Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca oduševila pjevanjem izvornih dalmatinskih pjesama

Autor: Katarina Belić

30.05.2009. 22:00
Djeca oduševila pjevanjem izvornih dalmatinskih pjesama


U posljednjih godinu dana djeca su znatno napredovala u kvaliteti izvođenja pjesama što je još jedan od dokaza pozitivnog efekta ovakve manifestacije


Festival dječjih klapa “Zadar 2009” u petak je oduševio brojnu publiku, a najviše roditelje i djecu koji su došli podržati sve mlade i buduće profesionalne klapske izvođače. Organizator i inicijator ovog događaja je Gradska knjižnica Zadar koja je nakon tri godine održavanja smotre uvidjela potrebu za osnivanjem festivala na što se posebno osvrnuo Ivan Pehar, ravnatelj knjižnice u pozdravnom govoru prilikom otvaranja “Festivala dječjih klapa”.
– Nakon 3. smotre, na kojoj je nastupilo šesnaest klapa od Istre do Korčule, iskristalizirala se potreba za osnivanjem festivala iz više razloga. Prvi i najvažniji je postizanje glavnog cilja takve glazbene manifestacije: očuvanje i prenošenje tradicije iskonskoga klapskog pjevanja. Ovdje je Gradska knjižnica Zadar nezaobilazan faktor budući da je u suradnji s maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom pokrovitelj projekta izdavanja priručnika za vođenje dječjih dalmatinskih klapa “Mojih 100 prvih pjesama”, kazao je Pehar najavivši kako je nakon prvoga rasprodanog izdanja u pripremi i izdanje pod nazivom “Mojih 200 prvih pjesama”.
 Neizostavni dio festivala bilo je i sudjelovanje umjetničkog ravnatelja festivala Ljube Stipišića Delmate koji se smatra zaštitnim znakom Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Voditelj festivalskom programa bio je Damir Granić. Na festivalu je nastupilo 14 dječjih klapa, svaka s dvije pjesme.
 Stručni žiri je bodovao nastup svake klape kao i njihovo izvođenje određene pjesme. Bez obzira na broj bodova, nitko nije otišao kući bez nagrade. Naime, sustav bodovanja sastojao se od vrednovanja između dobrog, boljeg i najboljeg. Najbolja je bila klapa Korkyra iz Korčule koja je osvojila maksimalnih sto bodova i odnijela kući zlatni brodić. Još je devet drugih klapa osvojilo zlatne brodiće, a među njima i dvije zadarske klape i to KoLibri i KoLibrići. Od ostalih klapa, dvije klape su dobile srebrne, a dvije brončane brodiće. Nakon završetka Festivala svi prisutni su se nastavili zabavljati i družiti uz ugodan razgovor te prigodan domjenak. Kako nam je rekao Milko Belevski, voditelj i koordinator Festivala svi sudionici i organizatori na kraju su bili iznimno zadovolji s odazivom i rezultatom cijele manifestacije.
– Festival se pokazao dobrom idejom. Djeca i publika su pokazali veliko zanimanje za sam događaj. U posljednjih godinu dana djeca su znatno napredovala u kvaliteti izvođenja pjesama što je još jedan dokaz pozitivnog efekta ovakve manifestacije. Zasigurno ćemo i dogodine organizirati festival, jedino će se možda cijeli događaj odvijati u nekom većem prostoru, kazao je Belevski.