Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SDP-ov Zlatko Marasović prijavio se na natječaj za ravnatelja Paklenice!

31.03.2021. 10:48


Stručni savjetnik Nacionalnog parka Paklenica, SDP-ov Zlatko Marasović, na najnovijem natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kandidirao se za ravnatelja Paklenice. I ništa tu ne bi bilo čudno, jer Marasović je diplomirani inženjer šumarstva i dugogodišnji djelatnik Nacionalnog parka, da se nije kandidirao i za mjesto – zadarskog župana.
Naime, prijava na natječaj za ravnatelja Paklenice u javnosti, osobito među SDP-ovim biračima, može ostaviti dojam kako Marasovića zapravo ne zanima funkcija čelnog čovjeka Županije ili, još gore, kako je svjestan činjenice da ne može pobijediti na izborima te želi sebi osigurati ravnateljsko mjesto u jednom od najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova koji je već i vodio u mandatu od 2012. godine.
SDP-ova kandidata za dužnost zadarskog župana stoga smo pitali zašto se prijavio na natječaj, a osobito nas je zanimalo što bi se dogodilo u slučaju da je pobijedio na natječaju, odnosno bi li se odrekao kandidature za čelnog čovjeka Županije i preuzeo vođenje Nacionalnog parka u rodnom Starigradu.


Intervjui s kandidatima
Naime, iz objavljenih poziva na intervjue Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja evidentno je da je Marasović bio jedan od kandidata na natječaju za ravnatelja, budući da su oglasili kako će se »Intervju s kandidatima, koji ispunjavaju formalno-pravne uvjete iz natječaja za ravnatelja/icu održati 16. ožujka 2021. u prostorijama Ministarstva«.
Iz njihova je poziva jasno da je na razgovoru istoga dana bio i Marasovićev brat, Ante Marasović, čime se ponovila i predizborna situacija s prošlih lokalnih izbora kada su se na natječaj za ravnatelja Paklenice javila oba brata. I jedan i drugi su dugogodišnji zaposlenici Nacionalnog parka te očito obojica smatraju da mogu voditi ustanovu od nacionalnog interesa.
Bila je ovo intrigantna priča te 2017. godine, o čemu svjedoči i tadašnja izjava Ante Marasovića našem listu u kojoj pojašnjava zašto se uopće kandidirao uz vlastitog brata iza kojega je već bio mandat ravnatelja NP Paklenice.
– Što se tiče moje prijave, brata Zlatka sam upoznao s mojom ambicijom da postanem ravnatelj. Brat i ja smo u dobrim odnosima i protiv njega nemam ništa osobno. Ova je situacija među nama izazvala male trzavice, no svatko živi za sebe, tako da ne bi smjelo biti problema, pojasnio je tada Ante Marasović priznajući, na opće čuđenje javnosti, da je ova kandidatura dovela i do obiteljskih trzavica.


Htio dokazati da ne može proći
Unatoč činjenici da na natječaju nisu prošli, oba su se brata opet kandidirala, a s obzirom da je vrijeme predizborne kampanje te da birači gotovo svakodnevno Zlatka Marasovića vide u medijima kao stranačkog kandidata, neizbježno je pitanje – što ga je navelo na kandidaturu za ravnatelja Paklenice te kako će svojim biračima pojasniti da se u jeku predizborne kampanje prijavio za mjesto ravnatelja Nacionalnog parka.
Marasović pak ima zanimljiv odgovor po kojemu ispada da je njegova kandidatura bila samo – finta.
– Natječaj je završen i nisam izabran, jučer sam dobio rješenje da je izabrana aktualna ravnateljica, što je očekivano jer je Plenkovićev rod. Za ravnatelja sam se javio iz svojih razloga znajući da ne mogu proći i da dokažem neke stvari koje su sada i dokazale. U Hrvatskoj imamo toliko kandidata za župane i gradonačelnike koji se javljaju s ravnateljskih mjesta i oni nisu problem, već je problem Zlatko Marasović. Javio sam se samo da vidim kako će biti proveden taj natječaj, ali prije ću ja postati župan nego ravnatelj Nacionalnog parka u ovakvim okolnostima, kaže Marasović, ističući kako je u molbi Ministarstvu čak naveo da neće biti izabran.
Iako je bio nezadovoljan našim pozivom, napominjući kako »ne želi da se oko njegove kandidature stvara problem«, za glasače SDP-a i Marasovića osobno svakako je bolje da je dobio mogućnost pojasniti im kako ga fotelja ravnatelja Paklenice zapravo i nije zanimala te da bi – u slučaju prolaza na natječaju – s nje unaprijed abdicirao.