naslijeđe nečeg što je hvalevrijedno, a to je funkcioniranje javnozdravstvene primarne zdravstvene zaštite na temeljima institucija kao što su domovi zdravlja i zavodi za javno zdravstvo, te vrijednih epidemioloških službi koje čine liječnici epidemiolozi i opet u RH jedinstveni zdravstveni radnici - sanitarni inženjeri - koji ciklus svog obrazovanja temelje upravo na proučavanju ovakvih pandemijskih pojava. Stoga svi mi imamo pravo, ali i dužnost vjerovati i vrijednosno prihvaćati tako postavljen sustav.

Napravite konkretne akcije

Slijedom navedenog kao udruga koja okuplja sve profesije zdravstvenih radnika uputili bi javni apel predmetnim asocijacijama i organizacijama da je uistinu vrijeme da se prizemnim politikanstvom ne pokušava prikupljati jeftine bodove, neargumentirano kritizirajući rad ljudi i institucija koje danonoćno skrbe oko funkcioniranja cijelog sustava i zaštite našeg društva i njegovih građana. Mjesto na svojim pozicijama može se zaslužiti i zadržati i nekim konkretnim akcijama i mjerama i isto tako danonoćnim radom, primjerice na pružanju pomoći svojim virusu izloženim članovima ili proaktivnim djelovanjem u nabavci ili sufinanciranju potrebne zaštitne opreme za svoje članove.
Na takav način bi svi dobronamjerni čelnici i rukovodstvo strukovnih udruženja i organizacija u punom smislu doprinijeli u pružanju sveobuhvatne i sustavne zaštite svojih članova, a i jasno pripomogli ovom krizom bremenitom zdravstvenom sustavu da se učinkovitije obrani od opasnosti zaraze koronovirusom, a i nimalo manje bitno, omogućili pacijentima potrebnu dozu nezabrinutosti i bezbrižnije liječenje i pružanje kvalitetne i pravovremene zdravstvene skrbi, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Miran Cvitković, dr.med., specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno