Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatska medicinska budućnost

Autor: Jelica Farkaš

30.05.2009. 22:00
Hrvatska medicinska budućnost


Struka je ta koja treba donijeti analize, planove i studije pa ako kaže da je Specijalna bolnica potrebna ovom području, onda tako i treba biti. Bez miješanja politike. Naša želja je da bolnica ima status kao što ga ima Lovran. U tom smo smislu pokrenuli niz inicijativa za razvijanje medicinskog turizma, kazao je gradonačelnik Knez


U petak i subotu u Biogradu na Moru održan je 3. simpozij hrvatskih specijalizanata medicine.
Ovaj skup pod nazivom “Hrvatska medicinska budućnost” organizirala je Udruga Mediteraneo u suorganizaciji s Hrvatskom liječničkom komorom, Specijalnom bolnicom za ortopediju Biograd na Moru te Gradskim poglavarstvom Biograda.
Skup je okupio preko 80 sudionika, za koje je tijekom trajanja simpozija upriličeno razgledanje Specijalne bolnice za ortopediju, održano je 17 stručnih predavanja, okrugli stol te konferencija za novinare.
Teme posvećene sustavu za kretanje
Na samom početku rada simpozija nazočne su pozdravili predsjednik Udruge Mediteraneo dr. Marko Milić te ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu dr. Branko Uhoda. Uime gradskih vlasti pozdrave i dobrodošlicu u Biograd sudionicima simpozija uputio je dogradonačelnik Biograda Tonči Šangulin.
Šangulin je među ostalim kazao da je iznimno zadovoljan što su nakon razgledanja bolnice te rasprave o poziciji i njezinom daljnjem razvoju svi suglasni u jednom, a to je da ona ima sve preduvjete za siguran opstanak na ovom području.
– Kada to potvrde takvi eminentni stručnjaci kao što su naši ugledni gosti, onda je to bez sumnje potvrda da i naša daljnja nastojanja moraju biti usmjerena tom cilju, odnosno da nastavimo razgovore sa strukturama vlasti u Gradu kao i na razini Županije, kazao je on.
Slični zaključci nametnuli su se i nakon konferencije za novinare, koja je u subotu tijekom poslijepodneva upriličena u prostorijama biogradske Gradske uprave.
Na novinarska pitanja odgovarali su doc. dr. sc. Miroslav Jelić, spec. ortoped, predstavnik Kliničkog Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala zagrebačkog KBC-a i suorganizator ovog skupa u Biogradu, te biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Teme ovogodišnjeg skupa bile su posvećene sustavu za kretanje, kazao je dr. Jelić istaknuvši da se upravo ovih dana obilježava desetogodišnjica, odnosno dekada zglobova i kostiju, koju je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija.
 Medicinski turizam
– Predavači na ovom skupu uglavnom su iz Zagreba i to voditelji renomiranih kliničkih institucija, te smo iskoristili priliku za posjet biogradskoj Specijalnoj bolnici. Željeli smo vidjeti strukturu bolnice, operativne zahvate koje bolnica provodi i slično. Naime, dolazi do velikih promjena unutar naših specijalizacija. Tako je, primjerice, jedna od novijih specijalizacija ortopedija i traumatologija, zbog čega nam je biogradska bolnica interesantna. Želimo u njoj ortopedsko-traumatološku djelatnost i dalje razviti, kazao je dr. Jelić.
Gradonačelnik Knez istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je struka za svoj simpozij odabrala upravo Biograd.
– Struka je ta koja treba donijeti analize, planove i studije pa ako kaže da je bolnica potrebna ovom području, onda tako i treba biti. Bez miješanja politike. Naša želja je da bolnica ima status kao što ga ima Lovran. Pokrenuli smo niz inicijativa za razvijanje medicinskog turizma te vjerujemo da ćemo se sa Županijom, koja je vlasnik bolnice i prostora oko nje, to i dogovoriti. Naime, ovih dana je donesena odluka o izradi detaljnog plana, koji bi do kraja godine trebao biti usvojen, nakon čega bi se javili potencijalni investitori i započela realizacija, najavljuje Knez.
Dr. Jelić je u nastavku napomenuo da je 29 liječnika Specijalne bolnice za ortopediju njen najveći kapital.
To je potencijal koji se može još bolje iskoristiti. Sada ova bolnica radi oko 1.000 operacija zglobova i za taj opseg posla ima opremu, prostor i kadar. No, za jedno sveobuhvatnije djelovanje bilo bi nužno dovršiti barem dvije operacijske sale koje su u planu te intenzivnu skrb, kao i rehabilitacijski centar, koji bi onda bio i profitabilan.