Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski otoci nude »izolaciju« u prekrasnom ambijentu

31.03.2021. 11:06


Polako ulazimo u razdoblje turističke predsezone, a turista ni za lijek. Logično je da se ne može očekivati dolazak većeg broja turista, barem ne za predstojeće uskrsne blagdane, što zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u Hrvatskoj, što zbog ograničenja putovanja u inozemstvu. Svaka se zajednica u Hrvatskoj, a napose u Dalmaciji, koja je gospodarski najviše ovisna o turizmu, mora prilagoditi novonastaloj situaciji.
Prošlogodišnja turistička sezona je bila teška za sve. Ugostitelji i pružatelji usluga smještaja očekivali su sezonu po starom, bez obzira na stanje s pandemijom koronavirusa, što naravno nisu dobili. Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije rečeno je kako je prošle godine ostvareno 49 posto turističkih dolazaka i 65 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu.
Ovogodišnja su očekivanja ipak realnija. Poučeni prošlom sezonom turistički djelatnici moraju se okrenuti novim načinima poslovanja, kako zarazi koronavirusom ne bi izložili svoje posjetitelje i djelatnike. Iz prošlogodišnjih iskustava vidno je da postoje dvije opcije za turističku sezonu – ili će zbog manjka ideja i ovisnosti o masovnom turizmu epidemiološke restrikcije popustiti do te mjere da se poslovanje može odvijati kao ranijih godina, ili će se uz poštivanje epidemioloških mjera krenuti u stvaranje novih i inovativnih ideja u turizmu.


Otoci, destinacije za odmor, a ne za život
Otoci su postali isključivo destinacije za odmor, a ne za život. Malim i udaljenim otocima često nedostaje osnovna infrastruktura i sadržaji poput vrtića i škole. Mogućnosti za zaposlenje su male i nikakve, a na brojim otocima ne postoji ni adekvatni zdravstveni sustav. Izoliranost tijekom zimskih mjeseci predstavlja još veći problem.
O predstojećoj turističkoj sezoni i svim njenim problemima pričali smo sa Sinišom Kulišićem, predsjednikom Mjesnog odbora Veli Iž i Romanom Maletićem, predsjednikom Mjesnog odbora Brgulje, s otoka Molata.
– Vikendaši i vlasnici nekretnina na otoku vrlo su nam važni. Nadamo se da će situaciju s pandemijom iskoristiti za dugi odmor, a možda i rad od kuće iz svojih otočnih vikendica, kaže Kulišić.
Male otočne zajednice u Zadarskoj županiji uvelike ovise o turizmu. Što zbog relativne izoliranosti od kopna i nemogućnosti za razvoj neke druge gospodarske grane, što zbog depopulacije i malog broja stalnih stanovnika na otocima. Sitacija s pandemijom koronavirusa još će više utjecati na krhki gospodarski ekosistem zadarskih otoka.
– Rezervacija i upita zasada nema, naročito za nadolazeće blagdane, ali se nadamo da će s prolaskom vremena epidemiološke mjere popustiti, te da će se situacija popraviti, priča Kulušić o situaciji na Velom Ižu.


Veliki odmor na malim otocima
Boravak na malim otocima, ne samo da pruža odmor u prirodi, na svježem zraku, uživanje u čistom moru, već turistima i posjetiteljima pruža mogućnost odmora bez brige o pandemiji koronavirusa.
– Iako smo udaljeni od kopna, ni mi nismo potpuno izolirani. Ako nas je prošla godina ičemu naučila to je da je adekvatna zaštita moguća. Nama je u Mjesnom odboru Veli Iž cilj da što više stranih i domaćih posjetitelja dođe na otok. U našem mjestu prevladava privatni smještaj, tako da svatko određuje u kolikoj se mjeri želi družiti s drugima i potencijalno izložiti zarazi. Činjenica da svi strani posjetitelji prilikom ulaska u Hrvatsku moraju imati negativni test na koronavirus daje nam nadu da možemo kontrolirati epidemiološku situaciju na otoku, kaže Kulišić.
Osim izoliranosti i manje mogućnosti zaraze, otoci u zadarskom arhipelagu obiluju prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom, što je i dalje dovoljno dobar poticaj za turistički boravak na otoku.
Turistički trendovi pokazuju da se sve više turista, naročito onih koji rade od kuće, odlučuje za boravke u malim otočnim sredinama, što lokalnim ugostiteljima i pružateljima smještaja otvara nove mogućnosti za zaradu.




Domaći gosti i nautičari
Na zadarskim se otocima nadaju da se manji broj inozemnih dolazaka neće toliko osjetiti ukoliko domaći turisti preuzmu primat među posjetiteljima otoka.
– Najveći broj posjeta koje smo ostvarili u prošloj sezoni bilo je od strane domaćih turista. Tomu se nadamo i ove godine. Ukoliko ponovno ne dođe do zabrane napuštanja županije stanovanja, domaćim će posjetiteljima biti lako doći do nas. Inozemni turisti ipak moraju brinuti o više stvari. Ukupni troškovi odmora i putovanja značajno se povećavaju ukoliko se testovi na koronavirus u njihovim matičnim zemljama moraju platiti. Mi smo svjesni činjenice da to uvelike otežava odluku o putovanju u inozemstvo, a pogotovo u udaljena otočna mjesta, kaže Kulišić.
Male marine također su važan izvor prihoda za otočne zajednice. Što se tiče situacije s koronavirusom, nautičari su u povoljnijoj situaciji od ostalih turista. Cjelodnevni boravak na plovilu i kratko zadržavanje na kopnu značajno smanjuju mogućnost zaraze. Upravo se nautičarima nadaju na otoku Molatu na kojemu, kako sada stvari stoje, rezervacija i upita za predstojeće uskrsne blagdane nema.
– U prošloj su sezoni nautičari bili česti gosti u našim mjestima. Nadamo se da će se to ponoviti i ove godine, jer nam je prihod od nautičkog turizma vrlo važan. Naše male otočne zajednice, u pogledu zaštite od zaraze koronavirusom, mnogo su sigurnije od velikih turističkih središta na kopnu, kaže Maletić.
Jedino što je sigurno jest da ništa nije sigurno. Stalni rast broja zaraženih u zemlji i inozemstvu male iznajmljivače i obrtnike na otocima stavlja u nezavidan položaj.
– Nadamo se da se prošla sezona neće ponoviti, jer ćemo gospodarski propasti i mi na otocima, ali i cijela država. Nadamo se da će kampanja cijepljenja uroditi plodom, te da će se više turista odlučiti za naša mala otočna mjesta, ističe Kulišić.
Istome se nadaju i na Molatu.
– Ni mi, kao niti svi ostali u zemlji nismo potpuno sigurni od zaraze, ali pružamo uvjete u kojima je rizik od zaraze minimalan. Nadamo se boljoj situaciji nego prošle godine, jer ne znam kako ćemo uspjeti održati i ono malo gospodarstva što imamo na otocima, zaključuje Maletić.