Neplatišama poslano 3.700 opomena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hzzo
U evidenciji zadarskog Područnog ureda HZZO-a ima oko 165.000 osiguranika

Kao u svima u Hrvatskoj, tako se i u zadarskom Područnom uredu HZZO-a kontroliraju sve police dopunskog zdravstvenog osiguranja, što su ih Zadrani uzimali početkom ove godine. Tako je tijekom dosadašnjih kontrola ustanovljeno da mnogi građani ne plaćaju svoje obveze, koje su prihvatili kad su potpisivali ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju s HZZO-om. Dapače, ima ih nemali broj koji čak koriste zdravstvene usluge na temelju iskaznice o dopunskom osiguranju, premda ono nije pokriveno urednim uplatama.

 Skupa participacija

Osiguranici u Zadarskoj županiji su od početka ove godine potpisali ukupno oko 75.000 polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, a utvrđeno je da ih gotovo 3.700 ne plaća svakog mjeseca svoje obveze koje proizlaze iz toga ugovora! Inače, u Zadarskoj županiji ima oko 165.000 osiguranih osoba. Za otprilike 50 posto njih zdravstveno osiguranje plaća država, odnosno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Radi se o nezaposlenim osobama, trajnim invalidima, studentima i još nekim kategorijama osiguranika, a svi ostali osiguranici, osim djece koja imaju besplatno osiguranje, po novim hrvatskim propisima sami snose troškove dodatnog zdravstvenog osiguranja. To su, podsjetimo, između ostalih umirovljenici koji imaju mirovinu nižu od 5.108 kuna i određeno im je da dopunsko plaćaju po 50 kuna mjesečno ili 600 kuna godišnje. Umirovljenici kojima mirovina iznosi više od navedenoga limita trebaju plaćati mjesečno 80 kuna ili godišnje 960 kuna. Drugi osiguranici kojima je plaća ili dohodak niži od 5.108 kuna mjesečno trebaju za dopunsko izdvajati 80 kuna ili godišnje 960, a oni kojima su plaća ili dohodak veći od navedenoga iznosa za dopunsko zdravstveno osiguranje trebaju mjesečno plaćati 130 kuna ili na godinu 1.560 kuna.

Kad je na početku ove godine stupio na snagu novi propis i kad su osguranici shvatili što ih čeka, većina ih se opredijelila za plaćanje dopunskoga. Jer oni koji ga nemaju plaćaju i najmanju zdravstvenu uslugu, čak od običnoga posjeta liječniku opće prakse 15 kuna. I svaki recept pojedinačno iznosi 15 kuna, a participiranje kod ortopedskih ili sličnih medicinskih pomagala čak 20 posto na ukupni iznos.

Strogi propisi

Dan bolničkog liječenja ne može takvima biti manje od 100 kuna, samo više od toga, a svaki posjet specijalistu stoji 25 kuna, isto i ako odu na fizikalnu terapiju ili slično. Kod zubara još i više, itd.

Od direktorice Područnoga ureda HZZO-a Zadar, Senke Tomas saznajemo da će se sankcionirati svi koji ne plaćaju svoje ugovorene obveze za police dopunskoga osiguranja. Ovih su dana tako iz Područnog ureda Zadar na kućne adrese dopunaca krenule opomene. Svim neplatišama, što znači da ih je poslano čak 3.700! Ako, pak oni koji ne plaćaju i dalje ostanu gluhi, potraživanja od njih će se naplatiti sudskom ovrhom, a njihove će se police poništiti s tim da ih više neće moći obnavljati.

Svakako su to storgi propisi i svi oni koji znaju što ih čeka u slučaju da se razbole i da im treba liječenje, morali bi dobro razmisliti. Tim više što policu opet neće moći dobiti.

No, ima među neplatišama i onih zaboravnih, ili se takvima prikazuju, pa je bilo dosta slučajeva da su po primitku opomene odmah podmirili svoje dugove. Ali, nažalost ima i onih koji misle da će već nekako srediti stvari, ako im zatreba liječenje. No, trebali bi znati da neće baš lako. Također, osiguranici bi trebali znati da se u zdravstvenoj informativnoj mreži u svakome trenutku vidi tko plaća, odnosno kad je i koliko i za što platio, a tko ne plaća tako da HZZO ima točan uvid u stvarnu situaciju i kod polica dopunskoga zdravstvenog osiguranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno